RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 21162|回復: 78
收起左側

GF01 定 WR02?

jr-rc1988 發表於 2015-11-9 23:51:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各c 兄,小弟想入其中一款,但唔知點選擇,[size=39.5613px]鐘意wild willy 車殼但又想要4驅。想請教各c 兄意見:
1) 四驅定後驅比較易操控?
2) 見GF01隻 servo 在車左則,好似比較外露,會否較易撞壞或撞爛?
3) 小弟比較鐘意少少甩尾feel, 是否wr02會易甩d? 見utube d 人跑wr02好似甩得勁d, 其實係咪架呢?

謝謝。

soup_soup 發表於 2015-11-10 00:40:58 | 顯示全部樓層
GF-01 4WD 於爛路一定咬地過 WR-02,即係較易操控,WR-02 直路加速會快過 GF-01,2WD 會易過 4WD "甩尾" 一啲,相信 WR-02 會適合你啲
風見車人 發表於 2015-11-10 01:03:55 來自手機 | 顯示全部樓層
跑沙地可能分別唔大,但上斜2WD係上唔到,有能力就wild Willy車殼GF01底
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-10 20:58:22 | 顯示全部樓層
多謝c兄意見,想再問下,是否容易撞爛呢?
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-10 21:31:58 | 顯示全部樓層
soup_soup 發表於 2015-11-10 00:40
GF-01 4WD 於爛路一定咬地過 WR-02,即係較易操控,WR-02 直路加速會快過 GF-01,2WD 會易過 4WD "甩尾" 一 ...

想問是否wr02較易做到抽頭行走?謝謝。
風見車人 發表於 2015-11-10 23:51:55 來自手機 | 顯示全部樓層

手腳好難爛,最多都係c座轉向杯,你唔好預佢jump到好高佢始終係玩樂車
其實摩打夠力兩隻都易起頭,不過wr02重心較後再易d
soup_soup 發表於 2015-11-11 00:14:47 | 顯示全部樓層
jr-rc1988 發表於 2015-11-10 21:31
想問是否wr02較易做到抽頭行走?謝謝。

WR-02 會易好多

樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-11 01:32:19 | 顯示全部樓層

Wild willy 齋殼是否好貴?差唔多等於買盒車既價錢?心大心細,又想買gf, 貪佢新d 又易操控d; 又想要wr 因靚車殼,又貪佢易甩d.....決定唔到c......
其實gf01 chassis是否好過wr02 chassis 呢?
neway_box 發表於 2015-11-11 01:47:56 來自手機 | 顯示全部樓層
你貪Wild willy 殼靚不如就買黎玩下先啦!如覺得岩玩我覺之後你會買埋gf01!我兩架都有,不過我會再買多架新出gf01,都係鍾意個殼!!哈
風見車人 發表於 2015-11-11 02:26:54 來自手機 | 顯示全部樓層
原裝殼我都唔捨得玩,都係用其他細車殼
hkfrakie2000 發表於 2015-11-11 09:07:42 來自手機 | 顯示全部樓層
我都喺因為Wild Willy殼所以買wr02。但後來發現其實d殼喺通用㗎。
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-11 11:43:30 | 顯示全部樓層
hkfrakie2000 發表於 2015-11-11 09:07
我都喺因為Wild Willy殼所以買wr02。但後來發現其實d殼喺通用㗎。

即係c 兄您會想要gf 多d, 點解?
lschun 發表於 2015-11-11 12:36:51 來自手機 | 顯示全部樓層

買RTR定KIT版?個殼同人仔要花大部分時間同心機,但要有心理準備整好落場跑一定會反同整花,如果想快d有得玩一定係RTR或GF01 KIT版,建議先買GF01再收二手WW2殼
pasta 發表於 2015-11-11 13:12:13 | 顯示全部樓層
兩架買唒
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-11 14:04:30 | 顯示全部樓層
lschun 發表於 2015-11-11 12:36
買RTR定KIT版?個殼同人仔要花大部分時間同心機,但要有心理準備整好落場跑一定會反同整花,如果想快d有得 ...

想買kit 版,用返自己控。Kit版是否只跟電變摩打?gf01是否比較容易操控呢?
風見車人 發表於 2015-11-11 15:28:03 來自手機 | 顯示全部樓層
因為用軟殼所以無咁易cup,轉灣無咁推
hkfrakie2000 發表於 2015-11-11 22:42:01 | 顯示全部樓層
jr-rc1988 發表於 2015-11-11 11:43
即係c 兄您會想要gf 多d, 點解?

原本想買MF-01X試玩RC,車身細,可改車長及高低,又有多心儀車殼,4WD,可惜末有現貨。因此買大轆頂住癮先。

最初考慮買Toyota Land Cruiser 40 Pick-Up http://www.tamiya.com/english/products/58589/

車盤新d,4WD好像比較有力及攀爬較好,車殼又ok靚。

但又喜歡Wild Willy 2及Suzuki Jimny (SJ30) Wheelie http://www.tamiya.com/english/products/58531jimny/index.htm 車殻。

最後基於Wild Willy 2的車殻比較貴及難買,車架Classic又可試試RWD,所以買了Wild Willy 2 Kit及SJ30殻。將來可以的話也會買Toyota Land Cruiser 40 Pick-Up車殻。

樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-13 09:46:25 | 顯示全部樓層

請問各位, GF-01跟既tamiya電變 (TBLE-02S), 同sanwa 控會唔會唔夾? 因見FB上有C兄話就算輕輕俾油都 FULL SPEED, 佢點都SET 唔到有線性加速.
同埋有咩 servo推介?唔該晒。
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-13 13:46:23 | 顯示全部樓層
風見車人 發表於 2015-11-10 23:51
手腳好難爛,最多都係c座轉向杯,你唔好預佢jump到好高佢始終係玩樂車
其實摩打夠力兩隻都易起頭,不過wr02 ...

請問想upgrade 摩打(有刷), 有咩推介? 謝謝
lschun 發表於 2015-11-13 14:36:37 來自手機 | 顯示全部樓層
黑豬有刷摩打