RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

suikeung 發表於 2014-12-14 16:05:56 | 只看該作者
法師傳,已經比你毒到了,我又想學你切返部Kim240,個架到咗,除咗有上,中,下主板,4隻翼及兩塊鏡頭板之外,還有兩塊唔知點安裝?可唔可以影多d你部240相比我參考?
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-14 23:33:17 | 只看該作者
suikeung 發表於 2014-12-14 16:05
法師傳,已經比你毒到了,我又想學你切返部Kim240,個架到咗,除咗有上,中,下主板,4隻翼及兩塊鏡頭板之 ...

哈 ~ 我估倒你講邊2塊 , 明早上圖你睇
m8m8 發表於 2014-12-14 23:39:53 | 只看該作者
法C傅,請問窈人OSD接CC3D難嗎?
可顯示主電壓嗎?
可駁GSP嗎?
suikeung 發表於 2014-12-15 00:19:57 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-14 23:33
哈 ~ 我估倒你講邊2塊 , 明早上圖你睇

唔該晒,法師傅唔使上圖喇,我係你之前o既圖睇到喇.
其他零件差不多訂好晒,爭OSD及遙控,
電池及充電器,請問邊隻好?
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-15 10:26:24 | 只看該作者
suikeung 發表於 2014-12-15 00:19
唔該晒,法師傅唔使上圖喇,我係你之前o既圖睇到喇.
其他零件差不多訂好晒,爭OSD及遙控,
電池及充電器,請問 ...

唔洗客氣 , 果2件係今次240V2 0既最大改良組件 , 可增高集線板層放電變 , 又有位走線及保持摺合機臂0既強度 !
聽設計者講 , 建議果2塊板放係機臂上面 , 如下圖 !

樓主| 法師傅 發表於 2014-12-15 10:37:49 | 只看該作者
m8m8 發表於 2014-12-14 23:39
法C傅,請問窈人OSD接CC3D難嗎?
可顯示主電壓嗎?
可駁GSP嗎?

無接CC3D , 好似話駁倒都無咩實際用途 !
我只係用佢駁 808 & 圖傳 , 令圖傳直接有OSD數據睇下咁解
窮人OSD有GPS的 , 但都只係經OSD比你睇下坐標方向距離等等, 無回航定高定位

m8m8 發表於 2014-12-15 11:43:33 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-15 10:37
無接CC3D , 好似話駁倒都無咩實際用途 !
我只係用佢駁 808 & 圖傳 , 令圖傳直接有OSD數據睇下咁解
窮人OS ...

清楚明白
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-16 13:22:45 | 只看該作者
新手David 發表於 2014-12-12 12:56
見師兄你地玩得咁過隠, 都忍唔住訂左套返黎( 得機架, 電變, 摩打,CCD ), 咁而家就開始要頭痛買控同鏡頭等,  ...

DEVO 7 OK啦 , 玩CC3D四軸 6通都夠用

鏡頭就睇你點玩 , 淨玩CCD鏡頭 定係 高清錄影 定係 雙併
雙併就會令部機重D , 淨玩CCD就無得高清錄影 , 淨放高清錄影機就無左CCD 0既超底感光度

CCD就多數都揀 SONY 700線CCD 4140+673 板機 , 夜晚去墳場飛都得
高清錄影機就多數揀 MOBIUS 808#16 II代 , 比GOPRO輕又細 , 1080畫質算唔錯 ,
好多人話用 MOBIUS808做圖傳有DELAY成日炸機 , 但我又覺得OK無問題 !!!

新手David 發表於 2014-12-16 15:38:50 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-16 13:22
DEVO 7 OK啦 , 玩CC3D四軸 6通都夠用  

鏡頭就睇你點玩 , 淨玩CCD鏡頭 定係 高清錄影 定係 雙併

多謝法師傅既解答, 我都係買左DEVO 7, 而家就差鏡頭未買, 照你咁講我就明點解見咁多機都有兩個鏡頭, 我睇相見師傅你都係就咁用一部808 , 我諗住都係咁用808 試下, 如果唔掂至再買CCD. 始終都錢銀有限
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-16 15:49:26 | 只看該作者
新手David 發表於 2014-12-16 15:38
多謝法師傅既解答, 我都係買左DEVO 7, 而家就差鏡頭未買, 照你咁講我就明點解見咁多機都有兩個鏡頭, 我睇 ...

