RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 鐵佬
打印 上一主題 下一主題
收起左側

猛虎之咆哮(VOLVO OLYMPIAN II-YN3RC18Z4 (S3V 11M)1/10/07更新 吼.................

樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 06:33:30 | 只看該作者
原帖由 B12 於 2006-12-30 23:27 發表

當你控制佢向前同步係無錯…只不過多口問句倒後行轉彎果陣可唔可以做反向轉向(即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)
因為真車都係咁樣 …不過你做到咁已經好犀利啦…加油啦

haha倒車轉彎係唔可以相反轉向,做到而家好鬼辛苦,昨夜試車仲有好大問題,嫁車走唔到直接,lee次麻煩,點較都係偏左,唔知你地有無lee個情況出現.............................救命><"
AltezzaMak 發表於 2006-12-31 11:24:33 | 只看該作者
請問係咪摩打直出到尾担輸出?
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 12:08:28 | 只看該作者
原帖由 AltezzaMak 於 2006-12-31 11:24 發表
請問係咪摩打直出到尾輸出?

係.........................
HF3648 發表於 2006-12-31 12:13:12 | 只看該作者
原帖由 鐵佬 於 2006-12-31 06:33 發表

haha倒車轉彎係唔可以相反轉向,做到而家好鬼辛苦,昨夜試車仲有好大問題,嫁車走唔到直接,lee次麻煩,點較都係偏左,唔知你地有無lee個情況出現.............................救命><"

轉向servo係唔係中位?
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 12:48:52 | 只看該作者
原帖由 HF3648 於 2006-12-31 12:13 發表

轉向servo係唔係中位?

係呀,有樣野好鬼奇怪,每日著車個轉向都有點偏差,有時左有時右,搞到我次次都要較,較極都係咁,有時偏左較完佢又無啦啦又偏去第2邊.睇黎有排都出唔到車,真係想由頭做過.真係整到灰晒.
zozo 發表於 2006-12-31 13:56:53 | 只看該作者
原帖由 B12 於 2006-12-30 23:27 發表

當你控制佢向前同步係無錯…只不過多口問句倒後行轉彎果陣可唔可以做反向轉向(即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)
因為真車都係咁樣 …不過你做到咁已經好犀利啦…加油啦

咁樣點可能行車? (即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)有冇睇錯呀!
zozo 發表於 2006-12-31 14:11:44 | 只看該作者
原帖由 鐵佬 於 2006-12-31 12:08 發表

係.........................

摩打唔經波箱直出,有好多問題,例如轉數太高,車速會太快,由於車輛制成後有一定重量,摩打會唔夠扭力,亦會令麼打過熱,変過熱, 有否想過這些問題?
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 19:49:15 | 只看該作者
原帖由 zozo 於 2006-12-31 14:11 發表

摩打唔經波箱直出,有好多問題,例如轉數太高,車速會太快,由於車輛制成後有一定重量,摩打會唔夠扭力,亦會令麼打過熱,変過熱, 有否想過這些問題?

你講的問題,我一早已諗過,試左車後,車速可以自己控制,摩打仲好好力的,電變亦無過熱的.好多謝你的重要意見,thx
HF3648 發表於 2006-12-31 20:22:04 | 只看該作者
原帖由 鐵佬 於 2006-12-31 12:48 發表

係呀,有樣野好鬼奇怪,每日著車個轉向都有點偏差,有時左有時右,搞到我次次都要較,較極都係咁,有時偏左較完佢又無啦啦又偏去第2邊.睇黎有排都出唔到車,真係想由頭做過.真係整到灰晒.

可唔可以影一影成組轉向都servo位置睇睇?
servo既位置係好重要,
成組轉向既推捍係取決於servo既位置,方向
 樓主| 鐵佬 發表於 2006-12-31 21:08:23 | 只看該作者
原帖由 HF3648 於 2006-12-31 20:22 發表

可唔可以影一影成組轉向都servo位置睇睇?
servo既位置係好重要,
成組轉向既推捍係取決於servo既位置,方向

要遲D先,而家好忙.

jacky2006 發表於 2007-1-1 00:14:00 | 只看該作者

回復 #22 鐵佬 的帖子

師兄!做得好正。如果你用部7Channel就可以解決行車偏左右這問題.用2个Servo(Mixing)就可以向前時2組(1軸+2軸)同時操控、向後時在控上(2軸Servo)打反制就可以解決倒車時反向問題。此方法可以2組東西独立Trimming.詳細用法可向更有經驗玩家請教(如飛机・直昇机佬)。
B12 發表於 2007-1-1 12:42:44 | 只看該作者
原帖由 zozo 於 2006-12-31 13:56 發表

咁樣點可能行車? (即是前軸轉左時中軸轉右,相反亦然)有冇睇錯呀!

我指向後行果陣係咁…乜你唔知olympian個行程模式係咁咩?呢樣野以前響城巴車廠出面見得多…
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-1-1 12:55:36 | 只看該作者
而家考慮緊要唔要要再次重做車陣,都仲有好多缺點.但又用左好多錢同時間,唉...........................
 樓主| 鐵佬 發表於 2007-1-1 15:17:54 | 只看該作者
akakkaka新年玩下野先

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

B12 發表於 2007-1-1 16:03:03 | 只看該作者
個紙樣唔係太得…引擎側蓋太厚,泵把好似細左小小

我會建議唔好再造車陣…不如諗下入面個籠點修飾去就番個陣同真車…第一次造點都有缺點,當係一個經驗囉

樓主| 鐵佬 發表於 2007-1-1 16:11:39 | 只看該作者
akkaak諗到悶悶地試下整個紙樣睇睇.

唉,真好好傷腦筋,根住黎要諗d車窗點做,個車身要點樣整先夠硬正,.............
AltezzaMak 發表於 2007-1-3 02:41:04 | 只看該作者
原帖由 B12 於 2006-12-31 18:42 發表

我指向後行果陣係咁…乜你唔知olympian個行程模式係咁咩?呢樣野以前響城巴車廠出面見得多…

睇黎就唔係模式問題, 依我所知...

向前行駛時, 第二軸轉向係浮動的, 中軸設有後傾角, 所以會因應前軸方向作出對第一軸同一方向自動轉向...

倒後行駛時, 第二軸因轉向係浮動,又有後傾角, 這設計可說是不適宜倒車使用, 因阻力關係令第二軸對第一軸作出反方向轉向, 你可用模型就可試出這效果...
B12 發表於 2007-1-3 08:56:27 | 只看該作者
原帖由 AltezzaMak 於 2007-1-3 02:41 發表

睇黎就唔係模式問題, 依我所知...

向前行駛時, 第二軸轉向係浮動的, 中軸設有後傾角, 所以會因應前軸方向作出對第一軸同一方向自動轉向...

倒後行駛時, 第二軸因轉向係浮動,又有後傾角, 這設計可說是 ...
但係睇真車睇上黎佢唔似好鬆咁自由擺…
AltezzaMak 發表於 2007-1-3 10:03:13 | 只看該作者
原帖由 B12 於 2007-1-2 14:56 發表
但係睇真車睇上黎佢唔似好鬆咁自由擺…

我估佢都唔會太鬆既, 有時在進入車坑時第二軸撞到行人路邊時, 會因阻力方向轉向而轉向偏大...
efinityessn 發表於 2007-1-4 01:53:54 | 只看該作者
原帖由 鐵佬 於 2006-12-31 19:49 發表

你講的問題,我一早已諗過,試左車後,車速可以自己控制,摩打仲好好力的,電變亦無過熱的.好多謝你的重要意見,thx

計埋車身重量就差好遠
而且無得轉波...