RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 0315
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 焊接問題請教

epc_mem 發表於 2015-12-4 09:06:23 | 只看該作者

用靚O的鍚線, 容點低O的都可以解決. 以前有刷用高溫O的都咩問題, 但係呢個年代O既無刷入面係有塊 sensor board 就要小心點.
solaris8x86 發表於 2015-12-4 09:56:35 | 只看該作者

你問得好好,其實依個焊接原理係"導熱效率"上做咗手腳。
我首先係目標物上附上溶點較低嘅導電物 - 錫,及小面積回火處理效應,另到第二次時枝雞嘅負荷減少而變得導熱能力增加,而12AWG上亦做咗相同處理,當兩邊都被提高了導熱效率時,支雞嘅實用效率可能已達到一般屍兄所講嘅40W以上導熱率相約 (以大家所用開嘅一般技焊接法估計),所以大家覺得神奇及條氣唔順超,其實只係一個提升咗物理效益嘅小把戲。當然,衣個把戲我用咗係電子嘢上好多年,減少咗對電子晶片傷害嘅風險,一般車仔佬只係家庭級應用者,冧唔明原理我係明白嘅。

solaris8x86 發表於 2015-12-4 09:59:38 | 只看該作者

Very good, 你有所領會,你有資格叫自己做電子屍兄。
solaris8x86 發表於 2015-12-4 10:10:35 | 只看該作者
大朋友 發表麻煩你影埋件工件焊前焊後嘅温度

依個反物理假設幾創新,依個天時半夜,你認為塊合金板可以有幾多度而我隻右手又有本事一焊完就大力拃落去狂拉? 我卷錫嘅溶點係187-220度,你當我真係好狗出術預先燒熱塊板,比盡100度以上人体已經跟本頂唔順,仲要拃實用力垃,咁187度至有本事溶到錫...呢個假設...唔好意思,聽起嚟邏輯上有啲oh-9....
sean2013 發表於 2015-12-4 10:26:46 | 只看該作者
各位,呢位師兄由頭到尾堅持己見只肯用30W,一切用30W,60W就話焊水喉,
最搞笑係佢從未用過40W 60W既效果,不斷反駁,以理論,論文,講回火,唉....大家唔夠佢講的
有D野經驗係勝過理論
再post返你第一段片出來啦 30W師父
solaris8x86 發表於 2015-12-4 10:29:15 | 只看該作者

咩...到尾明明我雞姆咁大隻字叫人買1,000W噴火器....技不如人,唔好屈我....
sean2013 發表於 2015-12-4 10:29:54 | 只看該作者
估唔到一支30W,嘈到第7頁仲未完,求下你再post返你第一段片出來啦
solaris8x86 發表於 2015-12-4 10:31:52 | 只看該作者
睇完後求大家買夠1,000W噴火器啦!!!!
HahahahahahahahaHaHahahahahahahahaHa.....

啊甘 發表於 2015-12-4 10:55:07 來自手機 | 只看該作者
焊E  D粗野   火数大D冇問題仲好做  前提係要識控制時間  死隊爛隊  30w 到300wㄧ樣Pk
solaris8x86 發表於 2015-12-4 11:02:22 | 只看該作者

總之呢,自問技術唔好呢,唔該大家用好似街市買菜嘅心態去選擇火力,最好去買枝1,000W噴火器,好似異形續集嗰枝咁,連異形都燒得死,咁就乜都焊到喇。
james9999 發表於 2015-12-4 12:02:43 來自手機 | 只看該作者
相信師兄焊接技術高超,但尊重别人也非常重要,又水喉佬、裝修佬、車仔佬…
solaris8x86 發表於 2015-12-4 12:08:06 | 只看該作者

小,一開始我都無比人尊重過,我咪直接毀咗佢咃自尊,以儆效尤lu.... 我無叫做佢咃做支拿已經係偷笑....
sean2013 發表於 2015-12-4 12:13:01 | 只看該作者
佢第一段片入面仲有文字小 9 人, 求下佢再post返第一段片出來啦咁叻
solaris8x86 發表於 2015-12-4 12:17:10 | 只看該作者

太遲lu...你都比我雞過幾次,正所謂雞Q完,你個囉友唔再吃香lu....
shing317 發表於 2015-12-4 12:47:27 | 只看該作者

無論是30W或100W,都係錫溶了便快速工作然後快速吹凍佢,焊點的温度是差不多的,這只是溶錫時間上的差異,並不見得100W會破壞個馬達或電變,相反用30W上錫還可以慢慢蓋上去,拆粗線時要把辣雞停留在焊點較長時間,這更易使熱力傳至產品內部,並不見得有著數。市場上有各種W數的辣雞賣,自然會有它的用處,30W用來焊小型的PCB確實會好點吧。
solaris8x86 發表於 2015-12-4 12:59:30 | 只看該作者

唔好意思,我嘅最新建議係買夠1,000W的,30W-100W都唔再適合衣幾個賣菜嘅人。

「嚟啦!! 嚟啦!! 大馬力呀丶大馬力呀!! 大火力呀丶大火力呀!!! 」 我琴日連發夢都好似聽到佢地係到好似賣菜咁叫....

自己喜歡大就大,細就細,大個仔唔好再咩喇....
andynax1 發表於 2015-12-4 13:05:17 | 只看該作者
大家想象吓用10W煲滾1L水同
用1000W煲滾1L水既分別就明個中道理

記住係同容器, 同壓力, 同溫度情況下woo
solaris8x86 發表於 2015-12-4 13:08:52 | 只看該作者

我無記錯係上兩頁,你個囉友都係比我雞過,我對你再無乜興趣....
solaris8x86 發表於 2015-12-4 13:37:21 | 只看該作者
原先我打算今晚再玩第三集,但睇到其實有唔少人已明白故中物理原理,我亦唔想向某幾個朋友作出多次技術上精神強姦,以強凌弱,搞到日後見到自己隻辣雞都冧起依個惦而自悲。辣雞咁平,其實多買一兩枝唔同火力旁身亦無妨,祝大家焊接順利,吸鉛快樂。

真係再見。
ivan仔 發表於 2015-12-4 14:51:01 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-12-4 13:37
原先我打算今晚再玩第三集,但睇到其實有唔少人已明白故中物理原理,我亦唔想向某幾個朋友作出多次技術上精 ...

CHING, 不如你都試下焊個來玩下