RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 35452|回復: 166
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

0315 發表於 2015-12-1 12:21:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
唔知點解次次焊野都係D石唔會落去我要焊既野到係曬支 辣雞到
有冇師兄可以教下我?
同咩牌子 辣雞 石線 好用?
萬分 感謝!!
f6f 發表於 2015-12-1 12:32:23 | 只看該作者
有二個可能性

1, 電鉻鐵唔夠熱
2, 電鉻鐵火數夠

另外在焊接的地六搽些松香糕會更易於焊接.
 樓主| 0315 發表於 2015-12-1 12:37:43 | 只看該作者
f6f 發表於 2015-12-1 12:32
有二個可能性

1, 電鉻鐵唔夠熱

有冇 牌子介紹?要幾多W 辣雞? 謝謝
sean2013 發表於 2015-12-1 12:45:06 | 只看該作者
我通常會點少少锡膏,有锡膏會即刻上錫
同咩牌子 辣雞?日本牌子60W  80W 可靠
錫線買相中這個不錯,便宜既錫線雜質多焊完D錫啞色, 錫線越貴當然越好,純度越高焊完光亮似银色珠
最好用係必有既锡膏,锡膏係助焊,有時無锡膏好難上錫,或者一係就用一味吉注入錫線咁既方式焊
試多幾次練習多幾次就得架喇,

solaris8x86 發表於 2015-12-1 12:47:40 | 只看該作者
應用:

1. 將支辣雞同被焊接物平面 (如銅片) 接觸時間加長少少 (焊接物自己亦要受熱幾秒才會上到錫)。
2. 若被焊接物為電線,則剛好與上面pt.1例子相反,辣雞自己嘅溫度要夠低,電線才會上到錫,若辣雞頭自己過熱,啲錫會留係辣雞上面而唔會落到電線。

3. 含鉛錫線會較容易焊,因為溶點溫度較無鉛錫線低,但唔環保,而且吸入人體後會有頭痛現像。
4. 無鉛錫線 (Lead Free) 會較難焊,情況與pt.3剛好相反,但較環保。
5. 若用於無線電相關應用 (如天線),側最好使用含3%銀 (silver) 嘅錫線,因為超短波長與阻抗 (Ohm)對金钃体既導体性反應很敏銳,要用到銀才能有效控制無線電流導流時之穩定性,情況同Hi-Fi線都要求用上銀線嘅原理差唔多。

sean2013 發表於 2015-12-1 12:51:21 | 只看該作者
鉛水事件就係銅喉用平價錫線焊接所造成
solaris8x86 發表於 2015-12-1 13:19:46 | 只看該作者
sean2013 發表於 2015-12-1 12:51
鉛水事件就係銅喉用平價錫線焊接所造成

基本上,一般工業電子用錫線都係含有35% - 40%不等鉛份,現實上好難避免。你自己幅相裹面嗰卷Takumi,寫住 60/40,其實40%就係鉛 (Lead),60%係鍚 (Tin),你自己有啲搞笑,一直自己吸緊鉛都無留意到。
 樓主| 0315 發表於 2015-12-1 13:37:02 | 只看該作者
多謝咁多位師兄 教導
GOOT  辣雞 好唔好?
Ken-f 發表於 2015-12-1 13:57:34 來自手機 | 只看該作者
https://m.youtube.com/watch?v=opMBIIB6l1M  睇片偷師。  本人用winstar 鎗型辣雞,換左goot雞咀。如果壞,下次會買支goot玩下
solaris8x86 發表於 2015-12-1 14:01:27 | 只看該作者
Good.. 但GOOT價錢有啲$$$。自己考慮budget吧。

仲有,買辣雞W數要視付實際用途:

1. 一般用作焊RC電池,電線,30W以上不適合。因為火力太大,電池自己亦有可能被高熱破壞鋰物料,30W即可;
2. 一般用作焊PCB電路板丶及電路板上焊接電線等用途,20W以上不適合,因為PCB好薄,火力太大會將焊接區附近嘅小型電溶丶微晶片焊接錫亦一起溶掉,塊PCB板隨時total lost,要小心。(由其係焊4軸丶接收丶電變等等,火力太過20W自己要小心。)
sean2013 發表於 2015-12-1 14:38:25 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-1 13:19
基本上,一般工業電子用錫線都係含有35% - 40%不等鉛份,現實上好難避免。你自己幅相裹面嗰卷Takumi,寫住 ...

預左啦,卷線幾草野當然含鉛啦,咁叫佢買幾百蚊果D囉
cs1 發表於 2015-12-1 17:29:47 | 只看該作者

去SSP 鴨記 , 松香膏 $5-$10.  20-25w 辣雞 $ 28-$$280. ( 可調温度由150-450度 )

錫線2%銀線 $20-$50. 大約一米長(膠筒支裝) , 如果上不到錫把辣雞咀插入松香一秒後

便好輕易上錫於目標點位 .
 樓主| 0315 發表於 2015-12-1 18:51:20 | 只看該作者
20-30W 夠架啦?
solaris8x86 發表於 2015-12-1 19:09:24 | 只看該作者
0315 發表於 2015-12-1 18:51
20-30W 夠架啦?

RC相關日常用夠有凸,但要小心保護雞嘴頭銀色嗰小部份,日後萬一銀色物料兌落後,熱力傳導會減半,到時候你可以剩係買個新雞嘴換落去。
 樓主| 0315 發表於 2015-12-1 19:13:33 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-1 19:09
RC相關日常用夠有凸,但要小心保護雞嘴頭銀色嗰小部份,日後萬一銀色物料兌落後,熱力傳導會減半,到時候 ...

唔該曬師兄
solaris8x86 發表於 2015-12-1 19:27:28 | 只看該作者

建議你先買技30W試下先 (焊電池電線用),若主要用作焊PCB板,唔使冧,直接買20W-25W。
nsxrr 發表於 2015-12-1 20:54:43 | 只看該作者
最好使用60W以上
 樓主| 0315 發表於 2015-12-1 21:47:46 | 只看該作者
我之前睇過有d師兄話 最少80W
solaris8x86 發表於 2015-12-1 22:04:17 | 只看該作者

隨你喜歡,咁你去買80W試下啦...可以順便去焊水喉..... 買返嚟同我吔分享吓焊水喉級嘅火力如何...

但電子嘢....
http://electronics.stackexchange ... -is-30-watts-enough

solaris8x86 發表於 2015-12-1 22:28:54 | 只看該作者

15W PCB.....
https://www.radioshack.com/products/15-watt-soldering-iron?variant=5717854597

40W已去到工業維修級...
https://www.radioshack.com/products/40-watt-pencil-iron?variant=5717856645

80W.... 可修水喉...恭喜新嘗試,80W用係電子嘢上,真正勁人....