RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jr-rc1988
打印 上一主題 下一主題
收起左側

GF01 定 WR02?

樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-19 00:10:23 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-11-18 23:13
**Tamiya Wild Willy 2**WR-02 Chassis** Tybo's RC Motorsports***Pure RC 4x4

https://www.youtube.com/ ...

C 兄,您呢部係咩車架? gf-01定wr-02?
cs1 發表於 2015-11-19 00:23:41 | 只看該作者
jr-rc1988 發表於 2015-11-19 00:10
C 兄,您呢部係咩車架? gf-01定wr-02?

只係網上影片 , 我部 WILD  WILLY 2 係全原裝改全車曰本制啤呤以經好好飛 , 好快同埋有小小推頭 .

大大片草地己經可以草上漂飛砂走石 ,  ( 唔建議係瀝青路玩 , 個売冇緊 ) 沙灘還可 .
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-24 14:32:01 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-11-18 12:27
我用最平xtra speed 60mm銀色, 功能一般無漏油但性價比高http://www.rcmart.com/60mm-alloy-damper-road-p- ...

C兄,請問用邊款油?謝謝。
lschun 發表於 2015-11-24 21:14:36 | 只看該作者
jr-rc1988 發表於 2015-11-24 14:32

買返來入面好似已有油, 就算無我都係入最平田宮跟車個D
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-24 22:50:38 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-11-24 21:14

請問是否買盒車會有油跟埋架? 謝謝。
cs1 發表於 2015-11-24 22:57:38 | 只看該作者
jr-rc1988 發表於 2015-11-24 14:32

厡裝配件摩打電變備震己經好夠玩 , ( 反而放棄用白膠杯士 ) , 全車花多幾拾至一百改曰本鋼啤呤速度及玩樂時間更長更暢快 .
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-24 22:59:32 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-11-24 22:57
厡裝配件摩打電變備震己經好夠玩 , ( 反而放棄用白膠杯士 ) , 全車花多幾拾至一百改曰本鋼啤呤速度及玩 ...

請問日本鋼啤呤即係邊隻? yeah racing 那套ok 嗎?謝謝。
唔明"放棄白膠杯士" 即係咩意思?請c兄可詳細說明嗎? 謝謝。
cs1 發表於 2015-11-24 23:03:53 | 只看該作者
jr-rc1988 發表於 2015-11-24 22:50
請問是否買盒車會有油跟埋架? 謝謝。

唔係架架原裝都用油壓吸震架 , 好多原裝係用彈功氣壓 , 2015摩星甲蟲及CC-01 就用油壓 .

如果要求高小小可另購油壓吸震 .
cs1 發表於 2015-11-24 23:23:40 | 只看該作者
jr-rc1988 發表於 2015-11-24 22:59
請問日本鋼啤呤即係邊隻? yeah racing 那套ok 嗎?謝謝。
唔明"放棄白膠杯士" 即係咩意思?請c兄可詳細說 ...

其實簡單講下 , 小機器內同真車有小小類同 , 每一個轉動軸承在工作下會有一定阻力及消耗動能及電量甚至磨刷力 ,

在十至二十甚至廿六粒軸承由 ( 跟合內白膠杯士 ) 阻力好高 , 如改鋼制曰本啤呤代替 , 行走珠減小大量阻力 ,

當然速度更快 , 暢順而滑動力相當高 , 玩樂時間更耐 , 雙星啤呤 1150 / 11X5X4  一套16粒 MADE IN JAPAN 都係

$95-$110.
cs1 發表於 2015-11-24 23:41:58 | 只看該作者
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-24 23:51:26 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-11-24 23:23
其實簡單講下 , 小機器內同真車有小小類同 , 每一個轉動軸承在工作下會有一定阻力及消耗動能及電量甚至 ...

請問gf01是否共須26粒 bearings?
1150 * 24 及 850*2? 請指點,謝謝。
cs1 發表於 2015-11-25 00:01:05 | 只看該作者
jr-rc1988 發表於 2015-11-24 23:51
請問gf01是否共須26粒 bearings?
1150 * 24 及 850*2? 請指點,謝謝。

24粒 1150  另外加 2粒 850  <<<<

我玩開原裝踉車摩打及KB105電變 , 因為用小好多電量速度又快又配合 , 免除改動力後不配合之苦 .

仲可以入多幾箱唔同型號 .
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-26 00:26:39 | 只看該作者
如果我想用油壓,應該買咩度數油為之適合?
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-27 08:47:54 | 只看該作者
lschun 發表於 2015-11-24 21:14

C 兄,入油壓d 油,點決定度數? 圖中呢d 得嗎?呢set 係hard, 定gf01呢d 車種用medium 已經可以? 謝謝。
cs1 發表於 2015-11-27 18:08:16 | 只看該作者
jr-rc1988 發表於 2015-11-27 08:47
C 兄,入油壓d 油,點決定度數? 圖中呢d 得嗎?呢set 係hard, 定gf01呢d 車種用medium 已經可以? 謝謝。 ...

師兄先從淺入深便可 , 從喜好車款選車 , 每一步小心跟說明書安裝選色甚至噴油 , 會從中得到樂趣 , 心靜如海才可操刀 ,

不可急而沒有雜念時才制造 , 最後所有車架完成了 , 才修飾車売甚至噴色油完成才剪貼紙 .

GF01 OR WR-02 原裝車備震及車架安裝得合適 , 己經好有樂趣 .  

無必要一下子去得太深令自己也感到復雜 , 才是一種樂趣及享受當中一手一腳完成的精品 .

凡感到力不從心或太卷就停手 , 等合適空閒再一步步下去 , 效果會更好的 .

我  PM 左架 WR-02 大頭仔 , 係至平的 , 入門也好好 .  
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-27 20:16:50 | 只看該作者
cs1 發表於 2015-11-27 18:08
師兄先從淺入深便可 , 從喜好車款選車 , 每一步小心跟說明書安裝選色甚至噴油 , 會從中得到樂趣 , 心靜 ...

多謝c兄詳盡解說,心目中已選gf-01 land cruiser款(因本身有ps 噴油) ,都唔諗住大改,只係想攪攪避震,其餘就唔攪住。所以想問下用咩度數silicone oil 岩支避震?謝謝。
cs1 發表於 2015-11-27 20:48:27 | 只看該作者

#44. C HING 會用番踉包裝原有備震油 , 我都係

原裝一套應是最配合 , 而且用得油壓備震一般回彈力都比普通的更敏捷準確 .
不良牛 發表於 2015-11-28 03:21:18 | 只看該作者
之前GF01只有一款車~E家有黃色泥頭車.......
搞到想買多架GF
黎小雞 發表於 2015-11-29 12:05:52 | 只看該作者
小龍 發表於 2015-11-18 23:49
貴買平用,當然係入星星原廠TRF油壓!我紅色個套係第一代星星TA01嘅金屬油壓,超過二十年喇!
...

師兄請問你套藍色trf係咩no.佢分好多款,唔知邊款啱用,thx
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-29 12:21:23 | 只看該作者
黎小雞 發表於 2015-11-29 12:05
師兄請問你套藍色trf係咩no.佢分好多款,唔知邊款啱用,thx

http://www.rcmart.com/tamiya-546 ... ?cPath=595_744_1656