RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

樓主| 法師傅 發表於 2014-12-23 10:50:34 | 只看該作者
Cplcwb 發表於 2014-12-22 23:14
法師傅,你部機好正,穿越技術超高,有機會要跟你學野

有機會出黎玩 , 大家研究下啦 , 但先要條件係要有個好場地
Cplcwb 發表於 2014-12-23 19:31:04 | 只看該作者
法師兄,你住邊區?尼緊星期4會有新手約飛,可PM聯絡!
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-24 11:51:30 | 只看該作者
新手David 發表於 2014-12-22 23:31
我都係見到法師傅用巨人, 所以我都買左   雷鵬巨人....1500MAH 35C

覺得點 ? 有無同其他比較過 ?

我之前用開獅子 , 又平又輕 , 因為電量都少人20% ,
仲有放電唔好少過3.6 , 試過幾粒放到3.5就一定平衡亂曬龍 ,
最勁一次記得係 3.5 3.2 2.9 , 仲即時脹曬 !!!
放電 3.6以上又無咩問題 !

暫時轉用雷鵬用左4-5個月已買左10粒 , 感覺唔錯
不過都想睇下仲有無其他平靚正的比較下
新手David 發表於 2014-12-24 11:55:54 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-24 11:51
覺得點 ? 有無同其他比較過 ?

我都未砌好部機, 所以未用, 但係佢攞上手又真係幾 墜手.
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-24 12:25:40 | 只看該作者
新手David 發表於 2014-12-24 11:55
我都未砌好部機, 所以未用, 但係佢攞上手又真係幾 墜手.

lingryan 發表於 2014-12-27 00:33:17 | 只看該作者
對不起小弟之前只玩開搖控車...
發現玩 FPV 240 是非常複雜...
有幾個問題想請教法C兄你

供電T插是不是直接焊去Kim 240 v2 機架塊PCB板度?

窮人OSD駁去圖傳再駁去接收電源? 同樣cc3d一樣駁去接收電源?

C兄你的LCD 是內置圖傳? 即是我只需要買RC832 圖傳接收機及LCD 內置圖傳就得?

最後請問skyartec  NASA 搖控用什麼型號的接收? 買回來一樣要set油門 and bind 接收?
Thx
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-27 10:33:49 | 只看該作者
lingryan 發表於 2014-12-27 00:33
對不起小弟之前只玩開搖控車...
發現玩 FPV 240 是非常複雜...
有幾個問題想請教法C兄你

你好 , 雖然我個名有師傅2字, 但事實我唔係咩師傅 ,
玩四軸只係娛樂 , 教學可能有誤導成份 , 請注意 XDDD

1. 供電T插是不是直接焊去Kim 240 v2 機架塊PCB板度?
ANS : T插上左線先上PCB , 我用14AWG 線 , 睇你點走線先決定線幾長 , 因為我預舊電放上頂所以預長左

2. 窮人OSD駁去圖傳再駁去接收電源? 同樣cc3d一樣駁去接收電源?
ANS :  我手上窮人OSD/圖傳都食倒12V , 所以都直接PCB取電比窮人OSD 再經 紅黑白 比電圖傳
(但我另一架機0既圖傳 & OSD 係分開獨立PCB取電 , 圖傳畫面好似無咁多NOISE , 唔知有無關系)

3. C兄你的LCD 是內置圖傳? 即是我只需要買RC832 圖傳接收機及LCD 內置圖傳就得?

ANS :  我個 LCD 算係最CHEAP果隻 , 之前係YAHOO買2舊水有找 , 2者經AV線駁圖傳接收就OK  !!!
之前我用RC805的 , 近期換左雙天線接收 , 接收效果比單天線穩定好多
jeffmohk 發表於 2014-12-27 13:08:28 | 只看該作者
請問法師傅,你個 MOBIUS 808 CAM點供電俾佢呀?
lingryan 發表於 2014-12-27 14:01:12 | 只看該作者
jeffmohk 發表於 2014-12-27 13:08
請問法師傅,你個 MOBIUS 808 CAM點供電俾佢呀?

