RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

TheWolf 發表於 2014-12-17 23:41:58 | 顯示全部樓層
Hi,

Ordered KIM 240v2, CC3D, 12A BEC , 5045 2+2,
BUT, ordered 1806 2280KV Motor x4 all are 正螺纹, is it ok?  

Batmanlun 發表於 2014-12-18 08:28:56 來自手機 | 顯示全部樓層
應該要2正,2反呀。
isaac006 發表於 2014-12-18 09:05:45 來自手機 | 顯示全部樓層
TheWolf 發表於 2014-12-17 23:41
Hi,

Ordered KIM 240v2, CC3D, 12A BEC , 5045 2+2,

唔好呀!!一定要二正二反,如果唔係飛飛吓好可能會掉槳架
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-18 20:06:23 | 顯示全部樓層
TheWolf 發表於 2014-12-17 23:41
Hi,

歡迎跳進250穿越坑 XDDD

摩打一定要 2正2反 , 分正反就係個子彈頭可反方向鎖死隻槳 ,
四軸就係2正2反咁轉 , 你用曬同一方向 , 咁即係其中2隻會好易高速轉動而自鬆隻子彈頭 ,
咁就炸硬機了 !!! 買多2隻反轉吧 , 果2隻做BACKUP !!!
TheWolf 發表於 2014-12-18 20:32:07 | 顯示全部樓層
Oh!!!!  Got it....thanks very much.  The other 2 would be for backup or other/next project la.  Thanks.
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-18 20:38:18 | 顯示全部樓層
TheWolf 發表於 2014-12-18 20:32
Oh!!!!  Got it....thanks very much.  The other 2 would be for backup or other/next project la.  Than ...

電變摩打 , 最好同一批0既貨買多2隻做BACKUP , 炸機出事唔洗ORDER都有得整 , 同埋同一批貨一定夾D ,
四軸最煩係有一組動力唔太夾就唔會飛得好 ....
TheWolf 發表於 2014-12-18 20:44:17 | 顯示全部樓層
Make sense, thanks.   Still need to order some more stuff coming like multi-channel transmitter...only got car-used transmitters at the moment.   Is Walkera Devo F7 a good choice?   Don't want to use china band and too bulky.
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-18 21:04:37 | 顯示全部樓層
TheWolf 發表於 2014-12-18 20:44
Make sense, thanks.   Still need to order some more stuff coming like multi-channel transmitter...on ...

未用過Walkera Devo F7 ,不過都好多人用 , 應該都OK !

Batmanlun 發表於 2014-12-19 00:12:24 | 顯示全部樓層
法師傳,你通常幾時同邊到放機?不如約埋250仔交流跟你學野...
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-19 13:06:53 | 顯示全部樓層
Batmanlun 發表於 2014-12-19 00:12
法師傳,你通常幾時同邊到放機?不如約埋250仔交流跟你學野...

PM交流下吧

樓主| 法師傅 發表於 2014-12-19 14:30:21 | 顯示全部樓層
240 V2 係後置電池設計 , 因為我無裝SONY CCD鏡頭 , 所以機頭比較輕 ,
放1300電先可前後平衡 , 手上1300電得2粒 , 新電要過埋聖誕先到手 ,
好頂癮 , 所以決定將個圖傳放去機尾 , 粒電就可以放上頂 ,
家陣咁樣放1800電 ,唔大炒都唔會飛出黎 , 起飛重量546g
仲係比舊版 240 配 1300 電輕DD ~

solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:34:45 | 顯示全部樓層
Good.... 但睇落1800mAh好似好大排...比例效果?
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-19 14:38:58 | 顯示全部樓層
solaris8x86 發表於 2014-12-19 14:34
Good.... 但睇落1800mAh好似好大排...比例效果?

咁呢架240軸距 , 其實都幾細部0既 ,你睇個機身同塊CC3D差不多闊

但如果用舊版240 計 , 我覺得最好飛係1500 , 可能我用開35C , 學你話齋 25C 夠用又輕D , 下次試下
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-22 11:30:36 | 顯示全部樓層

<> 年尾清大假 快樂炸機  <>

# 大北風 ,
天氣凍 , 手指硬 , 係咁炸機 , 瀨地硬 XD

# 摺機好處 , 撞倒野前機臂會向後摺 , 瀉左度力 , 機架都無咁傷 !
有人話怕咁樣摺埋對槳會打倒機內設備 ,
我相信炸機一刻甚至炸機前大家都有反應收曬油 ,

我炸過N次就未發現有咩問題 .....

#這個 ..... 不解釋了 !

isaac006 發表於 2014-12-22 12:41:37 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-22 11:30
年尾清大假  快樂炸機  

法師傅,請問你用緊咩電?
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-22 15:55:55 | 顯示全部樓層
isaac006 發表於 2014-12-22 12:41
法師傅,請問你用緊咩電?

雷鹏巨人
isaac006 發表於 2014-12-22 16:16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
法師傅 發表於 2014-12-22 15:55
雷鹏巨人

好貴 @.@
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-22 19:13:02 | 顯示全部樓層

電池唔可以貪平 , 家陣係要飛上天 , 好彩炸散左部機最多都係1-2千蚊再黎過 , 唔好彩炸倒人OR炸左唔知邊度起火就可大可少 .................

Cplcwb 發表於 2014-12-22 23:14:32 | 顯示全部樓層

法師傅,你部機好正,穿越技術超高,有機會要跟你學野
新手David 發表於 2014-12-22 23:31:41 | 顯示全部樓層

我都係見到法師傅用巨人, 所以我都買左   雷鵬巨人....1500MAH 35C