RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9079|回復: 114
打印 上一主題 下一主題
收起左側

老咗嘅新手報到

jythegreat 發表於 2011-7-21 22:22:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
中學時代玩過四五年軍事模型,9成以上1/35星星,冇玩咗成廿幾年,而家四張嘢想重拾舊歡,玩1/16 RC Tank,會唔會太遲呢?老啦有老花啦,冇d后生仔咁精靈.
JINROH 發表於 2011-7-21 22:38:10 | 只看該作者
wellcome sir
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-21 22:44:29 | 只看該作者
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-21 22:57:59 | 只看該作者
我target嘅第一炮係双星四號戰車(80年代双星出嘅四號戰車我差不多全部砌過,最怕油車轆;冇錢買噴鎗,用手油迷彩).唔知而家隻1/16 RC四仔會唔會好難搞?搞掂晒行得走得連埋工具油漆要幾銀(我要由0開始,乜嘢架生都冇).
askalaw 發表於 2011-7-21 23:32:33 | 只看該作者
歡迎歡迎, 我估包括我在內, 哩到有唔少三張幾既人師兄!
我都係新手, 玩緊 HL 而唔係媽星.
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-21 23:46:11 | 只看該作者
askalaw 發表於 2011-7-21 23:32
歡迎歡迎, 我估包括我在內, 哩到有唔少三張幾既人師兄!
我都係新手, 玩緊 HL 而唔係媽星.

感谢,感谢,我唔係師兄.
唔知係咪童年陰影,硬係鐘情双星.其實而家模型嘅世界變成點我都唔太清楚.
而家去邊買模型我都唔知,好似環球重健在啩?!當年環球冇RC賣,而家唔知咯.
askalaw 發表於 2011-7-21 23:48:41 | 只看該作者

買媽星都係哩到架喇.. 相信全港最齊得佢.

http://www.waigohobby.com/aboutus.html
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-22 00:35:32 | 只看該作者
thanks
yauky 發表於 2011-7-22 00:36:31 | 只看該作者
樓主, 我同你應該差唔多年紀, 你好, :P:P
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-22 00:49:49 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-22 00:36
樓主, 我同你應該差唔多年紀, 你好,

你好,thank you.喺呢個forum混左好幾日,對RC tank好有興趣,又勾起唔少童年回憶,所以的起心肝行第一步.
希望在不久將來有機會同大家一齊玩.(唔好嫌我老餅就得嘞).

双星4仔加所有必需組裝架生及油,一皮嘢樓下應該可以搞掂啩?!
uboat 發表於 2011-7-22 01:14:28 | 只看該作者

回復 jythegreat 的帖子

我仲有幾本喺度,其實仲有一本叫模型時代,當年呢兩本書度都有教好多模型製作技巧,實為不錯的模型刊物!四十歲老咩?我四十幾都仲玩緊遙控車,坦克,玩具槍,模型,最近連LEGO都玩埋,我覺得人要有啲童心至COME老

yauky 發表於 2011-7-22 01:16:01 | 只看該作者
我個人喜歡一件東西不容易改變, 而我最喜歡是TIGER 1................:$:$
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-22 01:27:02 | 只看該作者
uboat 發表於 2011-7-22 01:14
回復 jythegreat 的帖子

我仲有幾本喺度,其實仲有一本叫模型時代,當年呢兩本書度都有教好多模型製 ...

模型誌後期脫期脫得很利害,最後重摺埋,好可惜.裏面有個筆名三個字嘅師兄(好似叫xx仔的,唔記得啦),d作品好靚好高水平.教過用石膏做海浪嘅技巧.

我一直住香港,當年買模型去北角中記(最平係佢),或者白沙道環球,九龍區就去興記睇多過買.(重記得興記寸嘴肥仔).石器時代咯.
uboat 發表於 2011-7-22 01:36:29 | 只看該作者
師兄係唔係講專砌飛機嗰位(四眼戰鬥中隊)嘅前輩呢?
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-22 01:46:30 | 只看該作者
四眼仔!!!全中!!!記得啦.我當年真係封佢做偶像.
uboat 發表於 2011-7-22 01:56:46 | 只看該作者
係呀,呢位前輩嘅作品真係好正,小弟而家嘅手工都冇呢位前輩百份一嘅水準
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-22 02:03:30 | 只看該作者
uboat 發表於 2011-7-22 01:56
係呀,呢位前輩嘅作品真係好正,小弟而家嘅手工都冇呢位前輩百份一嘅水準

uboat兄,很高興認識到年紀相約的朋友,咁多年冇玩,而家臨老番吹d打,真搞笑.我記得我第1架RC係双星嘅280ZX,1982年嘅產物,儲左成年零用先買到,ball bearing都唔夠錢買,哈哈. anyway, nice to meet you, 你玩乜嘢RC多?希望待我装備好後一齊玩吓. thx

(sorry 版主,我未夠權限PM,所以在這裏post)
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-22 02:06:10 | 只看該作者
uboat 發表於 2011-7-22 01:56

聽uboat兄口氣,好似識得呢位前輩喎?!
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-22 02:20:06 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-22 01:16
我個人喜歡一件東西不容易改變, 而我最喜歡是TIGER 1................

我都係,我嘅至愛始終係四仔(四號戰車,德國灰最型!).

german grey 而家係咪重係XF63呀?
uboat 發表於 2011-7-22 02:25:12 | 只看該作者

jythegreat您好,其實我覺得模型係冇分年紀嘅,最緊要係有興趣玩!好以我話而家連LEGO都玩埋,我買嗰日見到個差唔多有60歲嘅呀叔訂LEGO,初時以為佢買比個孫玩,聽清楚啲原來係佢自己玩,所以唔會話臨老番吹d打嘅師兄,至緊要自己鐘意,我預咗玩到老死為止,我都玩得好雜吓!1:10遙控越野車,1:16遙控坦克玩得多啲,有機會大家交流吓