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=40529837932

睇下o岩唔o岩
jeffmohk 發表於 2014-12-27 14:22:21 | 只看該作者

唔該晒 lingryan 師兄
lingryan 發表於 2014-12-27 14:33:43 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-27 10:33
你好 , 雖然我個名有師傅2字, 但事實我唔係咩師傅 ,
玩四軸只係娛樂 , 教學可能有誤導成份 , 請注意 XDD ...

唔該法c ching 詳盡回覆

咁支控搭個mon 搭埋發射再搭埋粒電迷好重-_-

我用雷鵬11.1v 22mah 一次過供電比LCD and 發射ok ma?

TS832接收同堆埋FR632發射係可以互通?

另外見c ching用12db 5.8g, 而我見淘寶都係14db 請問有分別嗎

PS : 淘寶好難一次過雜運-_-

cto 發表於 2014-12-27 15:16:25 | 只看該作者

Hi 法師傅:
我都係Kim 240,買左好耐宜家先砌好,原v2都左,真要向你請教請教
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-27 15:36:17 | 只看該作者
jeffmohk 發表於 2014-12-27 13:08

我用AMOWAY 200MW 迷你圖傳0既 5V 輸出 供電 !!!
之前試過普通BEC 5V , 有人話用其中一隻變供電 , 呢個我無試過 ...

樓主| 法師傅 發表於 2014-12-27 15:53:37 | 只看該作者
lingryan 發表於 2014-12-27 14:33
唔該法c ching 詳盡回覆

咁支控搭個mon 搭埋發射再搭埋粒電迷好重-_-

>> 淨芒加圖傳接收唔係好重 , 掛頸帶位OK的, 如果個控係金屬把手就夾把手好D !

>> 電池我用 2S 3300  , 掛係個控0既把手位度 , 8粒電 X 6-7分鐘 , 中場休息會斷電 ,
仲有3.9V 走人 .... 至於幾大粒電先夠你用, 我諗你要計計數了 !!!

>> TS832係發射 , FR632係接收 , 2隻野都係32頻 , 無問題 !!!

>> 12db 個樣基本上係半塊14db , 都係指向性0既天線 ,

14比12距離遠D , 但無12咁WIDE , 低飛穿越 , 建議 用12db , 話就話指向性 , 基本上在身後50米內都穩定收倒 !
當然有幾穩定要睇你個飛場多唔多遮擋及干擾 .....

>> 淘寶一間買曬係好難 , 除非唔睇價錢 , 但雜運無咩難度吖 , 每間執少少送去集運公司 ,
問題係唔係間間發貨都咁順利之麻 ..... 等新玩具到手係好痕的 XDDDD

樓主| 法師傅 發表於 2014-12-27 15:56:23 | 只看該作者
cto 發表於 2014-12-27 15:16
Hi 法師傅:
我都係Kim 240,買左好耐宜家先砌好,原v2都左,真要向你請教請教 ...

買埋V2 ? 砌左未 ?
henry_lok 發表於 2014-12-27 16:16:09 | 只看該作者
請問搖控Tx/Rx有冇規定要用邊種, 因為我早幾年玩過直昇機, 如果用番個控同Rx唔知得唔得呢?
3q

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

jeffmohk 發表於 2014-12-27 17:10:47 來自手機 | 只看該作者
多謝法師傅指教...^^
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-27 17:14:54 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2014-12-27 16:16
請問搖控Tx/Rx有冇規定要用邊種, 因為我早幾年玩過直昇機, 如果用番個控同Rx唔知得唔得呢?
3q

呢隻控唔清楚 , 但玩250小四軸 , 6通足夠的
cto 發表於 2014-12-27 17:35:54 | 只看該作者
我仲係v1,飛控用NAZA-lite,超重起飛645G
jeffmohk 發表於 2014-12-27 17:47:48 來自手機 | 只看該作者
我因為法師傅既毒而買kim240黎砌...:-))