RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 175270|回復: 1043
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

法師傅 發表於 2014-12-10 13:32:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

=======================================
以下係精簡化連結 , 方便大家容易搵倒比較實用0既資料 (不斷更新 )
=======================================
<> KIM240 專區 <>
#13 (教學) 240V2 砌機過程/教學 及 CC3D 更改安裝方向設定
# 51 (教學) 240V2 上層放置大電池測試
# 275 (教學) 加尾燈
# 760 (教學) KIM240機架原裝集線板焊接說明

# 852 (教學) 1代240 小改 ~ 升級機臂組件 & 更換RC QAV250 4S摩打
# 1011 (介紹)  1代240 小改 ~ NAZE32 飛控安裝 及 改低電池層高度 NEW

<> 實用教學 <>
# 65 (介紹) 獅子VS雷鵬電池
# 243 (介紹) OSD 討論 (由 isaac006 提供)
# 268 (影片) GOPRO/SJ4000/ MOBIUS / PILOTHD 畫面同步延時比較 (由 isaac006 提供)
# 279 (介紹) MOBIUS 808 90度 及 120度 鏡頭比較
# 294 (介紹) 入手新7吋芒 (1024*600 , 450亮度 , 雪花屏 ....)
# 302 (討論) 700線CCD 鏡頭選擇
# 609 (教學) CC3D軟件校正摩打同步教學@YOUTUBE (由 simson 99w 提供)
# 756 (討論) 油門曲線設定

# 783 (介紹)  RCinPower QAV 2204-2300KV 摩打測試 (由 simson 99w 提供)
# 785 (討論) CC3D 要否減震???
# 817 (介紹) Dys 1806 摩打測試 (由 simson 99w 提供) NEW

<> 視頻分享 <>
# 17 (影片) 240V2 首次穿越測試
# 120 (影片) 2014最後一次穿越練習
# 446 (影片) 羊年首飛 @ 穿越屯門
# 508 (影片) 短暫告別穿越日

# 680 (影片) Kim240清水灣大廟 (由  mwheel 提供)
# 725
(影片) 撑吓老友..RC motor確係爽 (由 Batmanlun 提供)

# 994 (影片) FPV 穿越屯門 @ KIM 240V2 **NEW**

小弟技術差 , 怕穿越大炒要回家 , 所以習慣每次出去都2部機 ,
本身就有 1部240摺機(左) 及 1部軸距280 (右) , 都係TB貨  !

12114 發表於 2014-12-10 13:42:20 | 只看該作者
好正喎。kim機架真係好裝機。pcb底板走小好多線,都會輕返好多
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-10 13:47:27 | 只看該作者
12114 發表於 2014-12-10 13:42
好正喎。kim機架真係好裝機。pcb底板走小好多線,都會輕返好多

THX

好多人投訴佢D機架好貴又唔輕 , 其實我都覺得係 XD
不過自從有次30-40米高斷槳掉落黎炸到808鏡頭碎左 & 銀燕摩打殼變左型 ,
但個280軸距 (250PRO) 機架只是皮外傷到家陣仲用得 , 自此覺得佢貴唔係問題
solaris8x86 發表於 2014-12-10 13:52:43 | 只看該作者
師兄啲機好似深海無人探索器。
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-10 16:39:42 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-12-10 13:52
師兄啲機好似深海無人探索器。

講起深海無人探索器 , 即去YOUTUBE搵左D西人玩FPV潛水艇片睇下 , 幾過癮 !
法修 發表於 2014-12-10 17:57:51 來自手機 | 只看該作者
法師傅不是已轉cf 5045槳嗎?
岩岩開始玩250fpv hold 都有難度,睇唔慣個100度cam
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-11 11:20:51 | 只看該作者
法修 發表於 2014-12-10 17:57
法師傅不是已轉cf 5045槳嗎?
岩岩開始玩250fpv hold 都有難度,睇唔慣個100度cam ...

近日係主要用5045及6045 , 5030都可以用 , 只係怕左6030

250用無定高飛控0既話 , 定高無意思 , 尤其CC3D最穩反而係飛航線 , 飛得愈快高度愈穩定 !
睇芒飛又係要練多D , 我家陣慣左用808 0既120度鏡頭飛 ,
試過換個100度鏡頭 / 90度 SONY CCD 完全飛唔倒 XDDDD
ng3c 發表於 2014-12-11 16:44:12 | 只看該作者
法師傅在此放多D毒,等多D人下海都好睇見都想玩
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-11 22:38:01 | 只看該作者
ng3c 發表於 2014-12-11 16:44
法師傅在此放多D毒,等多D人下海都好睇見都想玩

香港好似好難毒倒人玩250 , 因為無咩穿越場地 , 又250多數都無GPS回航 , 好多人聽倒都無興趣 XD
kalt 發表於 2014-12-12 01:22:53 | 只看該作者

請 問 師 傅 :

1) 此 250 V2 及 CC3D 彎 針 在 淘 寶 之 那 一 間 購 買??? 可 否 PM 給 我 介 紹 ???

