RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jythegreat
打印 上一主題 下一主題
收起左側

老咗嘅新手報到

中國人上太空 發表於 2011-7-23 16:52:24 | 只看該作者

哈哈....其實線控比遙控多一個好處架.....大家知唔知係咩??
.
.
.
就係玩到冇電時........."唔使執車", 一手拉就可以拉返架車返黎....係屋企玩, 有人行過都可以快快拉走避開, 比遙控敏捷....您知d坦克行得幾快架啦~~~~~哈哈哈
TigerI2010 發表於 2011-7-23 21:05:14 | 只看該作者
回復 中國人上太空 的帖子

係咪搖搖駕駛法
中國人上太空 發表於 2011-7-23 21:26:34 | 只看該作者
TigerI2010 發表於 2011-7-23 21:05

係咪搖搖駕駛法

哈哈....玩過線控坦克就明架啦.....
uboat 發表於 2011-7-24 01:44:41 | 只看該作者

明呀不過果時啲1/35坦克都唔算慢
中國人上太空 發表於 2011-7-24 02:04:12 | 只看該作者
uboat 發表於 2011-7-24 01:44

明呀不過果時啲1/35坦克都唔算慢

哈哈, 明呢~~果時我仲會自己加長d揪電線, 等佢行得遠d....
不過諗返2 channel用4粒中電又真係唔慢, 不過通常架坦克唔係前後最受力個轆斷, 就係個金屬齒輪箱d齒輪撻牙而報銷...
uboat 發表於 2011-7-24 02:37:49 | 只看該作者

係呀我都有加長電線當遙控玩,有啲車款係脆弱啲容易斷轆但孖星坦克都算幾襟玩,小弟仲有架虎1,酋長喺倉度唔捨得砌
yauky 發表於 2011-7-24 07:43:31 | 只看該作者

回想呢的趣味無窮......................大家都係老餅;P;P
我曾傻到將一個犘打接到220v市電睇吓有幾快, 小朋友無電學知識, 好在無電死.........................;P
uboat 發表於 2011-7-24 10:54:25 | 只看該作者
回復 yauky 的帖子

嘩師兄您細個都好有探索科技精神喎
yauky 發表於 2011-7-24 12:06:31 | 只看該作者
還記得, 由於家住新界, 附近有魚塘, 又無錢買飛機木只好買一"馬糞紙"造了一隻4尺長的戰艦, 但紙張不能下水就用臘煲溶布船身, 當時的模型店有船用的螺旋槳(價錢巳忘記, 只記得是一星期的令用),裝上摩打沒有遙控就下水.............................;P;P
TigerI2010 發表於 2011-7-24 14:14:42 | 只看該作者

都玩過, 不過唔記得邊款?
TigerI2010 發表於 2011-7-24 14:16:16 | 只看該作者
回復 yauky 的帖子

我都試過咁樣做
yauky 發表於 2011-7-24 15:13:01 | 只看該作者
所以, 現今的孩子沒有我們小時候的樂趣, 雖然他們有電子遊戲機,電腦. 都比不上我們的樂趣...................
uboat 發表於 2011-7-24 19:40:33 | 只看該作者
係呀!想當年儲N咁耐錢買模型玩,玩爛咗諗計千方百計都要整返佢,而家啲小朋友我諗就冇呢種耐性啦!
yauky 發表於 2011-7-24 23:29:37 | 只看該作者
遙控? 想都未想過, 人地的模型飛機都係線控, 宜到7幾年先係遙控, 我小時家住近錦田的石崗軍用機場, 星期日好多時有人來玩模型和比賽, 我記得玩味直昇機的前輩一不小心就會整架機打橫訓低, 連槳都打糷, 邊有今日咁幸福有陀螺儀...............
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-26 01:17:44 | 只看該作者
細路哥果陣遙控模型是一個遙不可及的夢想.遙控飛機更加係遙控模型中嘅法拉利.想都冇想過可以擁有.F.3果年儲足一年零用加利是錢先至買到我一生人的第一架遙控車280zx,果年physics教電果堂最留心聽書,因為要set up部車.諗返起都幾好笑.

當年双星無段變速(即係簡單嘅可變電阻),到而家電子變速.2channel/2servo到而家我都唔知幾多channel幾多servo咯.近排上網search又去模型鋪睇吓,進步到嘅程度當年想都想唔到,所以我而家重catch up d功課,畢竟30年冇温過書啦.

請各位師兄老友多多包涵
yauky 發表於 2011-7-26 02:20:10 | 只看該作者
現在的遙控器跟本是一副電腦, 有些覆雜到要浪費時間去慢慢了解........................
中國人上太空 發表於 2011-7-26 08:57:33 | 只看該作者
jythegreat 發表於 2011-7-26 01:17
細路哥果陣遙控模型是一個遙不可及的夢想.遙控飛機更加係遙控模型中嘅法拉利.想都冇想過可以擁有.F.3 ...

哈哈, 我而家雖然有儲下舊車, 好少玩車, 對現今o既遙控車技術已經一嘵不通...我仍停留在AM 2 channel, 用NiCD電, TA02(我最後玩的車).....而家D咩無刷摩打、2.4G....根本已經唔知係咩~~~
askalaw 發表於 2011-7-26 12:41:34 | 只看該作者
樓主是否星期六已入手了呢?
yauky 發表於 2011-7-26 14:15:26 | 只看該作者
入部1/35線控坦克, 出街同人斗車;P;P;P;P
 樓主| jythegreat 發表於 2011-7-26 22:26:27 | 只看該作者
askalaw 發表於 2011-7-26 12:41
樓主是否星期六已入手了呢?

未. 星期六OT冇時間去唔到. 星期日去灣仔走左轉,唔見有.
上偉高個網睇又冇四仔,星期日唔開門.
不過睇睇吓又想玩返車,双星trf好似好正咁,不過玩車我怕係個無底深潭.

公司個engine仔同我講,叫我買架大陸遙控坦克玩吓先,同双星嘅一樣比例及功能,只係幾舊水,鐘意嘅買返嚟折開佢,噴靚d, upgrade吓,玩熟左先正式下海喎,萬一搞唔掂散晒都唔洗肉赤.