RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

低床架製作過程 (2009-10-05 update)

Q-pet 發表於 2009-10-2 23:10:07 | 只看該作者
 樓主| odaan 發表於 2009-10-5 13:55:34 | 只看該作者

用電線做材料 , 焊兩條橫柴係上面 , 唔好焊甘平滑 , 焊粗糙 D 更好睇
有乜用 ?? 係等部鏟泥機行上黎既時候 , 比履帶抓實既

之後試埋色 , 日本漆 108 號 , 中黃 , 呢隻色都近喇
不過噴完刮兩刮甩油 , 諗緊之後去唔去焗油

登錄/註冊後可看大圖

左右兩旁都做好喇~~

登錄/註冊後可看大圖

前面爭 D 窿未鑽遮
中間方形位就係伸縮軌道喇~~
面頭留位 , 我要搵 D 靚卡板拆木 , 裝係架面

登錄/註冊後可看大圖

側邊焊好之後 , 加多粒螺絲 , 加強剛性

登錄/註冊後可看大圖

側邊有個凹位 , 可以比我焊 D 扣位 , 用黎綁帶拉實 D 貨

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2009-10-7 18:58:24 | 只看該作者

今日好慢 , 只係做左兩條趟軌

登錄/註冊後可看大圖

伸長

登錄/註冊後可看大圖

中間留少少比佢做力 , 40mm 乜都夠喇

登錄/註冊後可看大圖

最長伸縮差 160mm

登錄/註冊後可看大圖

縮唔晒 , 聽日再續

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2009-10-7 18:59:55 | 只看該作者

呢兩日就係焊埋個陣頂比佢

登錄/註冊後可看大圖

呢個焊法幾靚仔

登錄/註冊後可看大圖

噴下油 , 真既一樣

登錄/註冊後可看大圖

鏟泥機履帶係鐵既 , 當然斜位就唔可以 "滑嘟嘟" 啦 , 要加條橫柴比佢抓實爬升

登錄/註冊後可看大圖

中陣仲有兩塊面板 , 焊埋就可以噴油 , 以後仲有野加 , 不過 ..... 出街玩下先啦~~

登錄/註冊後可看大圖

做好晒 "作頭" 坑 , 琴晚漏夜出去度下真車 , 劃左圖 , 縮番個比例 , 諗緊用咩方法裝嵌

登錄/註冊後可看大圖
老古 發表於 2009-10-7 22:16:40 | 只看該作者
是閣下自製的嗎,看似相當不俗。
 樓主| odaan 發表於 2009-10-7 22:22:50 | 只看該作者
是閣下自製的嗎,看似相當不俗。
老古 發表於 2009-10-7 22:16

全條拖架以一人之力而成
老古 發表於 2009-10-7 22:26:03 | 只看該作者
閣下之作品真的是獨一無二,真令人讚歎。
 樓主| odaan 發表於 2009-10-8 00:00:40 | 只看該作者
閣下之作品真的是獨一無二,真令人讚歎。
老古 發表於 2009-10-7 22:26

可惜 “武無第二”
只能夠講句多謝觀看
鬆弛熊 發表於 2009-10-8 00:41:45 | 只看該作者
單單除左改槍~整車~連rc 都咁勁啊
 樓主| odaan 發表於 2009-10-8 09:40:58 | 只看該作者
單單除左改槍~整車~連rc 都咁勁啊
鬆弛熊 發表於 2009-10-8 00:41

正如你落場打 Game 都肯花心機鑽研戰術

我都係晌砌模型之中花 D 心機 , 將學左既野用番
 樓主| odaan 發表於 2009-10-9 23:35:26 | 只看該作者

拆轆 , 噴油

登錄/註冊後可看大圖

平面做好晒 , 度緊位鋪木板

登錄/註冊後可看大圖

唔夠時間 , 另一邊呢幾日整

登錄/註冊後可看大圖

木板要做兩個架支撐

登錄/註冊後可看大圖

執 D 爛卡板 , 要左一塊木 , 省靚佢

登錄/註冊後可看大圖

放入架面 , 準備用螺絲固定

登錄/註冊後可看大圖

架底照

登錄/註冊後可看大圖
lmk830 發表於 2009-10-10 23:34:41 | 只看該作者
講真我覺得三擔細轆架好睇D,如果我搵到細轆我自己都想試整 起馬應該易過你個個
但C兄你都做得好鬼靚如果可以幫人整我都想你幫我整架呀
MRX-2 發表於 2009-10-11 00:29:54 | 只看該作者
講真我覺得三擔細轆架好睇D,如果我搵到細轆我自己都想試整 起馬應該易過你個個
lmk830 發表於 2009-10-10 23:34

佢好鐘意幫人整野架,你想佢幫你無問題,但.....你要預備定一樣野---波羅油。
 樓主| odaan 發表於 2009-10-11 00:37:33 | 只看該作者
佢好鐘意幫人整野架,你想佢幫你無問題,但.....你要預備定一樣野---波羅油。
MRX-2 發表於 2009-10-11 00:29

你未訓咩 ??
我今晚通宵整架 , 起碼要開波做鵝頭
 樓主| odaan 發表於 2009-10-11 00:47:20 | 只看該作者
lmk830 發表於 2009-10-10 23:34

我反而覺得佢太高
XiaoMa 發表於 2009-10-11 01:00:29 | 只看該作者
實在太強啦..........
mansiu 發表於 2009-10-11 02:18:08 | 只看該作者
依家好似追小說咁追.....强
 樓主| odaan 發表於 2009-10-11 02:52:13 | 只看該作者

終於都搞掂左基本既結構 , 可以裝轆喇

登錄/註冊後可看大圖

板舖好 , 油噴好

登錄/註冊後可看大圖

終於輪到前面鵝頭喇~~

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| odaan 發表於 2009-10-11 07:40:40 | 只看該作者
2009-10-11 一晚的努力

一晚趕起左鵝頭既支架

登錄/註冊後可看大圖

用螺絲批穿住先

登錄/註冊後可看大圖

M6 x 14 兩粒 , 加埋上下都會焊一塊骨比佢做力

登錄/註冊後可看大圖

螺絲岩岩收哂係舊鋁入面

登錄/註冊後可看大圖

鵝頭位做圓形

登錄/註冊後可看大圖

正常狀態 , 放把尺係度

登錄/註冊後可看大圖

340mm 坐位長度

登錄/註冊後可看大圖

伸長狀態

登錄/註冊後可看大圖

伸到最長 , 坐位長度係 510mm

登錄/註冊後可看大圖
tommy1218 發表於 2009-10-11 17:18:55 | 只看該作者
我反而覺得佢太高

有細轆 , 就唔洗甘頭痕
odaan 發表於 2009-10-11 00:47

呢種架易整好多,用番原裝轆就0K!