RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鐵佬
打印 上一主題 下一主題
收起左側

猛虎之咆哮(VOLVO OLYMPIAN II-YN3RC18Z4 (S3V 11M)1/10/07更新 吼.................

樓主| 鐵佬 發表於 2007-3-27 06:17:45 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2007-3-27 05:50 發表
你唔係同我講.."你個摩打軸位直出去個尾擔度呀化?"

係既話~~我想問你係咪用75T摩打?br />

都係之前以經講過了,o個個係紙樣.
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-3-27 20:27:47 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2007-3-27 07:02 發表

GOOD MORNING~

重點唔係係呢度~~

意思係話~你唔用75T + 紙車身 =燒電變 OR/AND  燒摩打

我都唔識有邊種犘打o岩用,加波箱根本放唔入,紙個part野都係試放上去,每做一樣野都要做幾次先正式再做,過幾日又要出去kws睇船用波箱,一陣就開料做真正地板及間格.
james891031 發表於 2007-3-27 22:18:59 | 只看該作者
佢話你用MOTOR直出可能唔夠力起圍
如果唔夠力又照玩可能令MOTOR同ESC OVERLOAD
最終燒ESC
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-3-27 22:36:22 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2007-3-27 22:31 發表

登錄/註冊後可看大圖
講得岩~~~當唔好計尾擔內既齒比~~~貨車既3波~~~起圍都無力~~~佢而家仲要 1:1直出~~~真係睇到眼都凸埋

借問聲師兄有咩好計改善
james891031 發表於 2007-3-27 22:37:32 | 只看該作者
話唔定佢1個轆1個MOTOR直出
不過都要好大扭力喎
james891031 發表於 2007-3-27 22:53:09 | 只看該作者
唔行皮帶都冇咩辦法
你又會冇預位都有

改玩冷氣車啦
成個車尾俾你做波箱
之後再用皮帶去車軸
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-3-27 22:59:34 | 只看該作者
原帖由 james891031 於 2007-3-27 22:53 發表
唔行皮帶都冇咩辦法
你又會冇預位都有

改玩冷氣車啦
成個車尾俾你做波箱
之後再用皮帶去車軸

波箱尺寸與車尾1/13尺寸根本唔能夠放下波箱,點樣放都會突1/2",除了橫放摩打加行齒輪皮帶還可以.除非有短身犘打,(比白皮豬短一半)咁就可以放波箱><"

樓主| 鐵佬 發表於 2007-4-2 21:55:55 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-4-9 19:42:24 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

HF3648 發表於 2007-4-9 20:48:31 | 只看該作者
原帖由 鐵佬 於 2007-4-9 19:42 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http ...

最終用左咩motor
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-4-9 20:54:14 | 只看該作者
原帖由 HF3648 於 2007-4-9 20:48 發表

最終用左咩motor

haha未改犘打,買左返黎都未搞,要拆好多野,ahahhahahahahhahaha
raymondtwm 發表於 2007-4-9 21:39:38 | 只看該作者
直推應該唔太夠力 wor....
點都要加波箱 除非...
你個摩打夠大力
請留意用電量
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-4-28 22:40:18 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

昨天拿了膠板,返到屋企就開始封邊,拍住個車陣開始有點像樣......................

~So~ 該用戶已被刪除
~So~ 發表於 2007-4-29 09:49:01 | 只看該作者
我想問下個窗框點整??做得好靚....
chrischan4165 發表於 2007-4-29 14:41:41 | 只看該作者
高手
boo814 發表於 2007-4-29 14:53:46 | 只看該作者
好掂呀...
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-5-1 11:04:43 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
alexppo2002 發表於 2007-5-1 23:23:19 | 只看該作者
實在太肥美喇!

大家一齊努力吧!!!
好痛苦........我架水車.......一個又一個問題出現。
     最初選物料,雕塑,打磨........再補沙洞,再打磨,度位,膠片................. 呀................<===我癜左喇......。

我諗。做巴士仲辛苦......。
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-5-2 06:26:44 | 只看該作者
原帖由 alexppo2002 於 2007-5-1 23:23 發表
實在太肥美喇!

大家一齊努力吧!!!
好痛苦........我架水車.......一個又一個問題出現。
     最初選物料,雕塑,打磨........再補沙洞,再打磨,度位,膠片................. 呀............ ...

係好苦,頭一次整簡直係想死,進度又好似蝸牛咁慢,整完又拆完又整.
Sazabi 發表於 2007-5-2 15:26:15 | 只看該作者
"整完又拆,拆完又整"是因為有要求,對自己工藝水準要苛刻才能有肥美既成果 加油