RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

低床架製作過程 (2009-10-05 update)

romeo 發表於 2009-9-17 00:52:14 | 只看該作者
  odaan 大師  你係唔係真係會整     鏟泥機

如果係就好啦  好想快d見到完成品  ~~
 樓主| odaan 發表於 2009-9-17 00:52:16 | 只看該作者
mansiu 發表於 2009-9-17 01:24:52 | 只看該作者
真係好期待你的完成品
dazesin 發表於 2009-9-17 09:17:42 | 只看該作者
手動鑼床幾錢部=- =-
Q-pet 發表於 2009-9-17 10:18:13 | 只看該作者
奧單好明顯係神呀--
我尋日都再整緊架消防車d燈.而嫁差車頂閃燈...
MP3 D B呠車聲...
再放套新燈行得....
 樓主| odaan 發表於 2009-9-17 10:24:47 | 只看該作者
奧單好明顯係神呀--
我尋日都再整緊架消防車d燈.而嫁差車頂閃燈...
MP3 D B呠車聲...
再放套新燈行得....
Q-pet 發表於 2009-9-17 10:18

我唔係神 (我生日你都無假放)

我都整左工程燈 , 不過唔係閃燈 , 係行反光轉碟
Noir.KAZE 發表於 2009-9-17 10:29:00 | 只看該作者
我唔係神 (我生日你都無假放)

我都整左工程燈 , 不過唔係閃燈 , 係行反光轉碟
odaan 發表於 2009-9-17 10:24

反光轉碟會唔會好難整?個size咁細
 樓主| odaan 發表於 2009-9-17 10:34:26 | 只看該作者
反光轉碟會唔會好難整?個size咁細
Noir.KAZE 發表於 2009-9-17 10:29

即將開 post 講 , 等我整理好 D 相先~~
 樓主| odaan 發表於 2009-9-17 12:07:18 | 只看該作者
咁遲d咪唔得閒出黎玩囉~~
sing2008 發表於 2009-9-16 20:02

今晚我特登停工一天黎捧你場喎~~
MRX-2 發表於 2009-9-17 15:40:57 | 只看該作者
今晚我特登停工一天黎捧你場喎~~
odaan 發表於 2009-9-17 12:07

你今晚係咪食香矛豬扒飯?

又話停賽又可以專登停工一日既?Q-sir叫你做神係無錯既!矛神
harry45 發表於 2009-9-18 02:16:46 | 只看該作者
好期待師兄架車
wilson_hk 發表於 2009-9-18 06:55:02 | 只看該作者
嘩!終於開工

條原工廠膠軨,會唔會唔夠力?
 樓主| odaan 發表於 2009-9-18 09:41:06 | 只看該作者
嘩!終於開工
條原工廠膠軨,會唔會唔夠力?
wilson_hk 發表於 2009-9-18 06:55

測試中 , 應該夠力
當然 , 負重目標只要達標就可以 , 出車負重唔會過 10kgs
 樓主| odaan 發表於 2009-9-22 12:01:27 | 只看該作者
2009-09-22 底擔韆鞦架

琴晚終於解決左問題 , 成套韆鞦架完成

登錄/註冊後可看大圖

正常狀態

登錄/註冊後可看大圖

呢個係前面

登錄/註冊後可看大圖

一邊唔裝呔係因為要試行程

登錄/註冊後可看大圖

單邊下行程 20mm

登錄/註冊後可看大圖

單邊上行程都係 20mm

登錄/註冊後可看大圖

整體上我要求既都做得晒

登錄/註冊後可看大圖

左右韆鞦行程落差係 20mm , 而前後韆鞦行程落差 , 我希望能夠做到 30mm

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

兩組連桿距離 72.4mm

登錄/註冊後可看大圖

接住落黎就係做拖架尾陣架喇~~
我要用銅料做 , 因為可以用焊接方法 , 形狀可以有更大自由度
 樓主| odaan 發表於 2009-9-25 22:18:21 | 只看該作者
尾支架
首先用一分(3mm) 銅片 , 做一對陣骨 (上)
用銅料做韆鞦位(下)

