RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-16 12:31:33 | 只看該作者
sakata 發表於 2015-1-16 11:57
請問法師傅用Mobius做晒FPV同航拍會唔會有太大既delay?
聽說用Sony 700線+Mobius分開用才是最好?
...

HI ! 用MOBIUS作FPV畫面係有DDDDD .... DELAY , 但小弟飛行速度不算太高速 , 未至於DELAY果零點幾秒就會炸機果隻 ,
所以覺得問題不大 !

SONY 700線 , 小弟都有 , 比較之下 , 當然700線同步感覺更實在 ,
但考慮小機0既重量對飛行時間影響太明顯之下 ,
所以隻CCD用左幾次就放棄左 , 直用MOBIUS作圖傳 !

老實 .... 我有個建議 ....
SONY CCD唔係貴 , 一百幾十蚊豪一隻番黎試下最實際 ,
男人玩具好多野都係心願 , 試過擁有過先知係神定係鬼 ,
自己FEEL過再決定條路點行吧 !!!

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-16 12:56:29 | 只看該作者
恆.com 發表於 2015-1-6 22:48
我剛剛買左個OSD, 先知唔係隻隻CCD support overlay osd, 宜家煩惱緊換邊隻CCD好 , 宜家用緊4140+673, 夜視 ...

岩岩試左另一隻OSD
試左了 , 可同SONY CCD  4140+811 正常疊加畫面 !!!

接駁簡單 , 紅黑比電 , 黃黑VIDEO IN , 黃黑VIDEO OUT ,
咩都唔洗SET一插即有畫面 , 但只有電壓 & 時間顯示 (穿越夠用)  
注意隻野無電源輸出 , 即係圖傳/鏡頭要另外取電 !!!
有興趣去X寶搵搵 " 双路电压监控OSD"

cocoaninja 發表於 2015-1-16 13:07:03 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-16 12:56
岩岩試左另一隻OSD
試左了 , 可同SONY CCD  4140+811 正常疊加畫面 !!!

呢一個 RCD 3060 要架機小心唔郁時先準的。起咗飛之後個 voltage 係一定低的,主要用途似係俾雲台用多 d。

試過放去一架 fixed wing 行 4S 電,用咗先知一開 full throttle 卡唔惦。
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-16 13:12:30 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2015-1-16 13:07
呢一個 RCD 3060 要架機小心唔郁時先準的。起咗飛之後個 voltage 係一定低的,主要用途似係俾雲台用多 d。 ...

多謝提醒 !
但飛緊扯電多 , 降落電壓會升番 , 正常播
定係你係其他意思 ? 呢隻偏差多D ?  THX

cocoaninja 發表於 2015-1-16 14:19:50 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-16 13:12
多謝提醒 !
但飛緊扯電多 , 降落電壓會升番 , 正常播
定係你係其他意思 ? 呢隻偏差多D ?  THX  ...

Hihi,呢隻嘢降落後一定會準。係飛緊嗰時唔準

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-16 14:39:47 | 只看該作者
cocoaninja 發表於 2015-1-16 14:19
Hihi,呢隻嘢降落後一定會準。係飛緊嗰時唔準  。

THX ~ 研究下先
chung212 發表於 2015-1-16 15:36:06 | 只看該作者
里隻試過,差0.2V,又冇得比自己較番,放棄左了!
chung212 發表於 2015-1-16 15:39:14 | 只看該作者
飛緊每cell電起碼都低左0.1V架啦!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-16 16:11:22 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-1-16 15:39
飛緊每cell電起碼都低左0.1V架啦!

OH THX !!! 試試先 , 唔對版就放棄 !
另請問飛緊果時 , 點知佢係比正常低左0.1V ?
係用咩方法同時比較而得出呢個 0.1-0.2V 數值 ?

THANKYOU
chung212 發表於 2015-1-16 16:40:42 | 只看該作者
用BB響
睇住佢飛到3.7V
落地回電上番3.81
所以我多數睇住個mon飛到11.1(每cell3.7)
落地後就會上反11.4(每cell3.8)
chung212 發表於 2015-1-16 16:43:12 | 只看該作者
令外個你試果隻OSD
我用他表度粒電有11.5V
但係個OSD顯示11.3V
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-16 16:44:28 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-1-16 16:40
用BB響
睇住佢飛到3.7V
落地回電上番3.81

THX
即係你0既測試係同時裝OSD及BB響 ?

飛起時睇住OSD & 飛機上BB響0既電壓黎比較出 偏差 0.1-0.2V ?

chung212 發表於 2015-1-16 17:35:07 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-16 16:44
THX
即係你0既測試係同時裝OSD及BB響 ?
飛起時睇住OSD & 飛機上BB響0既電壓黎比較出 偏差 0. ...

對呀!正常飛緊果時電壓一定會跌的
一停低電壓會慢慢升高
一分鐘度就會定落黎
因為我是帶差機去即差即放的
所以大約計到回完電差不多3.8V就充電
係mon睇就11.2V停
jackyjacky 發表於 2015-1-18 02:02:58 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-14 17:55
搖搖下 ? 主要開合果粒螺絲上緊DD , 上下層板夾實隻臂 , 一定唔會搖的 !!!
定係你裝錯左 ? 影幾張相黎睇 ...

法師兄, 小弟已拍了一些照片, 順便出了一個 POST .... 請批評指教一下
http://rc-evo.com/xbbs/thread-344787-1-1.html

我上緊了鑼絲, 都係有虛位, 暫時只在室內試機, 應該同閣下所講一樣, 虛位唔會影響安全問題 (機架唔會突然摺起)
但係有比較大之高頻聲, 唔知是否因為機臂虛位之共震發出, 會再在室外試一下
看了前輩在 "強國" 的 POST, 增益不少 ! ....... 整台機都係參考閣下之佳作才可咁快切好, 感謝 ! ......
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-19 15:32:11 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2015-1-18 02:02
法師兄, 小弟已拍了一些照片, 順便出了一個 POST .... 請批評指教一下
http://rc-evo.com/xbbs/thread-34 ...

高頻聲 , 應該係摩打加槳飛上天0既聲, 機架無關 , 尤其用5045 , 試用5030碳槳又唔覺

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-19 17:41:03 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-1-16 17:35
對呀!正常飛緊果時電壓一定會跌的
一停低電壓會慢慢升高
一分鐘度就會定落黎

試左了 , 我果隻都係少左0.5v (下圖摩打係轉緊的)

chung212 發表於 2015-1-19 18:25:26 | 只看該作者
嘩!你隻相差仲多過我
佢仲話出廠已經較準哂潻
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-20 13:40:15 | 只看該作者

TheWolf 發表於 2015-1-21 07:40:57 來自手機 | 只看該作者

請教起機左右飄yaw有異樣全红區已用basic default stabilization setting.kim240 已做level calib. Orientation ok.
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-21 10:03:39 | 只看該作者

正正經經用電腦CAP畫面吧 , 圖細又花 , 咩字都睇唔倒 !!!淨係見倒2條紅BAR , 我未見過 , SORRY !