RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jythegreat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

老咗嘅新手報到

樓主| jythegreat 發表於 2011-7-26 22:30:45 | 只看該作者

當年FM嘅遙控係高檔嘢嚟,d人話冇干擾喎.

師兄你講果d terms除左AM 2 channel同 NiCd電之外我乜都唔識.
askalaw 發表於 2011-7-26 23:20:29 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-7-26 22:26
未. 星期六OT冇時間去唔到. 星期日去灣仔走左轉,唔見有.
上偉高個網睇又冇四仔,星期日唔開門.
不過睇睇 ...

你公司個 engineer 仔講既就係恆龍牌 1/16, 人地話佢抄左 8,9 成媽星 (我冇玩過媽星所以証實唔到), 但價錢真係平成十倍有多又係事實, 事關塑膠版最平三二百人仔有交易, 小弟都係玩緊恆龍, 因為佢真係幾平.

建議師兄你照買媽星, 再買多架HL黎對比下啊~
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-26 23:50:39 | 只看該作者
askalaw 發表於 2011-7-26 23:20
你公司個 engineer 仔講既就係恆龍牌 1/16, 人地話佢抄左 8,9 成媽星 (我冇玩過媽星所以証實唔到), 但價 ...

多謝師兄教路.

啱啱喺度search到有位evsc師兄的四仔文章,双星真係睇得又玩得.(睇得就一定啦,玩唔玩得就唔知) 不過我都係鐘意冇板德國灰嘅四仔.

近呢個月傻Q左,唔知係咪做嘢忙得濟,好想玩返模型

一個月前 - 双星1/16 RC 四仔
上個禮拜 - 双星1/16 RC 四仔 + 双星TRF417
今日 - 双星1/16 RC 四仔 + 双星TRF417 + 大陸1/16 RC 四仔

十五十六,不過千祈咪比老婆知道,否則炒大鑊嘅機會係90%以上
yauky 發表於 2011-7-27 00:03:18 | 只看該作者
引用:不過千祈咪比老婆知道,否則炒大鑊嘅機會係90%以上
同意, 我玩HL就係買小小加小小, 唔多覺, 遲吓買多部要取回公司玩..........................
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 00:06:40 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-27 00:03
引用:不過千祈咪比老婆知道,否則炒大鑊嘅機會係90%以上
同意, 我玩HL就係買小小加小小, 唔多覺, 遲& ...

同是天涯淪落人,相逢何必層相識
yauky 發表於 2011-7-27 00:13:49 | 只看該作者
係我爛玩, 玩完HI-FI, 又要玩模型..............................
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 00:22:12 | 只看該作者
講開hi-fi,我重留喺45轉同33又1/3轉嘅年代,而家digital music我覺得咩牌子都差唔多冇乜分别,冇嘢好玩
yauky 發表於 2011-7-27 00:36:30 | 只看該作者
我就慘, 仔女大無地位, 幾年前將我蓄的500多隻黑膠碟送給朋友....................唉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:Q:Q
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 00:42:33 | 只看該作者
我就冇師兄你咁多,但慘况一樣,大碟加single 200幾300隻, 十幾年前比屋企人攞去人道毀滅咯,而家只能夠喺mp3裏面揾返佢地d靈魂...
yauky 發表於 2011-7-27 01:21:12 | 只看該作者

蔡琴老歌的黑膠送俾人先攪到我................................唉!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:Q
張德蘭早期板黑膠的"相識也是緣份"...............送俾人我想死..........................
yauky 發表於 2011-7-27 01:29:56 | 只看該作者
講反模型, 唔知有無師兄有攪作....................多的POST上來傾吓, 好讓大家增, 我唔怕魚, 但球有人陪我玩, 好過閉門造車.
uboat 發表於 2011-7-27 01:36:36 | 只看該作者
回復 jythegreat 的帖子

jythegreat兄,其實買架恆隆練吓的手勢都係一個唔錯嘅選擇,幫佢噴噴油,做番啲舊化,都幾靚仔,當然冇得同孖星質素比,但貪過引玩吓出煙,發炮(射BB彈)又佢得孖星唔得,我都買咗架KV1,諗住打散晒再噴過油佢,最唔順眼都係個燈位凸粒LED出嚟,成粒的咁,遲啲改返佢做透明玻璃,建議如買就揀金屬牙箱,金屬帶款,會come玩啲
yauky 發表於 2011-7-27 01:57:20 | 只看該作者
粒的又真係幾核突..........................................
uboat 發表於 2011-7-27 02:19:41 | 只看該作者
師兄都有同感呢
ccc_78 發表於 2011-7-27 10:49:17 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-7-26 23:50
多謝師兄教路.

啱啱喺度search到有位evsc師兄的四仔文章,双星真係睇得又玩 ...

一皮嘢落唔到樓wor........
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 12:42:53 | 只看該作者
uboat 發表於 2011-7-27 01:36

jythegreat兄,其實買架恆隆練吓的手勢都係一個唔錯嘅選擇,幫佢噴噴 ...

uboat師兄,我都有咁嘅諗法,不過就算買左HL後,我都會買架双星,寧可唔砌住,擺度睇都好,好鍾意双星d packing,好靚
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 12:53:39 | 只看該作者
ccc_78 發表於 2011-7-27 10:49
一皮嘢落唔到樓wor........

ccc_78師兄,我都做過吓功課

双星四仔 - $6000左右
futaba 4wd 遙控 - $2000左右 (上網睇的,唔知包唔包receiver同servo,我幾十年前買係full set全包嘅)
噴筆 - $1000樓下
其他架生同油 - $500
叉機同電 - $500

$10000我估差唔多啦卦,over少少可以接受,等政府果六毫子補貼吓. hehe
uboat 發表於 2011-7-27 20:35:00 | 只看該作者

咁又係jythegreat兄,鐘意玩模型,就算唔砌,打開個盒欣賞吓啲件都係一種享受
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 21:47:39 | 只看該作者
uboat 發表於 2011-7-27 20:35

咁又係jythegreat兄,鐘意玩模型,就算唔砌,打開個盒欣賞吓啲件都係 ...

呢句真呀,早排同班中學同學食飯,有個以前細個一齊玩模型嘅同學,我問佢重有冇玩模型......佢答:"一直keep住有買但冇砌好內啦".......
kenl 發表於 2011-7-27 21:49:08 | 只看該作者
futaba 4wd 遙控 - $2000左右...............唔洗咁貴掛,玩坦克買部國產6CH控 三百0蚊都得啦