登錄/註冊後可看大圖

韆秋位

登錄/註冊後可看大圖

將陣骨同韆鞦位焊埋

登錄/註冊後可看大圖

上面會再焊多塊 , 甘就會有 "工字鐵" 既外觀

登錄/註冊後可看大圖

對一對位先

登錄/註冊後可看大圖

正常水平狀態

登錄/註冊後可看大圖

好喇 , 岩位 , 甘佢兩邊既距離係 72.4mm
韆鞦位厚 8mm , 中間碌銅枝就要長 56.4mm
上好一邊螺絲 , 碼實 , 再係出面加焊

登錄/註冊後可看大圖

銅枝要做埋 "止口" 藏係韆鰍入面

登錄/註冊後可看大圖

碰好

登錄/註冊後可看大圖

將另一邊都上埋焊

登錄/註冊後可看大圖

甘尾支架底盤就叫做 OK 架喇

登錄/註冊後可看大圖

一件過 , 有更大承托力

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

中間 6mm , 入面銅枝有 6mm 止口 , 再加 M5 螺絲牙 , 牙深 40mm , 一定夠力

登錄/註冊後可看大圖

試裝 , 位置 OK

登錄/註冊後可看大圖

平行位置

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

試韆鞦 , 可以跌盡 20mm

登錄/註冊後可看大圖

韆鞦運作而支架無扭曲問題

登錄/註冊後可看大圖

另一邊

登錄/註冊後可看大圖

後面

登錄/註冊後可看大圖

前面

登錄/註冊後可看大圖

前後韆鞦行程 26mm ....... 收貨啦~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

尾枝架用銅做 , 方便做型 , 坐位 同 鵝頭 用鋁做 , 拖架不致於淨重過多
而家成套支架連擔 , 1.1kg
 樓主| odaan 發表於 2009-9-29 23:19:02 | 只看該作者

尾架大致上完成

登錄/註冊後可看大圖

左為拖架尾 , 右為坐位接駁

登錄/註冊後可看大圖

前面將會同坐位接合 , 所以焊位較車尾多

登錄/註冊後可看大圖

車尾兩邊會裝跳板 , 中間裝車牌 , 所以一塊過 , 各位渣車行路帶眼 , 唔好撞埋黎呀 ,

登錄/註冊後可看大圖

車底

登錄/註冊後可看大圖

前面內側

登錄/註冊後可看大圖

後面內側

登錄/註冊後可看大圖

測試擔單邊懸掛行程

登錄/註冊後可看大圖

24 mm 輕鬆跨過

登錄/註冊後可看大圖

韆鞦非常靈敏

登錄/註冊後可看大圖

測試全擔懸掛行程

登錄/註冊後可看大圖

33 mm 無問題

登錄/註冊後可看大圖

懸掛 , Pass !!!

登錄/註冊後可看大圖

中間黑色果個位 , 仲有野加落去

登錄/註冊後可看大圖

暫時重量 1.4 kgs

好勒 , 星期四就開始做坐位喇~~
希望可以趕得切做埋鵝頭~~
man01 發表於 2009-9-30 00:03:32 | 只看該作者
角度會唔會大濟呀
會(high)頂啵
有勇冇謀 發表於 2009-9-30 00:08:34 | 只看該作者
39# man01

個轆對上係冇 o野 架...
 樓主| odaan 發表於 2009-9-30 10:25:21 | 只看該作者
角度會唔會大濟呀
會(high)頂啵
man01 發表於 2009-9-30 00:03

無頂 .....

登錄/註冊後可看大圖

39# man01
個轆對上係冇 o野 架...
有勇冇謀 發表於 2009-9-30 00:08

感動中 ....
tommy1218 發表於 2009-9-30 10:27:10 | 只看該作者
Good job