RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

新手David 發表於 2015-1-1 19:13:45 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-1 19:04
慢慢黎啦 , 太易上手0既野就唔過癮架LA
快D買埋個芒 , 睇芒 & 目視又係2個世界 ...
...

明白明白, 不過我去過鴨街, D MON 好鬼貴, 又唔係咁正, 睇黎都係要淘X, 唔知有無好介紹? 睇過下, 好多人用鷹眼, 不過又係貴到飛起.
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-1 20:12:57 | 只看該作者
tongto1 發表於 2015-1-1 18:42
師傅咁有咩平四軸介紹?

玩具果D無咩所謂 , 幾舊水內分別只係 咩外殼 , 咩SIZE , 有D跟埋WEBCAM / 噴泡泡功能 ,
是旦買架玩下先 !
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-1 20:15:34 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-1 19:13
明白明白, 不過我去過鴨街, D MON 好鬼貴, 又唔係咁正, 睇黎都係要淘X, 唔知有無好介紹? 睇過下, 好多人 ...

我隻芒係YAHOO買2舊水 , TAOBAO好似1舊鬆DD !!! 普通貨仔 , 除左太陽曬住睇唔倒之外 , 我覺得夠用 !

henry_lok 發表於 2015-1-1 20:41:13 | 只看該作者
set好油門行程, 之後去cc3d入面跟住個鬼佬youtube做到最後set數字, save, disconnect, 但.........
比油門完全冇反應, 會係邊度出錯呢??
新手David 發表於 2015-1-1 20:51:11 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-1-1 20:41
set好油門行程, 之後去cc3d入面跟住個鬼佬youtube做到最後set數字, save, disconnect, 但.........
比油門 ...

師兄, 你係咪未解鎖呀?
henry_lok 發表於 2015-1-1 21:00:14 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-1 20:51
師兄, 你係咪未解鎖呀?

你指個控?
新手David 發表於 2015-1-1 21:04:42 | 只看該作者
CC3D 你set 左點解鎖呀, 係set 個控個版到有得set , 你唔解鎖,安全起見, 摩打係唔會有反應.
新手David 發表於 2015-1-1 21:09:58 | 只看該作者
係哩到SET 解鎖
henry_lok 發表於 2015-1-1 21:13:48 | 只看該作者

我跟個鬼佬set 'yaw right 30sec', 見佢throttle拉右果陣摩打係會郁, 但我就唔識郁...

試下always disarmed先,

thx
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-1 22:16:24 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-1-1 21:13
我跟個鬼佬set 'yaw right 30sec', 見佢throttle拉右果陣摩打係會郁, 但我就唔識郁...

試下always disar ...

set左  'yaw right 30sec' , 先將油門拉到最低 , 推杆yaw right , CC3D 上0既LED 會閃 , 30sec 比油就可飛 , 30sec唔比油就會鎖機 , 要再推杆yaw right ...

henry_lok 發表於 2015-1-1 22:48:40 | 只看該作者
thx ching.

但發覺未必每次yaw right都可以解鎖, 仲有發現幾個問題...

1)插電-->esc bb響完-->摩打自己高速轉(推杆未比油, 完全唔受控制)
                             2)-->yaw right後正常-->比油摩打識轉但有時會錯方向(e.g.elevator 3,4摩打轉, 但之後再試elevator可能係2,3,4摩打轉)

3)-->比油摩打可依照推杆轉但試多幾次後4個摩打又唔受控制高速轉....

會唔會係個控/receiver問題呢??
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-1 23:19:04 | 只看該作者

無呢d經驗 , 完全唔知咩事 .........
henry_lok 發表於 2015-1-1 23:31:02 | 只看該作者
thx唔緊要, 唯有再慢慢研究下.

但仲想問下我用3s 2200mah, 係咪大慨跌到11.4v(11.4/3=3.8)就要充電呢? 冇bb響只用它錶直接吉舊電試.
michael0309 發表於 2015-1-2 20:45:45 來自手機 | 只看該作者
法師父,我都係新手,想問下一開始要點練習?
sunsun422 發表於 2015-1-3 01:51:22 | 只看該作者
法師父 我係新手 爬左幾日文 亦上TB睇過 但太多選擇 除左機架 飛控 其它都唔知點選擇 求指教 !
新手大約預幾多錢好?
好想跳坑
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-3 17:02:48 | 只看該作者
sunsun422 發表於 2015-1-3 01:51
法師父 我係新手 爬左幾日文 亦上TB睇過 但太多選擇 除左機架 飛控 其它都唔知點選擇 求指教 !
新手大約預 ...

你好 , 本帖 #13 已有組件清單 , 可參考下
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-3 17:06:21 | 只看該作者
michael0309 發表於 2015-1-2 20:45
法師父,我都係新手,想問下一開始要點練習?

你好 ~ 你有機係手 ? 玩成點 ? 想練習D咩先 ?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-3 17:18:36 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-1-1 23:31
thx唔緊要, 唯有再慢慢研究下.

但仲想問下我用3s 2200mah, 係咪大慨跌到11.4v(11.4/3=3.8)就要充電呢? 冇b ...

容量幾大都係玩到3.7-3.8左右 ... 最保險 !
有D C兄話3.3-3.4 都可以 , 但我諗要睇番粒電咩質素 ,
即刻脹埋 , 試過幾粒都係咁 !

michael0309 發表於 2015-1-3 18:13:46 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-3 17:06
你好 ~ 你有機係手 ? 玩成點 ? 想練習D咩先 ?

有呀~之前係玩F450,岩岩砌左部250,完全兩回事,一開始應該要練D咩先?灣都唔識轉
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-3 18:28:51 | 只看該作者
michael0309 發表於 2015-1-3 18:13
有呀~之前係玩F450,岩岩砌左部250,完全兩回事,一開始應該要練D咩先?灣都唔識轉  ...

我就未玩過450 , 一黎就係呢D四軸仔 , 其實唔明你彎都唔識轉係咩意思
如果你部250都係用CC3D , 無定高無定位 , 係有D飄 , 基本上都係要手動豆住 ,
新手主要係煩在高度難控 , 忽高忽低 .....
我資質差都練左好幾個月先可睇住芒低飛航線又算控倒高度 .....