RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jythegreat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

老咗嘅新手報到

uboat 發表於 2011-7-22 02:52:00 | 只看該作者
回復 jythegreat 的帖子

jythegreat兄小弟唔識呢位前輩,我都希望識到呢位高手偷吓佢師,只不過當年睇書時見過好多佢啲大作,而家叫我砌都冇呢位前輩嘅百份一嘅水準呢!
yauky 發表於 2011-7-22 05:57:59 | 只看該作者

原來係老前輩中的高手, 我真係唔敢比, 因為家境清(頻), 中學時只能買"模型誌"和"現代軍事"回來發吓夢...........................到出來工作時只過幾部星星........:$
evsc 發表於 2011-7-22 09:14:40 | 只看該作者
有無睇過一本叫做“精密模型”的模型雜誌,如果有,相信大家的年齡都差不多。田牌的四號J型戰車不錯,只需少量修正及追加少量細節,不過戰車內部“走線”的空間較少,以及由於真車是由人手操作炮塔轉動及炮管角度,故RC戰車上沒有相關動作的聲效。
yauky 發表於 2011-7-22 09:48:22 | 只看該作者
當然有啦............:P
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-22 12:53:25 | 只看該作者

多謝晒uboat兄嘅支持同鼓厲,所以我决定sat出手.

I will be back!!!
周百通 發表於 2011-7-22 20:25:58 | 只看該作者
有人年近八十仲玩緊搖控船,坦克,電直,不過唔係我!
四十幾算係咩!
yauky 發表於 2011-7-22 20:39:23 | 只看該作者
周百通 發表於 2011-7-22 20:25
有人年近八十仲玩緊搖控船,坦克,電直,不過唔係我!
四十幾算係咩!

我都係, 重拾一個一個夢, 有時我想再找星星1/35線控的坦克, 唔知重有無再出..........
中國人上太空 發表於 2011-7-22 22:11:35 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-22 20:39
我都係, 重拾一個一個夢, 有時我想再找星星1/35線控的坦克, 唔知重有無再出..........

hi 各位師兄, 雙星1/35線控坦克無出好耐了, 最近走去觀塘偉利同個老闆傾計, 佢幫我搵左好耐都搵唔到了...反而日本yahoo就間中會有, 最近我bid左一部以前最喜歡的...那家都是一間專賣舊模型玩具的店舖(有網上的)
tarotrex 發表於 2011-7-22 22:40:18 | 只看該作者
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=221760
各位師兄剛剛先放咗兩部vintage!無乜人要wor
中國人上太空 發表於 2011-7-22 22:42:34 | 只看該作者
tarotrex 發表於 2011-7-22 22:40
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=221760
各位師兄剛剛先放咗兩部vintage!無乜人 ...

NO LA...果幾部只係1/48, 仲搵到架...1/35就真係絕哂版...
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-22 23:36:16 | 只看該作者
好高興到左咁嘅年紀重揾到班志同合嘅老友記.大家好啊

"精密模型"好似係咪環球出版架係?

双星線控坦克我砌親都行唔到嘅,不過我就勁鐘意佢個盒,每次都剪落嚟當畫貼上墙.

中國人上太空師兄bid果部應該係後期出品,早期個control好似係沙色两條杆並排嘅.
yauky 發表於 2011-7-23 00:14:47 | 只看該作者
部線控GEPARD巳經是後一期, 唔知有無TIGER 1 線控.
uboat 發表於 2011-7-23 00:44:21 | 只看該作者

jythegreat兄唔駛客氣,至緊要係砌得過引,玩得開心,祝您馬到功成,砌架靚靚四仔
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-23 00:57:35 | 只看該作者
uboat兄,真係無言感激!
uboat 發表於 2011-7-23 01:11:31 | 只看該作者
回復 中國人上太空 的帖子

呢架小弟細時都有玩過,係第一架識擰頭嘅1/35孖星坦克,而家架車就冇咗啦,但好彩套齒箱仲喺度,可以將架庫存嘅GEPARD改做動態,當年小弟有架1/25嘅酋長坦克,將佢嘅控制器移咗去架1/35嘅虎1度,原因係1/25嘅孖星坦克有2段變速,1/35嘅只有一個速度,所以用2段變速電箱可玩多啲動作!再加長10幾呎電線當遙控坦克玩,屋頭行到屋尾當年真係覺得好好玩
uboat 發表於 2011-7-23 01:27:12 | 只看該作者
回復 yauky 的帖子

yauky兄細時我同您差唔多環境,想魚與熊掌兼得係冇可能,(即係放學時食午飯定留返啲錢買模型)通常我都係要熊掌(模型)多
uboat 發表於 2011-7-23 01:28:44 | 只看該作者

努力呀jythegreat兄
yauky 發表於 2011-7-23 04:25:48 | 只看該作者
雖然是線控, 但當時巳十分滿足,
TigerI2010 發表於 2011-7-23 08:58:21 | 只看該作者
我果時大部份都係軍事靜態模型,砌嘅GEPARD系靜態,還有1/25 Tiger i。
可惜搬屋時,全部掉晒。
中國人上太空 發表於 2011-7-23 16:45:32 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-7-22 23:36
好高興到左咁嘅年紀重揾到班志同合嘅老友記.大家好啊

"精密模型"好似係咪環球出版架 ...

yes, 我都好高興可以識到一班兒時玩差唔多野o既朋友。

同意jythegreat兄啊, 線控個盒面全部係動態戰爭feel, 係出自小鹿手筆....仲有呀,記得嗎? 個盒係厚身d tim架!! 諗起都覺得好正, 以現在黎講, 幾十蚊一盒淨睇個盒已經值回票價。
小弟以前好瘦, 就係為左唔食飯買呢d線控tank.. king tiger, tiger 1, 百夫長.....呢d 2channel都有砌過,到挑戰者後就停左冇出了, 到最後期雙星出左3 channel 的M1同Gepard, 而Gepard由於車身窄, 更好似係唯一用膠齒輪的, 其他的線控tank都好似全部用金屬齒輪....而家部M1我仲係度, 不過都散散地了, 即便都買架靜態M1重砌都唔容易(因為最起碼都已經係M1A1)。

而家的2 channel坦克都已經係經典野, 日本人都好瘋狂, bid價都唔平了, 由其是king tiger, tiger 1呢d經典tank.....好似呢架: http://page7.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/g105294523