RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

TheWolf 發表於 2015-1-21 23:01:36 | 只看該作者
Sorry, cap pic attached.
Btw, just finish my first trial in open area, looks ok though using 2S really not powerful enough.   I guess indoor trial got 'floor effect' and afraid of throttle up.  Btw, no idea why detecting RED bar...but YAW looks stable in tonights flight trial.  Thanks ching.
zetaho2003 發表於 2015-1-23 01:24:19 | 只看該作者
窮人OSD 睇完都係有D唔明

OSD除左駁圖傳同鏡頭, 要唔要插CC3D??定要插其他?
isaac006 發表於 2015-1-23 08:21:10 來自手機 | 只看該作者
zetaho2003 發表於 2015-1-23 01:24
窮人OSD 睇完都係有D唔明

OSD除左駁圖傳同鏡頭, 要唔要插CC3D??定要插其他? ...

唔洗,只要插gps,唔想加gps可以唔加,咁就只睇度電壓

如果你用既係真正既窮人osd(唔係非凡嗰隻),你仲可以用電腦set佢啲字邊度出,出啲咩,改字體..... 有超多 customisation options xD
我衣加改到咁:
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-23 14:23:51 | 只看該作者
TheWolf 發表於 2015-1-21 23:01
Sorry, cap pic attached.
Btw, just finish my first trial in open area, looks ok though using 2S real ...

家陣250小機都發展緊用4S , 外國好多人玩緊 , 4S 先夠爆 ,
一比油2秒就幾十米高 , 連打幾十個空翻都仲KEEP倒高度 , 玩咩花式都得
2S 電壓 比 3S 相差太多 , 當然力量不夠 , 反而有D人會用2S 2K~3K mah電去作超過10多分鐘航線飛 ,
但都不能玩暴力動作 !

而你另外果D問題 , 我唔識了 , 睇下有無其他C兄幫倒手
zetaho2003 發表於 2015-1-23 16:39:08 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-23 08:21
唔洗,只要插gps,唔想加gps可以唔加,咁就只睇度電壓

如果你用既係真正既窮人osd(唔係非凡嗰隻),你仲 ...

如果想睇到架機有幾多電又得唔得??
isaac006 發表於 2015-1-23 16:55:49 | 只看該作者
zetaho2003 發表於 2015-1-23 16:39
如果想睇到架機有幾多電又得唔得??

有幾多電?睇電壓就可以知道大約仲有幾多電,低就小電,如果你想睇用咗幾多電(mAh)既話 technically都可以,不過要做好多高難度動作先得

(講緊既係窮人Remzibi OSD, 唔係非凡)
zetaho2003 發表於 2015-1-25 11:30:50 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-23 16:55
有幾多電?睇電壓就可以知道大約仲有幾多電,越低就越小電,如果你想睇用咗幾多電(mAh)既話 technically ...

可唔可以SHARE 淘LINK

睇左好似隻隻都係非凡科技
isaac006 發表於 2015-1-25 12:41:55 來自手機 | 只看該作者
zetaho2003 發表於 2015-1-25 11:30
可唔可以SHARE 淘LINK

睇左好似隻隻都係非凡科技

你打remzibi osd v1.79就會有架啦

我自己買嗰條 link: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.9.13.LCwhwo&id=39308057199&_u=p23kl0ul4f0e

不過唔建議你去我條 link度買,因為佢寄比我嗰個係反新貨,好明顯有人整過。

同埋如果你想用電腦 set野就一定要買埋個usb to ttl converter
zetaho2003 發表於 2015-1-26 00:53:30 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-25 12:41
你打remzibi osd v1.79就會有架啦

我自己買嗰條 link: http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2 ...

謝謝

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.84.gqT0LQ&id=41044887324&ns=1&abbucket=18&_u=qjvkpnlf605#detail

本身買左MAVLink-OSD 但發覺唔岩CC3D用, 淘又搵到呢隻改好
chung212 發表於 2015-1-26 01:30:45 | 只看該作者
zetaho2003 發表於 2015-1-26 00:53
謝謝

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.84.gqT0LQ&id=41044887324&ns=1&abbucket=18&_ ...

里隻我都想試下,師兄試左記得講下好唔好
新手David 發表於 2015-1-26 07:07:59 | 只看該作者
zetaho2003 發表於 2015-1-26 00:53
謝謝

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.84.gqT0LQ&id=41044887324&ns=1&abbucket=18&_ ...

