RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-6 11:31:00 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-6 00:15
我都有一個,同你既一樣,不過得一個av in有聲,190人仔 >_< (有聲既好處係就算飛到幾遠有signal就可以 ...

心理作用, 淨係個芒聽倒聲其實無咩實際用途 , 錯手飛到幾公里外淨係聽倒聲又失控又無圖傳 , 最後就係聽佢炸機0既聲音 ,
對所有意外都無咩幫助 , 反而裝個OSD睇住電壓回航仲實際 !
不過呢D機仔都唔好飛咁遠 , 又無GPS又無回航 , 有咩事都老遠炸機 , 搵黎攪 XD

henry_lok 發表於 2015-1-6 13:09:02 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-6 11:16
接電腦行左VEHICLE SETUP WIZARD 未 ?
行到下圖呢個位就係叫你校正4組動力0既最低轉速 , 較完可同時起動 ...

cfu可以再post嗎?睇唔到張圖thx
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-6 13:32:56 | 只看該作者

<> 聲明 <>

有飛友通知 , 係TAOBAO見倒有四軸店用左我D砌機相 , 就去睇睇 , 不出所料 ...
我係另一個大6討論區0既砌機過程99%比佢照炒 ! 文字相片都唔放過 !!!
問240摺機0既設計者了解下 , 話唔關佢事 , 仲話佢地D貨係山寨人地的 ,
佢同幾個行家都中招, 自家設計0既野推出後轉頭就比佢炒埋 , 不過大家都知無法 , 呢D野無皇管 , 預左 !!!!
佢地話最嬲係 .... 價錢都跟足 ,  自己個PAGE都無咁詳細 XDDDD

== 老翻店網址 ==

在此聲明 , 呢間TAOBAO店同我無關 , 亦無我受權比佢上載我0既砌機過程 ,
我唔知佢D貨同原作有咩唔同 , 如買左佢地0既貨有咩問題 , 我未必識解答 !
詳細0既砌機過程我上載左係國內某個5字頭0既討論區 , 有興趣可去搵搵 !
不過黎緊都會係度出番個詳細D 0既砌機過程 , 因為真係好多新手有好多問題 ....

新手David 發表於 2015-1-6 14:37:17 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-4 00:27
搖控 ~ 我果隻係之前套裝機淨落黎 , TB散買好似2舊水 , 又唔係咩大路野 , 我唔介紹了 !mon ~ 都係mon中最 ...

咁咪要係部機度加多個MIC?
isaac006 發表於 2015-1-6 16:38:47 來自手機 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-6 14:37

你係咪想問我? 我個圖傳本身有mic所以我冇加,但係如果本身冇就要加,加兩個應該可以立體聲 不過當然你個圖傳要有 audio in
isaac006 發表於 2015-1-6 16:42:33 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-6 11:31
心理作用, 淨係個芒聽倒聲其實無咩實際用途 , 錯手飛到幾公里外淨係聽倒聲又失控又無圖傳 , 最後就係聽佢 ...

其實我都知係冇咩用 不過有聲好似真實啲,同埋當然有osd好過用bb啦,只不過我個窮人osd唔知做咩唔 support我個700線ccd 如果唔係都唔洗放個bb上去啦
powis 發表於 2015-1-6 16:55:44 | 只看該作者
其實用700線ccd 定CMOS 好??
coltm16 發表於 2015-1-6 18:40:53 | 只看該作者
想問_下?cc3d+devo7完成咗setup,最後都係冇反應?有冇d特別野要注意???
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-6 20:53:44 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-6 14:37

加MIC ? 有聲有咩用 ? 摩打聲又唔係好好聽 , 又唔會增加穿越技術 , 失控 OR 無左圖傳又唔會救倒機 ,  

唔知掉左係邊加左MIC又唔會易D搵番 ,

叫實用D就係架機飛到幾百米遠都仲可經個MIC聽倒BB叫 .....
呢層 ... 我就覺得完全無用 , 因為我唔會咁玩部機 ,
我唔會話世上無人咁用 , 係咪有呢個需要 ? 你決定了
新手David 發表於 2015-1-6 22:12:05 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-6 20:53
加MIC ? 有聲有咩用 ? 摩打聲又唔係好好聽 , 又唔會增加穿越技術 , 失控 OR 無左圖傳又唔會救倒機 ,  

唔 ...

嘻嘻,我都係好奇問下, 我個MON 都無聲出既, 有MIC 都無用啦
恆.com 發表於 2015-1-6 22:48:08 | 只看該作者
我剛剛買左個OSD, 先知唔係隻隻CCD support overlay osd, 宜家煩惱緊換邊隻CCD好 , 宜家用緊4140+673, 夜視實在太正,如果各位師兄有用OSD 請推介邊隻cam 可以疊加OSD資訊啦
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-6 22:58:33 | 只看該作者
henry_lok 發表於 2015-1-6 13:09
cfu可以再post嗎?睇唔到張圖thx

明天再POST , 或者再提我 XD
isaac006 發表於 2015-1-6 23:00:23 來自手機 | 只看該作者
恆.com 發表於 2015-1-6 22:48
我剛剛買左個OSD, 先知唔係隻隻CCD support overlay osd, 宜家煩惱緊換邊隻CCD好 , 宜家用緊4140+673, 夜視 ...

我同你一樣。。。 衣加諗緊4140+633/639嗰隻650線會唔會 support,不過又唔知買唔買好
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-6 23:00:27 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-6 22:12
嘻嘻,我都係好奇問下, 我個MON 都無聲出既, 有MIC 都無用啦

我果芒都無聲 , 小四軸都係要係耳仔聽倒0既距離內飛就最理想 !
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-6 23:02:24 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-6 23:00
我同你一樣。。。  衣加諗緊4140+633/639嗰隻650線會唔會 support,不過又唔知買唔買好  ...

我隻CCD掉埋一邊 , 用曬808做圖傳 , 駁OSD無問題 , 部機又輕D , 最多唔夜飛
isaac006 發表於 2015-1-6 23:03:48 來自手機 | 只看該作者
法師傅,請問你用緊嗰隻 aomway 200mw mini vtx係用咩天線頭架?我諗住轉咗我隻ts351... 同埋200mw係咪夠晒用?Thx
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-6 23:06:54 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-6 23:03
法師傅,請問你用緊嗰隻 aomway 200mw mini vtx係用咩天線頭架?我諗住轉咗我隻ts351... 同埋200mw係咪夠晒 ...

AMOWAY 自己係孔 , 天線要針 , 同TS系列係相反 , 要買過天線 XDDD
abcd9kkk 發表於 2015-1-7 02:14:59 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-6 11:16
接電腦行左VEHICLE SETUP WIZARD 未 ?
行到下圖呢個位就係叫你校正4組動力0既最低轉速 , 較完可同時起動 ...

行左SETUP WIZARD
油門行程都較左
我咁問係因為想確定下行Setup wizard果時會較準左定係要自己手動較準.因為第一次玩CC3D
宜家已經快樂飛行中鳥~
謝謝
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-7 10:17:39 | 只看該作者
abcd9kkk 發表於 2015-1-3 21:45
請問cc3d如何較準電變? 還是佢自己已經起插USB果時較準左?

chung212 發表於 2015-1-7 13:56:53 | 只看該作者
恆.com 發表於 2015-1-6 22:48
我剛剛買左個OSD, 先知唔係隻隻CCD support overlay osd, 宜家煩惱緊換邊隻CCD好 , 宜家用緊4140+673, 夜視 ...

http://item.taobao.com/item.htm? ... &_u=7n96v5o3462

我用緊依隻
可和窮人OSD疊加資訊