RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jythegreat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

老咗嘅新手報到

yauky 發表於 2011-7-27 23:33:45 | 只看該作者
大陸出的6通係唔係真正6通, 大陸出的嘢信義誠好啦.........................:P
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 23:56:51 | 只看該作者

師兄,我上網咋,佢話"ideal for applications such as tanks"喎.
http://banzaihobby.com/index.php ... mp;products_id=3897

師兄引路又袋錢落我袋嘞,thank you.
不過國貨得唔得呢?
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-27 23:58:53 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-27 23:33
大陸出的6通係唔係真正6通, 大陸出的嘢信義誠好啦.........................

信二成???
askalaw 發表於 2011-7-28 00:19:28 | 只看該作者
國貨得架, D國內同胞用黎放飛機添呀! 阿遠那呱?
玩坦克綽綽有餘!
yauky 發表於 2011-7-28 00:38:09 | 只看該作者

我見過大陸的9通都係500人仔有找, 不過唔敢買最後買左futaba,  師兄是否用過無問題.
kenl 發表於 2011-7-28 00:46:44 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-27 23:33
大陸出的6通係唔係真正6通, 大陸出的嘢信義誠好啦.........................

真係服左你,吹得就吹,好唔好另計,幾多ch冇得
kenl 發表於 2011-7-28 00:53:05 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-7-27 23:56
師兄,我上網咋,佢話"ideal for applications such as tanks"喎.
http://banzaihobby.com/index.php? ...

玩坦克唔洗買咁貴,而且呢套得4ch,咁價錢都不如買同廠7ch 2.4g好過,用途大好多
只玩坦克國產6ch 三百0蚊搞掂,仲係电子控
yauky 發表於 2011-7-28 00:57:09 | 只看該作者
http://shop63426497.taobao.com/? ... e&queryType=cat
我唔係吹, 只不過真係綱上見到, 有的賣百幾.............我又無用過先致係呢度請教師兄, 其實我都好想買大陸的一試..............
kenl 發表於 2011-7-28 01:03:49 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-28 00:57
http://shop63426497.taobao.com/?search=y&scid=271359792&scname=OSDNqLXA&checkedRange=true&queryType= ...

你都冇用過,仲唔係吹水最緊要試過唔得 有得換或回水,淘宝就免啦,香港都有得賣,換都易D
yauky 發表於 2011-7-28 01:08:40 | 只看該作者
我唔係吹, 只係唔係好信, 我部HL的虎1都改用過Futaba, 不過無左聲我又用反原來的................
yauky 發表於 2011-7-28 02:58:32 | 只看該作者
kenl 發表於 2011-7-28 01:03
你都冇用過,仲唔係吹水最緊要試過唔得 有得換或回水,淘宝就免啦,香港都有得賣,換都易D

拿...師兄你最後個就講到point啦................;P
evsc 發表於 2011-7-28 06:40:50 | 只看該作者
我兩星期前係廣華街附近間搖控舖買了個Futaba Attack 4WD都係$800.00元 (包receiver及servo,但坦克不用servo)。
askalaw 發表於 2011-7-28 10:04:56 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-28 00:38
我見過大陸的9通都係500人仔有找, 不過唔敢買最後買左futaba,  師兄是否用過無問題.

媽星坦克唔係 4CH 就夠用咩? 唔駛買到咁多 CH 嘛 ..
yauky 發表於 2011-7-28 10:49:42 | 只看該作者

回復 askalaw 的帖子

是的, 不過我改的是恆恆, 同時想到幾個方案, 多一兩ch可做多的嘢, 好似炮塔上面個人仔會動.....
yauky 發表於 2011-7-28 11:06:17 | 只看該作者
還有, 恆恆虎1支炮上下只有一粒制, 我拆開伺服睇入面是用一個可變電阻感動位置, 如果將伺服的摩打接控制炮塔上下的齒輪, 可變電阻連到炮的上下橫軸, 咁就想佢點都得,...............不過這是我的構思, 講就天下無敵,做就未必有能力, 師兄比面我唔係吹,.重未造, 唔知邊位師兄行先.:L:lol:lol
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-28 13:03:41 | 只看該作者
嘩,睇完咁多位師兄嘅意見,我好似越嚟越混亂嘞,因為我對RC嘅知識只係停留喺AM 2channel/2servo 無段變速嘅街車年代,真羞家

evsc師兄說:"我兩星期前係廣華街附近間搖控舖買了個Futaba Attack 4WD都係$800.00元 (包receiver及servo,但坦克不用servo)。" <--呢個價啱我budget喎,乜坦克不用servo,呢樣我真喺唔知,我未玩過RC坦克,咁我喺咪買咗呢套嘢就ok,唔洗買其他遙控設備(如receiver,servo等)?有冇好介紹?
係呢,evsc師兄,你砌果部四仔超正,唔知要幾錢落樓呢?而家邊度重有得買呀?thx

anyway,多謝咁多位師兄袋錢落我袋, thank so much:)
yauky 發表於 2011-7-28 13:45:57 | 只看該作者
你買星星坦克有套電子嘢(睇說明書)同接收連接, 個套嘢巳有各種功能.....................
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-28 19:54:32 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-28 13:45
你買星星坦克有套電子嘢(睇說明書)同接收連接, 個套嘢巳有各種功能.....................: ...

唔該晒師兄,咁我買遙控果陣要個4channel嘅遙控同receiver就得啦,唔洗要servo.
乜而家d遙控模型進步到呢個地步架拿
evsc 發表於 2011-7-28 21:59:01 | 只看該作者
jythegreat師兄太誇獎了,我只係完成了兩架田牌坦克,都算是新手一名。四號J型我只係更換了金屬履帶 (約$1,000.00元),取其可增加額外重量 (相對於KingTiger則較輕) 及少量ball bearing,其餘都係用模型膠片及銅線追加細節,並沒有使用德國補品。連遙控器及模型油,埋單計約$8,000.00元左右。
kenl 發表於 2011-7-28 22:50:53 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-7-28 19:54
唔該晒師兄,咁我買遙控果陣要個4channel嘅遙控同receiver就得啦,唔洗要servo.
乜而家d遙控模型進步 ...

絕對唔讚同買4CH控,須然田宮坦克用4CH就夠,但玩落你想再架點功能,4CH就無能力了,例如加開關車頭灯,機槍掃射等
拍左小小影片比你参考,是我的田宮虎一,加左開關前車燈及機槍掃射,(仲有定速前後,二段車速選擇等,呢二樣冇影到)
我用的是7CH控,4CH是做不到的

http://www.youtube.com/watch?v=UWUooZ1aW9U