RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 0315
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

solaris8x86 發表於 2015-12-3 22:45:32 | 只看該作者
我無意玩死佢.....我只係代做物主講出:「日常背後RC物理是這樣運作」的。當然,對「差不多先生」嘅一般人嚟講,主觀上,我當然係百份百奸的。

50270898 發表於 2015-12-3 23:14:31 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-3 23:43:29 | 只看該作者

Very good example,由你條link第一行已經睇到:
"Tempering is a term historically associated with the heat treatment of martensite in steels."

足之有人明白回火技多用係合金上,而並非原金钃,Steel (鋼) - 其實就係鐵 (iron) 混合炭 (carbon) 嘅合金。
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/钢

不過下次唔該出中文,唔係一個大家就睇得明編蛇文。

大朋友 發表於 2015-12-3 23:47:38 | 只看該作者
論文嘅野,我自問識條鐵,但係我肯定30W 雞係甩唔到電變嘅12AWG 線,就算甩到,肯定要用長時間用雞咁接觸住銲位,果時隻電變外殼已經超熱。

想做下統計,在工房睇到這個post嘅ching , 有誰可以用30W雞甩到電變嘅12AWG 線而不令到電變受到長時間銲接產生高温呢?
solaris8x86 發表於 2015-12-3 23:58:47 | 只看該作者

我都想知道有幾多人睇完片後覺得自己做唔到。
arto6 發表於 2015-12-4 00:04:09 | 只看該作者
Ching,  你條片係銲T 插咋,長時間銲住幾粒鍾都無問題,但銲電變就要快狠準。

solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:11:42 | 只看該作者

條片內實際上每個焊點只用咗少過1.5 - 2秒.... ,我比盡你豪夠你3秒又如何,30W低溫焊3秒電變就收皮....依個電變理論未免....
arto6 發表於 2015-12-4 00:24:06 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:11
條片內實際上每個焊點只用咗少過1.5 - 2秒.... ,我比盡你豪夠你3秒又如何,30W低溫焊3秒電變就收皮....依 ...

Ching,你原來覺得電變吸熱及散熱率可同T插相比,咁成件無敵30W事件我終於明解了。真係唔好意思打擾到你。請你繼續講解上帝粒子及風切變理論。
solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:31:36 | 只看該作者
arto6 發表於 2015-12-4 00:24
Ching,你原來覺得電變吸熱及散熱率可同T插相比,咁成件無敵30W事件我終於明解了。真係唔好意思打擾到你 ...

我已講過秘技....只係你上堂無留心.... 問題跟本主要唔係熱力大少問題上,而係如何有效傳熱落目標物....一般屍兄一味比熱力單位懵閉眼睛...
fbs 發表於 2015-12-4 00:43:18 來自手機 | 只看該作者
一個連基本thermal原理都吾識嘅人大家就吾好花時間啦,由得佢慢慢自己秘啦,講道理就吾會咁啦!
arto6 發表於 2015-12-4 00:52:45 | 只看該作者
其實睇見咁多Ching 回post, 相信都係想樓主唔會為咗上帝粒子理論而白花金錢去買一技唔多啱用嘅無敵30W 啫
solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:53:15 | 只看該作者

無辦法,大家好睇唔睇睇過條片, 當然又係solaris電子屍兄唔好啦。
solaris8x86 發表於 2015-12-4 00:55:26 | 只看該作者

咩.... 我明明最後覆佢個post係叫佢去買100W... 唔好屈我....
solaris8x86 發表於 2015-12-4 01:05:06 | 只看該作者
唔該大家買100W啦,我求大家買100W啦
咁好味.....
大朋友 發表於 2015-12-4 01:09:27 | 只看該作者
蘇師傅,我聽到你話30W掂先真金白銀去買,現在你話100W先掂,咁唔該回水,無水回就幫我食咗支30W去。
solaris8x86 發表於 2015-12-4 01:14:27 | 只看該作者

你放心,嚟緊仲有片睇,不過仲可怕啲....睇完30W搞唔掂唔好再咩我喇....
ivan仔 發表於 2015-12-4 02:19:05 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-4 01:14
你放心,嚟緊仲有片睇,不過仲可怕啲....睇完30W搞唔掂唔好再咩我喇....
...

不如你表演下, 用30W 拆晒Hobby Wing V3.1 5條原裝線, 小弟唔識焊野, 不過中一學校教我用到現在, 十幾年左右啦, 我就用唔到30W 拆佢5條線, 我用90W衡溫去拆都用左5分鐘先拆得晒, 我咁沒用先要90W先拆到, 你咁勁我真係想見識下點用30W拆3.1 原裝線.

各位CHING等你表演.
ivan仔 發表於 2015-12-4 02:20:52 | 只看該作者
我仲有支全新鴨記買的30W雞, 送比你用來表演
solaris8x86 發表於 2015-12-4 02:34:21 | 只看該作者

咁你十幾年係學校大概....都係考包尾....
yin@hk 發表於 2015-12-4 02:35:00 | 只看該作者
焊線都要出埋回火邊夠佢玩呀,不過佢係未真係知道有咩用架?另外佢話錫既電阻高,佢又唔講下鍚入唔到線芯會令接觸減少令到電阻更高