哩隻我買左, 用緊, 都幾好, 不過我未有時間connect 個GPS.
isaac006 發表於 2015-1-26 08:20:52 來自手機 | 只看該作者
謝謝

哈哈,我本身都諗住買呢隻,不過知道要改野太高難度就放棄咗,都係買咗窮人之後先知有改好既賣。

Btw唔記得同你講,佢唔 support Sony 700tvl 4140+673/672 ccd,4140+811就得
isaac006 發表於 2015-1-26 09:51:24 | 只看該作者
法師,小弟最近都買咗隻aomway 200mw mini vtx用,不過發現比ts351多好很多橫線,同埋飛遠ddd (2-30m) 就有雪花啦,你嗰個係咪都係咁?定係我嗰隻有問題?

TS351 (200mw):
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-26 09:51:41 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-26 08:20
哈哈,我本身都諗住買呢隻,不過知道要改野太高難度就放棄咗,都係買咗窮人之後先知有改好既賣。

Btw唔 ...

請問改好果隻 , 唔上GPS 的話, 係咪只有時間 / 電壓 / 水平 ?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-26 10:11:18 | 只看該作者
isaac006 發表於 2015-1-26 09:51
法師傅,小弟最近都買咗隻aomway 200mw mini vtx用,不過發現比ts351多好很多橫線,同埋飛遠dd ...

呢D橫線 , 我之前裝下拆下試過一次 , 以為有問題 ,
之後重新焊過D線 , 又無事 !

AOMWAY 200 MINI 我先後買左2隻 , 好滿意呀 ,畫面穩定性比TS832更好 , 之前試過頭頂高飛300米 , 我大口氣咁講來回100%畫面無閃過 !
當時機上天線用5DB平板 , 接收用12DB平板 !
反而TS832同樣用5DB平板 , 同樣測試 100米外中會閃一下 , 200米已經間中半秒全黑白 , 唔敢再去 ...

而穿樹感覺就無咁明顯  , 可能暫時未有半徑過百米0既場比我試
但我覺得2隻AOMWAY 200 MINI都好似要暖機先清 , 一通電頭10秒8秒好似MM訓醒咁 XDDD

最近隻200我原裝天線都無用改用CHEAP雞軟天線0既菇 ,
仲加埋唔多唔少都會影響圖傳穩定0既 L天線頭 , 事實比以前差左DD ,
基本上頭10米都好間中有1-2條干擾橫紋 , 但畫面仍然清楚 , 試過飛到百米多都無惡化 , 就算了

新手David 發表於 2015-1-26 12:45:11 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-26 09:51
請問改好果隻 , 唔上GPS 的話, 係咪只有時間 / 電壓 / 水平 ?

無錯, 會出時間, 電壓,水平, 前後角度, FLIGHT MODE NO. 等
 樓主| 法師傅 發表於 2015-1-26 14:06:06 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-1-26 12:45
無錯, 會出時間, 電壓,水平, 前後角度, FLIGHT MODE NO. 等

咁即係唔岩我用,家陣我淨係想要電壓 , 其他咩都唔要 XD知唔知非凡果隻OSD , 係咪其實駁唔倒電腦改野 ? 條USB線買左, 但軟件接唔倒 ...

isaac006 發表於 2015-1-26 14:24:17 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-1-26 14:06
咁即係唔岩我用,家陣我淨係想要電壓 , 其他咩都唔要 XD知唔知非凡果隻OSD , 係咪其實駁唔倒電腦改野 ? 條U ...

我試過,駁電腦係冇用既,上佢條 link download咗個 "非凡 upgrade" program仲搞到咁。。。

新手David 發表於 2015-1-26 14:51:27 | 只看該作者
咁即係唔岩我用,家陣我淨係想要電壓 , 其他咩都唔要 XD知唔知非凡果隻OSD , 係咪其實駁唔倒電腦改野 ? 條U ...

要睇D乜, 係可以自已SET, 不過我未試過, 上5M乜乜, 泡泡大師有教.
chung212 發表於 2015-1-26 15:33:05 | 只看該作者

我都試過接電腦connect到個usb但係連唔到線
最後都係手動入去個窮人OSD裏面
關淨個電壓同高度