RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

新手David 發表於 2014-12-27 17:52:03 | 只看該作者
jeffmohk 發表於 2014-12-27 17:47
我因為法師傅既毒而買kim240黎砌...:-))

哩部 KIM 240 都係我下一部既目標.
henry_lok 發表於 2014-12-27 18:04:28 | 只看該作者
請問大家講既kim240/qav250/fpv250分別係咩呢?
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-29 15:01:55 | 只看該作者
cto 發表於 2014-12-27 17:35
我仲係v1,飛控用NAZA-lite,超重起飛645G

NAZA-lite 對於240小機真係算幾重 .....  
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-29 15:03:54 | 只看該作者
jeffmohk 發表於 2014-12-27 17:47
我因為法師傅既毒而買kim240黎砌...:-))

又推多個入坑 XDD有無考慮將CC3D轉個方向 , 等針插向入機身 , 而USB指向機的2側方便插線  ??

樓主| 法師傅 發表於 2014-12-29 15:12:50 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2014-12-27 18:04
請問大家講既kim240/qav250/fpv250分別係咩呢?

不同品牌 , 不同設計吧 , 要係你設計左一部250機架 , 都可叫 LOK250 ...

而什麼240 / 250 / 280 / 320 .... 呢D數字都係指對角軸心0既距離 ( mm計 )

品牌 / 機架 太多選擇 , 其實大家都係左抄右抄 , 加D自己元素就成為一新品牌 ,
邊隻岩你 , 睇多D人地0既砌機分享 , 再決定 !!!
jeffmohk 發表於 2014-12-29 15:56:04 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-29 15:03
又推多個入坑 XDD有無考慮將CC3D轉個方向 , 等針插向入機身 , 而USB指向機的2側方便插線  ??

...

法師傅, 我之前都有留意師兄你既機係針插向入機身, CC3D 不是要指定方向嗎 ?
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-29 16:43:16 | 只看該作者
jeffmohk 發表於 2014-12-29 15:56
法師傅, 我之前都有留意師兄你既機係針插向入機身, CC3D 不是要指定方向嗎 ?
...

CC3D有預設方向 , 跟住做用番原裝軟件咩都唔洗SET就可飛 ,
但其實都可改個方向 , 之後係軟件改改一個數值就可以了 !!!

原來唔少人都唔知可以改方向 , 所以我係 呢個帖0既 #1 新增左簡單0既教學 ...
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=341239&fromuid=87235

SET好後 , 軟件跳去模擬四軸機/地圖果個畫面 , 拎起部機測試下方向係咪一致先試飛

jeffmohk 發表於 2014-12-29 16:49:43 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-29 16:43
CC3D有預設方向 , 跟住做用番原裝軟件咩都唔洗SET就可飛 ,
但其實都可改個方向 , 之後係軟件改改一個數值 ...

太好了, 多謝師兄你無私既指導....
henry_lok 發表於 2014-12-29 17:54:49 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-29 15:12
不同品牌 , 不同設計吧 , 要係你設計左一部250機架 , 都可叫 LOK250 ...

而什麼240 / 250 / 280 /  ...

多謝師父解答,我巳經taobao左qav250聽日收貨,希望識砌啦,否則要麻煩師父了
Batmanlun 發表於 2014-12-29 18:53:54 來自手機 | 只看該作者
係時候攪個250聚會。。大家有冇意見?
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-29 21:16:35 | 只看該作者
jeffmohk 發表於 2014-12-29 16:49
太好了, 多謝師兄你無私既指導....

傻啦 , 呢D野根本就係公開的資料
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-29 21:19:07 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2014-12-29 17:54
多謝師父解答,我巳經taobao左qav250聽日收貨,希望識砌啦,否則要麻煩師父了
...

買左咩到時PO上黎分享下啦
有問題最多搵多D資料 , 睇多D唔同人0既做法參考下 ! 加油 ~
abcd9kkk 發表於 2014-12-30 03:33:31 | 只看該作者
請問CC3D既正反槳起QAV240機架應該如何排序? 謝
應該是(1)   正 | 反    還是(2) 反 | 正
                ---------               ----------
                反 | 正                正 | 反

isaac006 發表於 2014-12-30 09:05:38 | 只看該作者
abcd9kkk 發表於 2014-12-30 03:33
                 ...

跟住佢做啦。。。我都係跟佢,唔洗再問人

樓主| 法師傅 發表於 2014-12-30 10:33:15 | 只看該作者
abcd9kkk 發表於 2014-12-30 03:33
                 ...

對了 , 上YOUTUBE搵下 , 好多教學 , 睇埋西人D片 , 有D有公開PID可抄黎試下其實機未砌 , CC3D都可接去電腦睇下個軟件有咩玩
jeffmohk 發表於 2014-12-30 16:11:32 來自手機 | 只看該作者
完成setup了, 多謝法師傅兄指教...^^
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-30 17:49:43 | 只看該作者
jeffmohk 發表於 2014-12-30 16:11
完成setup了, 多謝法師傅兄指教...^^

傻啦指咩教吖 快快去影多幾條片上黎分享下啦
jeffmohk 發表於 2014-12-30 20:51:52 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-30 17:49
傻啦指咩教吖  快快去影多幾條片上黎分享下啦

不過我未控制好,經常炒機....

henry_lok 發表於 2014-12-30 21:02:49 | 只看該作者
求救, 呢個接電變方向有冇錯??

chung212 發表於 2014-12-30 21:07:57 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2014-12-30 21:02
求救, 呢個接電變方向有冇錯??

冇錯