RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 0315
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

sean2013 發表於 2015-12-2 11:40:41 | 只看該作者
大家睇下啦,佢用30W D錫在線頭表面鋪草皮咋,根本無索溶入線內,足以正明支30W幾勉強,high左咁耐仲係要周圍補焊,越睇越好笑,你用過60W未呀,未既買返支試下咩係60W啦,一野搞掂啦,叫人兜圈焊
solaris8x86 發表於 2015-12-2 11:42:20 | 只看該作者

好好,唔合你焊接習慣唔好意思,就買100W好了。唔好oh-9到為咗幾十Watt咁勞氣。不過佢終有一日會明白條片內唔用大火力嘅好處.... 買多幾枝大火力又可旁身,自己間屋水喉含鉛又可以焊吓水喉,當然,今次我嘅美麗又係我唔好... (我一生就係要面對依類問題,都慣喇。)
sean2013 發表於 2015-12-2 11:51:52 | 只看該作者
好啦好啦,唔合你焊接習慣唔好意思,就買30W好了。唔好嘥9氣。
rave1010hk 發表於 2015-12-2 11:54:36 | 只看該作者

我依枝GOOT TQ-70辣雞可以由30W-200W,用了有30年了,焊過不小於300排電絕對好用抵用。
想焊嘢靚一定要用焊膏先清潔焊點表面,再用靚一點嘅錫線,加一套機器臂幫助,咁就焊嘢Very 依屎。
solaris8x86 發表於 2015-12-2 11:56:34 | 只看該作者

竟然用30W焊接12AWG!!! 我係PK!!! 我係濺人!!! 我嘅存在就係罪過!!!! 插死solaris電子屍兄呢個能樣!!!
solaris8x86 發表於 2015-12-2 12:01:17 | 只看該作者

好伙伴難求,恭喜恭喜。
sean2013 發表於 2015-12-2 12:02:48 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-2 11:56
竟然用30W焊接12AWG!!! 我係PK!!! 我係濺人!!! 我嘅存在就係罪過!!!! 插死solaris電子屍兄呢個能樣!!! ...

唔好oh-9到為咗幾十Watt咁勞氣, 30W有30W好處,60W有60W好處,多謝你付出心血拍片,只係話60W比較保障,
你都見一話用30W 焊12AW線開始有幾多師兄想見識下啦

solaris8x86 發表於 2015-12-2 12:11:22 | 只看該作者

老實講..我由一開始就睇唔明大家為何對30W焊唔到12AWG有咩問題,自198X年起我在學校D&T room已經係用30W做所有工㙯丶電子丶勞作工課....都未用過大過30W雞。或者依個時代學校係轉用咗大火力呱...(所以大家齊齊出盡火力...)?
sean2013 發表於 2015-12-2 12:22:51 | 只看該作者
未用過大過30W雞,咁你要買支60試下喇,無謂焊到一撻撻
solaris8x86 發表於 2015-12-2 12:34:20 | 只看該作者

我其實之前買 (錯) 過40W (以為自己買咗30W),只用過一次,一上手就覺得熱得濟,怕焊壊物料 (怕變型) 已即時掉咗入垃圾桶....只留返難嘴做後備。之後再入返枝30W安安心心...
solaris8x86 發表於 2015-12-2 12:47:16 | 只看該作者

大家睇完片喇,為避免大家又出現技不如人丶倒忌丶爭吵等低等自悲心理問題,由於已做過demo証明,大家都明白過,我已將片刪咗。買乜野Watt都無所謂,大家覺得用到就好,謝謝大家欣賞過小弟手小手㙯 (我覺得連焊接技都有人倒忌丶實在有啲無謂)。

Selecting a Soldering Iron for different purposes (多參考應用例子才作選購,應用火力無絕對公式):
http://store.curiousinventor.com/guides/how_to_solder/select_iron

woodkeung 發表於 2015-12-2 12:49:33 來自手機 | 只看該作者
睇條片笑死人;請用腦想想,30w雞一層一層焊有乜用;十足千層糕;焊一千層都係假焊;60-80w雞加熱焊;鍚已溶為一体,何須周圍補焊;
arto6 發表於 2015-12-2 12:49:51 | 只看該作者
我覺得乜火數都係假,最緊要快狠準(由其係銲電變) ,被免銲得太耐另電變燒壞。
arto6 發表於 2015-12-2 12:57:14 | 只看該作者
rave1010hk 發表於 2015-12-2 11:54
我依枝GOOT TQ-70辣雞可以由30W-200W,用了有30年了,焊過不小於300排電絕對好用抵用。
想焊嘢靚一定要用焊 ...

請問rave ching,  銲12AWG 線時有無㩒雞銲?
woodkeung 發表於 2015-12-2 12:58:36 來自手機 | 只看該作者
30w焊点接位時間長;60w焊点接位時間短;鍚綫夠温就溶;30w慢慢㷛;自己想想;
sean2013 發表於 2015-12-2 13:03:25 | 只看該作者
未就係,補焊,點解要補焊?未用過60W (B呢巴啦)一個只用30W的井底之蛙
rave1010hk 發表於 2015-12-2 13:03:39 | 只看該作者
有得Turbo升温當然㩒雞啦,熱力足夠就令錫立刻溶入線心內,唔會虛焊在表面!
sean2013 發表於 2015-12-2 13:06:33 | 只看該作者

最衰段片無左,仲想叫朋友睇添,入面文字仲有吊 9人成份,幾咁叻
咁快删段片做乜?唔識焊既以為佢好威,識焊既就知佢無料到一層一層補焊又補焊
arto6 發表於 2015-12-2 13:07:28 | 只看該作者
rave1010hk 發表於 2015-12-2 13:03
有得Turbo升温當然㩒雞啦,熱力足夠就令錫立刻溶入線心內,唔會虛焊在表面! ...

唔該晒rave ching☺
firesun 發表於 2015-12-2 13:14:54 來自手機 | 只看該作者
塗松香膏喇