RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

低床架製作過程 (2009-10-05 update)

MRX-2 發表於 2009-10-16 15:53:57 | 只看該作者
 樓主| odaan 發表於 2009-10-16 16:46:49 | 只看該作者
係拜就拜3拜,順便裝番注香~~
MRX-2 發表於 2009-10-16 15:53

.......... 甘即係咒我死呀嘛~~
請確保說明 發表於 2009-10-16 21:24:28 | 只看該作者
奧單好有力量啊!
不過麻煩你更新圖片的時候接的同時更新RCFANS啊!麻煩曬你了師兄
 樓主| odaan 發表於 2009-10-17 08:44:33 | 只看該作者
奧單好有力量啊!
不過麻煩你更新圖片的時候接的同時更新RCFANS啊!麻煩曬你了師兄
請確保說明 發表於 2009-10-16 21:24

RCFANS 那邊看不到嗎 ?? 我昨天早上 10:40 已更新了
http://bbs.rcfans.com/redirect.p ... 024&ptid=232390
邦... 發表於 2009-10-18 15:39:46 | 只看該作者
支持diy
焊得幾靚d口位
 樓主| odaan 發表於 2009-10-19 10:37:10 | 只看該作者
2009-10-19 屋企一攝

2001年 朋友贈送之 1/24 坦克

登錄/註冊後可看大圖

如果係 1/ 16 的話 , 真係僅僅夠架咋

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最短長度

登錄/註冊後可看大圖

中等長度

登錄/註冊後可看大圖

放自己部車岩岩好

登錄/註冊後可看大圖

最長長度 , 長頭車都夠放

登錄/註冊後可看大圖

嘩 , 真係要有 D 位置先掉到頭

登錄/註冊後可看大圖

好滿意磨盤冬菇釘 , 遲下係面頭要鋪板

登錄/註冊後可看大圖

攜車 , 就甘成部拎起 , 個袋手挽係屋仔抽起

登錄/註冊後可看大圖

拖行 , 將個袋既手挽係磨盤抽起 , 拖架尾轆著地 , 只係用一半力已經可以

登錄/註冊後可看大圖
kf7429 發表於 2009-10-25 04:46:57 | 只看該作者
本來進度良好o架,點解好似無o左下文o架??我仲好想(目弟)下跳板點整仲有線路和燈ge擺位.
 樓主| odaan 發表於 2009-10-25 07:30:50 | 只看該作者
本來進度良好o架,點解好似無o左下文o架??我仲好想(目弟)下跳板點整仲有線路和燈ge擺位.
kf7429 發表於 2009-10-25 04:46

因為要諗跳板升降系統擺位
用幾日時間去計劃製作步驟
開左料 , 係未影相 , 星期一裝嵌
 樓主| odaan 發表於 2009-10-27 15:57:05 | 只看該作者
2009-10-26 跳板

首先要做 6 粒馬仔 , 要一樣 , 就要疊住做 , 甘就會一樣

登錄/註冊後可看大圖

失敗之作 , 窿位鑽大左 , 又唔多岩位 , 不過呢 D 野我唔會浪費 , 之後焊係架頭架尾用黎拉威也

登錄/註冊後可看大圖

做六條銅條 , 用鋅鐵屈個橫柴出黎 , 焊埋佢

登錄/註冊後可看大圖

仲度埋個斜位比佢

登錄/註冊後可看大圖

放低

登錄/註冊後可看大圖

升起

登錄/註冊後可看大圖

我嫌佢短左 D , 不過按斜度 ..... 佢又岩喎~~

登錄/註冊後可看大圖

今晚粗粗地出街先~~
MRX-2 發表於 2009-10-27 16:50:03 | 只看該作者
2009-10-26 跳板

首先要做 6 粒馬仔 , 要一樣 , 就要疊住做 , 甘就會一樣

登錄/註冊後可看大圖

失敗之作 , 窿位鑽大左 , 又唔多岩位 , 不過 ...
odaan 發表於 2009-10-27 15:57

一陣又會有人黎上香......
 樓主| odaan 發表於 2009-10-27 16:59:46 | 只看該作者
一陣又會有人黎上香......
MRX-2 發表於 2009-10-27 16:50

學既只係一個修理佬日常望到既野
做既只係一個正常機器佬都做到既野

無乜神好拜 , 施主請回喇~~
man01 發表於 2009-10-27 19:14:23 | 只看該作者
133# odaan
成型喇~~
 樓主| odaan 發表於 2009-10-28 09:57:15 | 只看該作者
133# odaan
成型喇~~
man01 發表於 2009-10-27 19:14

跳板彈簧調校就係最頭痛既項目 ....
man01 發表於 2009-10-28 21:56:06 | 只看該作者
跳板彈簧調校就係最頭痛既項目 ....
odaan 發表於 2009-10-28 09:57

食咗頭痛藥未?
快D整先唔佢頭痛啦
仲可以止痛添
家豪 發表於 2009-10-28 22:25:59 | 只看該作者
食咗頭痛藥未?
快D整先唔佢頭痛啦
仲可以止痛添
man01 發表於 2009-10-28 21:56

我亦有點頭痛,煩請明天給我幾粒頭痛藥
 樓主| odaan 發表於 2009-10-31 09:24:55 | 只看該作者

上次車聚前我已搞掂跳板 , 今日講下進度

登錄/註冊後可看大圖

大致上 OK , 差未決定中間做幾多條橫柴 , 搵彈弓去做埋後面疊借力彈簧筒

登錄/註冊後可看大圖

爭尾燈 , 橫柴 , 車牌 , 彈弓筒 , 長車牌 , 電動升降系統將會裝係拖架底

登錄/註冊後可看大圖

6 mm 穿邊

登錄/註冊後可看大圖

面頭加左 D "牙仔" , 鏟泥機行上去無甘 "銑"

登錄/註冊後可看大圖

而跳板與地面接觸既角度亦無問題

登錄/註冊後可看大圖

似番個樣

登錄/註冊後可看大圖

琴晚影既~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