2) 我 對 穿 越 巳 入 迷 很 想 賞 試 另 一 種 飛 行 樂 趣 ???

3) Thank You
ng3c 發表於 2014-12-12 08:58:59 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-11 22:38
香港好似好難毒倒人玩250 , 因為無咩穿越場地 , 又250多數都無GPS回航 , 好多人聽倒都無興趣 XD
...

我都開始有D心動,其實香港要放飛那一種機都是難覓場地。點都要跑到老遠先有地方放。
航拍有如遊車河、穿越就如賽車。各有迷人之處,真想有機會都玩下,希望你多D介紹一下比大家知多D。
新手David 發表於 2014-12-12 12:56:08 | 只看該作者
見師兄你地玩得咁過隠, 都忍唔住訂左套返黎( 得機架, 電變, 摩打,CCD ), 咁而家就開始要頭痛買控同鏡頭等, 因我錢銀有限, 大家可以比D意見我嗎? 控用 DEVO 7 合適嗎? 另鏡頭應用那款?

樓主| 法師傅 發表於 2014-12-13 10:47:49 | 只看該作者

# 砌機簡易教學
以下砌機教學, 未必正統 , 只作參考 , 如有錯漏而出現任何損失 , 與本人無關

##圖上## 最底層板帶線路, 先全部焊上石 , 再將電變焊上去 !
##圖下## 再焊埋電池接線及圖傳線, 就可安裝機臂及墊高片 , 順便睇下走線位順唔順 !
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-13 10:59:08 | 只看該作者
kalt 發表於 2014-12-12 01:22
請 問 師 傅 :

1) 此 250 V2 及 CC3D 彎 針 在 淘 寶 之 那 一 間 購 買??? 可 否 PM 給 我 介 紹 ???

我個機架係 240 V2 , 摺疊機 , 小四軸 , 呢D字眼好易搵 , 因為240摺機好似無選擇 !CC3D 又係 , 家陣愈來愈平 , 我有3塊 , 由5-6月時 180人仔到最近果塊 唔洗1舊人仔 ,
都一樣好用 , 彎針你搵搵啦 , 因為我之前買果間已無彎針 , 記得彎針唔係間間有 ,
家陣好多仲送埋殼添 !!!  通常淘野搵最多人買果間無死 XD

或者你搵倒D咩有咩問題 , PM條LINK比我一齊研究研究吧 , 我都學緊野的

kalt 發表於 2014-12-13 22:21:12 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-13 10:59
我個機架係 240 V2 , 摺疊機 , 小四軸 , 呢D字眼好易搵 , 因為240摺機好似無選擇 !CC3D 又係 , 家陣愈來 ...

Thank You 師 父
新手David 發表於 2014-12-13 22:27:01 | 只看該作者
我今次訂CC3D 是彎針的
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-14 12:09:11 | 只看該作者

終於有時間試飛了 !!!
連雷鵬3S 35C 1300電 , 起飛重量 500g , 3.6v 降落 , 飛倒6分半鐘 !

同舊版240比較 , 感覺就係240v2起飛重量 比舊版輕左50g , 所以轉急彎有D飄 ,
同埋升高左想收多D油門先可急降 , 呢個問題操作習慣可改善 ! 但就因為輕左 ,  
昇力大左好多 , 舊版 油門曲線係 0 / 35 / 65 / 80 / 100 , 家陣V2 係 0 / 30 / 50 / 80 / 100
即係相同油門比舊版有更大動力 , 比舊版飛多超過半分鐘 !!!

12114 發表於 2014-12-14 13:13:35 | 只看該作者
:):):)
m8m8 發表於 2014-12-14 13:32:02 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-14 12:09
終於有時間試飛了 !!!
連雷鵬3S 35C 1300電 , 起飛重量 500g , 3.6v 降落 , 飛倒6分半鐘 !

C 兄,你個背包係邊?間隔幾好喎!

樓主| 法師傅 發表於 2014-12-14 13:34:59 | 只看該作者
m8m8 發表於 2014-12-14 13:32
C 兄,你個背包係邊?間隔幾好喎!

相機袋 , 魔術貼間隔任你砌的 , 近排少影相用黎放四軸一流 XDDD

出去睇睇 , 好多款 , 幾百到幾千數都有