RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

低床架製作過程 (2009-10-05 update)

kf7429 發表於 2009-10-11 19:17:37 | 只看該作者
唔知系咪角度問題呢,好似唔一樣ga wo

lmk830 發表於 2009-10-11 21:06:24 | 只看該作者
係LOW點會用番原裝轆呀
話明三擔細轆架MA
一定要找細轆架但唔知有咩車可以代替唔通找D LEGO 咩
tommy1218 發表於 2009-10-11 21:12:02 | 只看該作者

駝背架當然係用細轆好,但最大問題就係搵唔到,所以令好多想整嘅人卻步!
tommy1218 發表於 2009-10-11 21:16:15 | 只看該作者
唔係 , 我之後會再整呢種

登錄/註冊後可看大圖

odaan 發表於 2009-9-16 19:27

嘩!整呢架雞頭好! 我都好想要、順手呀、師兄!
 樓主| odaan 發表於 2009-10-12 10:12:13 | 只看該作者
係LOW點會用番原裝轆呀
話明三擔細轆架MA
一定要找細轆架但唔知有咩車可以代替唔通找D LEGO 咩
lmk830 發表於 2009-10-11 21:06

就係因為搵轆難 , 專登開模成本高

我自己有同橡膠制品既人傾過 , 起首辦模費 $1000 , 試模每件 $5
啤 12 條即係 $1060 , 鈴 三擔 $720
即係單計三擔呔都去左 $1780

整埋架 , 料就有限錢 , 夾埋 $2600 一條架

而家我呢條架成本都係 $8xx , 三倍價錢 , 唔係無可能 , 不過起碼唔係今次 ......
 樓主| odaan 發表於 2009-10-12 10:14:08 | 只看該作者
嘩!整呢架雞頭好! 我都好想要、順手呀、師兄!
tommy1218 發表於 2009-10-11 21:16

你用隻滑鼠 right kick & save 就可以得到架喇~~
kstyle 發表於 2009-10-12 13:20:44 | 只看該作者
就係因為搵轆難 , 專登開模成本高

我自己有同橡膠制品既人傾過 , 起首辦模費 $1000 , 試模每件 $5
啤 12 條即係 $1060 , 鈴 三擔 $720
即係單計三擔呔都去左 $1780

整埋架 , 料就有限錢 , 夾埋 $2600 一 ...
odaan 發表於 2009-10-12 10:12 AM

我係日本網見過佢地都有改細呔
佢地係用M車呔改
http://www.geocities.jp/dekotora_express/sub10.html
 樓主| odaan 發表於 2009-10-12 14:03:30 | 只看該作者
我係日本網見過佢地都有改細呔
佢地係用M車呔改
http://www.geocities.jp/dekotora_express/sub10.html
kstyle 發表於 2009-10-12 13:20

我係見過 , 但係 ..... 唉 , 我真係有 D 固執
有勇冇謀 發表於 2009-10-12 15:02:16 | 只看該作者
我係見過 , 但係 ..... 唉 , 我真係有 D 固執
odaan 發表於 2009-10-12 14:03

如果你唔固執, 我d點會有咁多野學.....ha ha
lmk830 發表於 2009-10-13 03:56:49 | 只看該作者
日文既除左日本咁香港有冇其他模型車可以代替佢過種轆呀
大家一齊搵下LA
 樓主| odaan 發表於 2009-10-14 12:43:51 | 只看該作者

拖架冬菇頭新設計
首先做一舊鋁 , 入面勾坑

登錄/註冊後可看大圖

Wargame 汽槍常見 , 7mm 啤令
用兩粒 , 減少磨盤勾磨損問題

登錄/註冊後可看大圖

裝係中間

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

右邊果舊係活動環

登錄/註冊後可看大圖

放入去

登錄/註冊後可看大圖

拖架磨盤板

登錄/註冊後可看大圖

將佢四粒螺絲上實

登錄/註冊後可看大圖

因拖架脫離拖頭後 , 活動環會因地心吸力跌左少少落黎

登錄/註冊後可看大圖

上面個窿就見到活動環低左

登錄/註冊後可看大圖

但係一接合拖頭 , 磨盤就會推起活動環
只要係上面接駁微動掣 , 就可以控制電腳
而且呢個方法係 360 度 , 不存在盲點問題

登錄/註冊後可看大圖
有勇冇謀 發表於 2009-10-14 12:51:53 | 只看該作者
勁...無線起腳.....旋轉冬菇頂....
Q-pet 發表於 2009-10-14 12:55:28 | 只看該作者
神既作品....五体投地...
星期四有得見啦A_A
 樓主| odaan 發表於 2009-10-14 13:31:06 | 只看該作者
勁...無線起腳.....旋轉冬菇頂....
有勇冇謀 發表於 2009-10-14 12:51

一來避免磨爛沙板問題 , 唔洗拆沙板都用到

二來無左電腳盲點問題 , 唔會轉到某個位會自己無啦啦落腳

三來佢係隱藏於拖架內 , 解決外觀問題

有時設計唔等於複雜 , 零件比雙星原裝更簡單
 樓主| odaan 發表於 2009-10-14 13:35:23 | 只看該作者
星期四有得見啦A_A
Q-pet 發表於 2009-10-14 12:55

小弟只係玩樂中帶點執著
此帖只屬分享 , 並不想神 , 以免我成眾矢之的 , 人都做唔成
MRX-2 發表於 2009-10-14 18:27:56 | 只看該作者
星期四有得見啦A_A
Q-pet 發表於 2009-10-14 12:55

咪訓係地下阻住條路啦
jacky720 發表於 2009-10-14 20:31:50 | 只看該作者
無話可說.
 樓主| odaan 發表於 2009-10-16 12:25:21 | 只看該作者
2009-10-15 車聚試車

運作良好 , 可以繼續整跳板

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
Jazz_Wan 發表於 2009-10-16 12:35:10 | 只看該作者
奧單神         , 請受小弟一拜
Q-pet 發表於 2009-10-16 12:37:52 | 只看該作者
單單個架非常肥美多汁..尋晚一見好正...