RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

isaac006 發表於 2015-1-7 15:08:59 來自手機 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-1-7 13:56
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.12.XfVTcz&id=42941679492&_u=7n96v5o3462

我用緊依隻

師兄你呢隻夜晚用得唔得?可以影張相睇吓個電路板嗎?thx...
chung212 發表於 2015-1-7 15:19:38 | 只看該作者
有夜視,會變黑白
我post 果條Link咪有相囉
isaac006 發表於 2015-1-7 15:27:09 來自手機 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-1-7 15:19
有夜視,會變黑白
我post 果條Link咪有相囉

我知呀 ^^" 不過我想睇清楚啲,想睇吓佢用個chip係咩型號呀
新手David 發表於 2015-1-7 16:27:13 | 只看該作者
今日訂左KIM 240 V2喇, 可以參考師父點砌
chung212 發表於 2015-1-7 16:38:40 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-7 15:27
我知呀 ^^" 不過我想睇清楚啲,想睇吓佢用個chip係咩型號呀

http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=41731931248

痴住的
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-7 16:53:55 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-7 16:27
今日訂左KIM 240 V2喇,  可以參考師父點砌

有壓力, 愈來愈多人跟我玩呢隻機架 , 唔好玩唔好鬧我老點 XDDDDDDD

isaac006 發表於 2015-1-7 17:35:15 來自手機 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-1-7 16:38
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.5-c.w4002-5575410080.30.v7tXG3&id=41731931248

痴住的

唔該曬師兄,雖然有啲貴,不過為咗可以用窮人osd冇法啦,買返黎先
恆.com 發表於 2015-1-7 17:36:31 | 只看該作者
唔該師兄,我睇5imx有位師兄都話4140+811 可以加疊osd, 我會訂隻試試
isaac006 發表於 2015-1-10 15:31:52 來自手機 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-1-7 13:56
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.12.XfVTcz&id=42941679492&_u=7n96v5o3462

我用緊依隻

買咗啦!osd working!但係我想問個gps係咪有問題??
新手David 發表於 2015-1-11 23:15:54 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-7 16:53
有壓力, 愈來愈多人跟我玩呢隻機架 , 唔好玩唔好鬧我老點 XDDDDDDD

部機到左喇, 重係有包裝既!重睇左好多次你係5乜乜綱個貼, 等我部機炸到咁上下就換哩個架

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-12 11:51:10 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-11 23:15
部機到左喇, 重係有包裝既!重睇左好多次你係5乜乜綱個貼, 等我部機炸到咁上下就換哩個架

恭喜曬 有合似樣好多

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-12 12:54:55 | 只看該作者

近日日頭忙到死無得飛 , 夜晚悶悶地搵D野攪 !!!

目測新舊版240機臂有明顯分別 , 無聊就拆出黎睇清楚 ....
咁睇 ... 新版好似牙煙好多 , 好彩係小弟穿越炸機N次都未見斷臂 ,
但前幾日有位老友就唔知咩事2層樓高CUT電掉左落黎斷一臂 ,
當係佢唔好彩呱 .... (下圖上舊版下新版)
新手David 發表於 2015-1-12 20:07:36 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-12 12:54
近日日頭忙到死無得飛 , 夜晚悶悶地搵D野攪 !!!

師兄,我一味想減d重, 你就走去加重
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-12 21:22:10 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-12 20:07
師兄,我一味想減d重, 你就走去加重

無計 , 接近600g 0既手感飛左大半年 , 慣左果隻手感 & 反應 !

唔好淨係一味減重 , 練好技術 , 3分鐘都可以好精彩 !

<> 下圖係第一代240
jackyjacky 發表於 2015-1-14 00:31:04 | 只看該作者

看到樓主 POST, 剛入手了 Kim140 ........ 剛裝完機硬體部份 ....... 發現有一個問題
請教一下樓主, 機體是怎樣摺的 (是稍為用力屈一下, 對嗎 ?) ..... 另外, 當機體打開後, 中間兩個孔是否要上兩粒鑼絲 ?

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-14 10:22:19 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2015-1-14 00:31
看到樓主 POST, 剛入手了 Kim140 ........ 剛裝完機硬體部份 ....... 發現有一個問題
請教一下樓主, 機體是 ...

係KIM240嗎 ? 打開雙臂係有D 迫力 , 用DD力就可以 , 打開後2臂會互相迫住 , 再加上主螺絲微微上實 , 呢就好穩陣 !

可能生產精度唔係準到100% , 所以唔係邊2隻臂結合都有一定的迫力 , 可自己試下點配搭效果好D先拎去玩 !!!
另外開合多幾十次 , 果度迫力有機會減少 , 我舊果部玩左半年 , 起碼80個起落 , 迫力唔太實 , 但仲好穩陣 !

jackyjacky 發表於 2015-1-14 16:37:11 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-14 10:22
係KIM240嗎 ? 打開雙臂係有D 迫力 , 用DD力就可以 , 打開後2臂會互相迫住 , 再加上主螺絲微微上實 , 呢就 ...

明白 ....... 不加鑼絲, 好以有些鬆 .... 搖搖下
請問可以照飛嗎 ? 照飛不會有大影響嗎 ?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-14 17:55:26 | 只看該作者
jackyjacky 發表於 2015-1-14 16:37
明白 ....... 不加鑼絲, 好以有些鬆 .... 搖搖下
請問可以照飛嗎 ? 照飛不會有大影響嗎 ?
...

搖搖下 ? 主要開合果粒螺絲上緊DD , 上下層板夾實隻臂 , 一定唔會搖的 !!!
定係你裝錯左 ? 影幾張相黎睇睇 ...

樓主| 法師傅 發表於 2015-1-15 10:26:24 | 只看該作者
無野好玩 , 成日覺得條天線又大舊又樣衰 , 咁岩屋企搵倒D閃石貼 .....

sakata 發表於 2015-1-16 11:57:07 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-15 10:26
無野好玩 , 成日覺得條天線又大舊又樣衰 , 咁岩屋企搵倒D閃石貼 .....

請問法師傅用Mobius做晒FPV同航拍會唔會有太大既delay?
聽說用Sony 700線+Mobius分開用才是最好?