基本上同步錄影及VIDEO OUT 0既機 , 點都有D DELAY , 可能我仲係新手飛得慢唔覺有影響 ,
好多穿越高手都話0.1秒DELAY都不能 , 所以用CCD會爽好多咁話 ....
試下淨用808 , 如果FEEL倒DELAY得太勁先加CCD

ng3c 發表於 2014-12-17 09:08:27 | 只看該作者
新手David 發表於 2014-12-16 15:38
多謝法師傅既解答, 我都係買左DEVO 7, 而家就差鏡頭未買, 照你咁講我就明點解見咁多機都有兩個鏡頭, 我睇 ...

想請教師兄有關DEVO 7的問題,網上好多人都話DEVO的控要改先夾到其他牌子的設備,實情係點?可否賜教一下?
Batmanlun 發表於 2014-12-17 09:19:47 來自手機 | 只看該作者
法師傳,想請教有關搖控油門曲線問題,現在本人架250在低空控制上落的幅度較大很難保持,因新手未知是否 set 咗油門曲線會有幫助。
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-17 10:45:55 | 只看該作者
Batmanlun 發表於 2014-12-17 09:19
法師傳,想請教有關搖控油門曲線問題,現在本人架250在低空控制上落的幅度較大很難保持,因新手未知是否 se ...
玩250 , 基本上係玩緊你反應 , 係玩緊你對眼至到大腦控制手指0既靈活性 ,呢樣野唔掂 , 架機有定高都一野撞野炸機 所以第一步係多練習 !!!

油門曲線 , 基本上係較到你想推幾多%油門而架機出幾多力咁解玩航拍就要動作仔細 ,

最好你推多多佢動作少少 ! 但玩穿越要靈活 , 緊湊少少動作慢半秒都炸機 ,
所以油門曲線點SET , 睇你手指習慣 , 鐘意大動作定小動作
架機咩野摩打咩野槳咩野電 , 起飛幾重 , 都直接影響部機係幾多%油門做升降及懸停動作
所以每架機都應有不同的油門曲線
就我家陣手上2部240摺機 , 同樣 1300電 / 銀燕1806 / 5045 槳
起飛重55Xg 果部  , 油門曲線 0 / 35 / 65 / 80 / 100
重500g 果部 , 油門曲線 0 / 30 / 60 / 80 / 100

基本上所有穿越飛行動作都係 30-60 內完成 ,
換言之 , 控制油門隻手指只係移動油門杆0既1/4行程就夠玩
呢D睇你喜好 , 每5% +/- 試下 , 搵下邊個組合最岩你

Batmanlun 發表於 2014-12-17 11:05:19 來自手機 | 只看該作者
如没有 set油門曲線的話,即每推一下都是100%輸出?如是那便很雖掌控在離地至2米內的高度控制,是嗎?尤其對新手。謝!
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-17 12:26:14 | 只看該作者
Batmanlun 發表於 2014-12-17 11:05
如没有 set油門曲線的話,即每推一下都是100%輸出?如是那便很雖掌控在離地至2米內的高度控制,是嗎?尤其 ...

基本油門曲線都係5點
由油門杆最低0% > 25 > 50%(中位) > 75 > 100% 油門杆推到最高 (呢5點加埋成一直線)
你改個數值後 , 5點就變左唔係直線 XDDDD

你油門杆推幾多 = 叫架機出幾多力水
同高度無關 , 除非你好貼地飛 , 有反射氣流影響 , 2米影響不會好大

掌控高度 , 講到尾都係你自己控制問題 , 如果你問題戚推太多又一飛沖天 , 比太少又片曬地 ,
一係你練習手指比油角度細微D  , 否則就將油門曲線改改

daemon 發表於 2014-12-17 13:01:16 | 只看該作者

Like!!多謝分享!
daemon 發表於 2014-12-17 13:03:02 | 只看該作者

好簡潔,好想下次試吓你e個機架!
Batmanlun 發表於 2014-12-17 14:10:52 來自手機 | 只看該作者
Thanks...明白哂。。
 樓主| 法師傅 發表於 2014-12-17 16:51:58 | 只看該作者
daemon 發表於 2014-12-17 13:03
好簡潔,好想下次試吓你e個機架!

HIHI ~ 見你都玩過好幾款機架 , 有無玩過細六軸 ?
daemon 發表於 2014-12-17 17:58:46 | 只看該作者
法師傅 發表於 2014-12-17 16:51
HIHI ~ 見你都玩過好幾款機架 , 有無玩過細六軸 ?

無喎,有無好介紹?
聽說六軸飛行中死咗一隻槳都可以救返,唔知有無人有經驗驗呢?