RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: jr-rc1988
收起左側

GF01 定 WR02?

樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-29 13:46:57 | 顯示全部樓層
lschun 發表於 2015-11-24 21:14
買返來入面好似已有油, 就算無我都係入最平田宮跟車個D

終於入手了
lschun 發表於 2015-11-29 15:06:56 | 顯示全部樓層
會唔會上無刷?
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-29 16:34:56 | 顯示全部樓層

未知,諗住攪好玩下先,但呢d 車種太快唔係好易反車咩?
lschun 發表於 2015-11-29 16:41:55 | 顯示全部樓層
無刷低轉可以慳電玩耐D,扭力相對比有刷好
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-29 16:45:04 | 顯示全部樓層
lschun 發表於 2015-11-29 16:41

但原裝電變是否只支援有感無刷?d 摩打應選幾多T?
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-29 20:45:29 | 顯示全部樓層
lschun 發表於 2015-11-29 16:41

請問呢套野是否用來增長兩邊車轆?即係4個轆凸出d, 轉彎就無咁易反?有無金屬件呢?
風見車人 發表於 2015-11-30 13:05:28 來自手機 | 顯示全部樓層
上面套野,同加闊無關可能係改傾角,要加闊一係換手腳同狗骨,一係換加長六角同杯
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-11-30 23:14:17 | 顯示全部樓層
風見車人 發表於 2015-11-30 13:05
上面套野,同加闊無關可能係改傾角,要加闊一係換手腳同狗骨,一係換加長六角同杯 ...

請問c兄,呢套又有咩用呢?
cs1 發表於 2015-11-30 23:42:57 | 顯示全部樓層
jr-rc1988 發表於 2015-11-30 23:14
請問c兄,呢套又有咩有呢?

升級用金屬套件 , 如果只係一百幾拾元當然可考濾 , 但套件分分中比 GF-01 / WR-02 貴好多 , 雙星車只是一千甚至數百元一套 .

是否直得高昻投資又是另一件事 , 所以小弟令願買多幾套不同系列 M-05 / WT-01 / CW-01 / WR-02 / WR-02C /

WR-02G / 咁樣玩都要幾千以上 , 啤呤每次入五百元 , 示服器又五百每次入貨計 , 叫做最化算 , 未計甚麼 TS OR

PS 大轆鈴及軩 .
cs1 發表於 2015-11-30 23:54:16 | 顯示全部樓層

我仲有十部車未開工 CC-01 JF-40 / 甲虫 WT-01 2WD 2005 / GF-01 4WD 黃坭斗仔 ,

DT-02 2011 / DT-02 2005  , 工作關係冇放車成過月有多 .
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-12-1 00:16:00 | 顯示全部樓層
cs1 發表於 2015-11-30 23:54
我仲有十部車未開工 CC-01 JF-40 / 甲虫 WT-01 2WD 2005 / GF-01 4WD 黃坭斗仔 ,

DT-02 2011 / DT-02 2 ...

羡慕c兄,有能力又有地方可容納咁多好野,好葡萄啊
firesun 發表於 2015-12-2 13:09:23 來自手機 | 顯示全部樓層
GF01 好似岩你d wor
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-12-4 19:33:02 | 顯示全部樓層
想請教下,油壓筒入油,是否一定要用抽真空那個野先可以抽走氣泡? 定其實放喺度唔攪佢一段時間,d 氣泡會自動消失。
cs1 發表於 2015-12-4 21:15:17 | 顯示全部樓層
jr-rc1988 發表於 2015-12-4 19:33
想請教下,油壓筒入油,是否一定要用抽真空那個野先可以抽走氣泡? 定其實放喺度唔攪佢一段時間,d 氣泡會 ...

我先入半滿50% , 小心上下拉動底下備震桿6-8下 , 底部小泡泡就可浮面及消失 , 再加油接近頂 , 上下輕輕拉底桿三幾次冇泡泡出現 ,

裝回頂膠冚及收緊上蓋便完成 .

***** 緊記加油第二次不要過滿 , 否則一裝膠冚 , 油會流出 .

完成後裝好彈黃及功敘每支都不防按壓20下 , 測試每支備震回彈力是否一樣及一致 .
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-12-7 15:07:34 | 顯示全部樓層
想問下gf-01,如果想換呔呤,有咩選擇?
不良牛 發表於 2015-12-14 19:30:06 | 顯示全部樓層
換呔呤這個問題都有想過上逃保......
最後又唔肯定合唔合用
加上價錢都不平沒有買..........

我就做了一個傻傻的行為
先買下某店的四個八字大腳呔呤(只有前轆,祇要呔)
再到某B店買下WR的黑色呤
因為GF需要四個後轆所以要買兩套WR黑色呤......
但某B店祇有一套........
又去了某C店買了一套...........

最後160+55+58集齊四個八字後轆
 樓主| jr-rc1988 發表於 2015-12-14 20:39:35 | 顯示全部樓層
不良牛 發表於 2015-12-14 19:30
換呔呤這個問題都有想過上逃保......
最後又唔肯定合唔合用
加上價錢都不平沒有買..........

C兄,請問呤有無其他顏色?可否pm 哪間店,謝謝。
不良牛 發表於 2015-12-15 13:04:28 | 顯示全部樓層
jr-rc1988 發表於 2015-12-14 20:39
C兄,請問呤有無其他顏色?可否pm 哪間店,謝謝。

去廣華e院正門 果邊 違羔 二樓看看
有時他們會有現貨
訂貨都有不過唔知等幾多個月......

zerowong 發表於 2015-12-15 22:48:03 來自手機 | 顯示全部樓層
係東方街