RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 0315
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

50270898 發表於 2015-12-4 18:25:10 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-3 23:43
Very good example,由你條link第一行已經睇到:
足之有人明白回火技多用係合金上,而並非原金钃,Steel ( ...

回火需要控制溫度同時間

sfdo 發表於 2015-12-4 21:31:12 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-2 13:42
唔好唔會,我唔係針對熱力Watt數回你個惦,而係物理上錫入咗線心太多會曾加阻抗值 (因為鉛 (Pb) 為惰性金 ...

RC野會劇烈震動又會碰撞,同其他無線電器材冇得比,焊得夠實先至係王道。你試下電變同摩打唔用風扇,玩完一排電之後,摸下電變同摩打有幾熱,焊接位又有幾熱。(焊接位摸到熱似乎係由電變同摩打傳導熱 多過本身發熱)

估計焊接位電阻相對電變同摩打內阻係十分低。為左減小電阻而焊得唔太實,都唔知有咩so?

yuenchitat 發表於 2015-12-4 21:46:50 | 只看該作者
我就用槍形,30w/100w 轉換,枝咀用圓柱形削斜—邊果種咀
ivan仔 發表於 2015-12-6 14:56:51 來自手機 | 只看該作者
完全沒理我,講到幾勁都沒用,唔表演下用30W去拆HW V3.1線,做唔到就係做唔到,唔洗唔理我。
fbs 發表於 2015-12-6 22:47:46 來自手機 | 只看該作者
佢連乜嘢係eutectic point都吾識以為用銀嚟導電,大家仲浪費自己時間做乜!
HimHim 發表於 2015-12-6 23:51:20 | 只看該作者

在我黎講RC只係一様玩意,如果焊接CHING都玩到咁復雜, 用10年時間架車都應該未落到地玩!
rave1010hk 發表於 2015-12-7 00:28:40 | 只看該作者
由樓主普普通通問下點焊好條電線啫,漸漸講到高深莫測的冶金學了!
ivan仔 發表於 2015-12-7 01:20:03 | 只看該作者
問題唔係佢話用30W雞焊RC野已經夠用, 用大火數會焊爛野, 我咪叫佢表演下用30W拆V3.1線, 玩RC焊野唔洗花10年時間去學, 只係想講我焊野焊左咁多年, 真係用唔到30W雞去焊RC野, 10年前焊NIMH GP 3300mah電時用30W都焊唔到, 睇唔過眼佢水人買30W雞囉
tb03 發表於 2015-12-7 09:24:55 | 只看該作者
用30W真係唔夠力,起碼用60w,用大W數去焊接,錫線會快D熔電子嘢相對受熱時間較短,唔知咁樣講啱唔啱
yuenchitat 發表於 2015-12-7 12:12:53 | 只看該作者
Esc 同motor 我用焊槍都係㩒住以100w 黎焊多,真係易過用30w
法師傅 發表於 2015-12-7 14:45:54 | 只看該作者
sean2013 發表於 2015-12-2 13:06
最衰段片無左,仲想叫朋友睇添,入面文字仲有吊 9人成份,幾咁叻
咁快删段片做乜?唔識焊既以為佢好威,識焊既就 ...

頂吖 , 岩岩先發現條片 , 仲想學野添 , 咁快就刪左 !!!
我用開呢隻 , 30-130W , 焊新0既電子野多數30W都夠用 ,
但老實, 我接受唔倒焊到一patpat , 所以有需要都會係咁易加下溫

vones 發表於 2015-12-7 14:54:15 | 只看該作者
我用60W, 焊的時侯, 在焊点落小小松香膏(soldering paste),就會易焊啲。
法師傅 發表於 2015-12-7 15:06:26 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-12-7 01:20
問題唔係佢話用30W雞焊RC野已經夠用, 用大火數會焊爛野, 我咪叫佢表演下用30W拆V3.1線, 玩RC焊野唔洗花10年 ...

我玩四軸機仔0既 , 30W就肯定連呢D 20A 電變仔 0既 20AWG 線都甩唔倒 ...
可能我技術唔好 , 堅想學野

golo34 發表於 2015-12-7 18:03:01 | 只看該作者
樓主,請問你揾到答案未?如未,小弟俾少少意見你,通常焊接位晤上錫係因為物料表面有油漬(例如用手拈過,就會有手上面D油係上面)or其他污漬(例如生銹),所以每次焊接前應用沙紙or銼‘汁一汁’個焊接面,錫就好容易上到。至於錫線和辣雞,本人全部用鴨牌,錫線10元,辣雞38元(100W),我只係“一般家居使”,用30w高手勿喷
ivan仔 發表於 2015-12-7 18:06:24 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-12-7 15:06
我玩四軸機仔0既 , 30W就肯定連呢D 20A 電變仔 0既 20AWG 線都甩唔倒 ...
可能我技術唔好 , 堅想學野
...

你焊E D 野用30W雞比較好控制, 用大火數的話最好快可以SET溫度的
siuwai999999 發表於 2015-12-7 18:13:03 | 只看該作者

如果30w 夠用我就晤洗買白光65w 焊台,不過65w 鋰電池都好易拆及焊
法師傅 發表於 2015-12-8 10:55:28 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2015-12-7 18:06
你焊E D 野用30W雞比較好控制, 用大火數的話最好快可以SET溫度的

我支鎗型雞 , 鴨記好似7草野 , 通電正常30W , 開TURBO 15秒可130W , 好好用 !!!
我上面回帖都講左, 好多電子野多數30W都夠用 , 尤其焊新0既電子野 !!!

但就好似上面帖果隻10A電變仔 , 想焊甩人地出廠果條20AWG 線 , 用30W 起碼要掂住6-7秒先溶倒出黎 ,

所以我多數都會 開TURBO 6-7秒 , 估計上到60W起 , 咁就2秒溶倒 !
本人都係上年先學焊野 , 唔係咩高手大屍 , 而電子野 , 應該係受熱愈少時間愈好 , 有錯請更正

siuwai999999 發表於 2015-12-8 15:07:05 來自手機 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-12-8 10:55
我支鎗型雞 , 鴨記好似7草野 , 通電正常30W , 開TURBO 15秒可130W , 好好用 !!!
我上面回帖都講左, 好多電 ...

其實叫得:法師傅 晤系高手都當的高手
法師傅 發表於 2015-12-8 16:12:23 | 只看該作者
siuwai999999 發表於 2015-12-8 15:07
其實叫得:法師傅 晤系高手都當的高手

誤會了 , 15年前花名黎姐 , 因為果時鐘意食康師傅牛肉面之麻 XDDDD
siuwai999999 發表於 2015-12-8 17:25:58 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-12-8 16:12
誤會了 , 15年前花名黎姐 , 因為果時鐘意食康師傅牛肉面之麻 XDDDD

哈哈,法師傅 客氣