RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: odaan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

低床架製作過程 (2009-10-05 update)

shan 發表於 2009-9-30 12:04:30 | 只看該作者
師兄的手工 , 可以用巧奪天工來形容 ! 另外 , 師兄 , 可唔可以講下焊接銅料的方法呀 ? 謝謝 !
 樓主| odaan 發表於 2009-9-30 12:14:34 | 只看該作者

巧奪天工 就唔敢當 , 只係我花心機

銅焊方面 , 因普通辣雞溫度不足 , 所以要用火槍燒熱左舊銅先焊錫
每邊先用辣雞加火槍上錫 , 上好錫之後再碰好平面將兩邊上左既錫焊埋
呢個工序講求溫度控制 , 要加熱令銅上錫 , 但係又唔可以令錫線過份加熱
仲有控制熱錫流動方向
MRX-2 發表於 2009-9-30 12:24:14 | 只看該作者
角度會唔會大濟呀
會(high)頂啵
man01 發表於 2009-9-30 00:03
無頂 .....

登錄/註冊後可看大圖

感動中 ....
odaan 發表於 2009-9-30 10:25

登錄/註冊後可看大圖

小角色以前都層經拖過呢類拖架。
 樓主| odaan 發表於 2009-9-30 12:47:49 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

小角色以前都層經拖過呢類拖架。
MRX-2 發表於 2009-9-30 12:24

奇 ~~ 點解拖架 9 尺坐位 , 會同拖頭尾擔平排既 ??
MRX-2 發表於 2009-9-30 15:41:51 | 只看該作者
奇 ~~ 點解拖架 9 尺坐位 , 會同拖頭尾擔平排既 ??
odaan 發表於 2009-9-30 12:47

可能做高左.....
 樓主| odaan 發表於 2009-9-30 15:43:52 | 只看該作者
可能做高左.....
MRX-2 發表於 2009-9-30 15:41

我講緊闊度喎~~
shan 發表於 2009-9-30 15:51:46 | 只看該作者
44# odaan

多謝師兄指點 !
MRX-2 發表於 2009-9-30 16:26:00 | 只看該作者
我講緊闊度喎~~
odaan 發表於 2009-9-30 15:43

可能我誤會左......
smallpig668 發表於 2009-9-30 17:03:13 | 只看該作者
41# odaan

呢條好似係日本東急WO!你係唔係強哥呀?
smallpig668 發表於 2009-9-30 17:08:18 | 只看該作者
師兄你條兩波架現在冇乜人用,依家個個都用三氣袋。
 樓主| odaan 發表於 2009-9-30 17:25:42 | 只看該作者
41# odaan
呢條好似係日本東急WO!你係唔係強哥呀?
smallpig668 發表於 2009-9-30 17:03

我個名無強字
我係 河記 個大仔
http://www.rc-daily.com/forum/viewthread.php?tid=4755

師兄你條兩波架現在冇乜人用,依家個個都用三氣袋。
smallpig668 發表於 2009-9-30 17:08

無乜人用唔代表無用

因為呢條係識得甩鵝頭 , 前後都上得機既低床架~~

登錄/註冊後可看大圖
smallpig668 發表於 2009-9-30 17:34:24 | 只看該作者
我個名無強字
我係 河記 個大仔
http://www.rc-daily.com/forum/viewthread.php?tid=4755

無乜人用唔代表無用

因為呢條係識得甩鵝頭 , 前後都上得機既低床架~~
http://i107.photobucket.com/albums ...
odaan 發表於 2009-9-30 17:25

有幾長板面?
 樓主| odaan 發表於 2009-9-30 17:35:20 | 只看該作者
有幾長板面?
smallpig668 發表於 2009-9-30 17:34

21 尺坐位
limpian 發表於 2009-10-1 01:30:24 | 只看該作者
好似睇緊點樣造一架真車出黎咁!
 樓主| odaan 發表於 2009-10-1 22:27:25 | 只看該作者

好喇 , 輪到做 "坐位" 喇
首先係塊鋁板上面劃好尺寸
鑽窿再鋸開佢 , 剩料可以用番

登錄/註冊後可看大圖

我淨係要甘多遮 , 其他料 , 我留黎做其他零件

登錄/註冊後可看大圖

中間要度得好準

登錄/註冊後可看大圖

因為要插方通

登錄/註冊後可看大圖

要 Fit 位 , 因為呢條就係搬機架既主力陣 , 如果有虛位 , 承載重物就會彎左落去 , 好肉酸架嘛
所以一定要無虛位 , 插入去要少少暴力

登錄/註冊後可看大圖

之後會做螺絲位 , 將兩舊野上埋佢

登錄/註冊後可看大圖

話明係伸縮架 , 中間條陣係方通 , 就梗係留黎做軌道啦

登錄/註冊後可看大圖

焊口對齊 , 方便地台鋪板之後再加焊

登錄/註冊後可看大圖

有無覺得有咩唔同左呢~~

登錄/註冊後可看大圖

就係轆與轆中間多左舊野
呢舊係上鏟泥機時比部機行既支架

登錄/註冊後可看大圖

由於呢條野都會受力 , 所以我唔求其 , 四邊焊

登錄/註冊後可看大圖

車底照

登錄/註冊後可看大圖

車面照 , 頭中尾齊口

登錄/註冊後可看大圖

懸掛運作無頂到 , OK , 收貨

登錄/註冊後可看大圖
有勇冇謀 發表於 2009-10-1 22:52:22 | 只看該作者
我真係唔想再睇落去, 自己手工點差都想整條低床架....
 樓主| odaan 發表於 2009-10-1 23:23:21 | 只看該作者
我真係唔想再睇落去, 自己手工點差都想整條低床架....
有勇冇謀 發表於 2009-10-1 22:52

老實講 , 如果整條三擔細轆架 , 根本唔會有甘複雜
但我對普通三擔細轆架無乜興趣

將來如果做更多大件野 , 呢條搬機架應付唔黎 , 我寧願做擘闊架
我比較喜歡做 D 會郁既部件
伸長呀 , 擘闊呀 , 升高呀 , 甩鵝頭呀 ...... 呢 D 就岩我玩
kinshin0606 發表於 2009-10-2 00:11:42 | 只看該作者
=.=師兄整到同真車無分別
迷你谷爆 發表於 2009-10-2 00:24:28 | 只看該作者
咁既手工+毅力~
只能寫個服是比樓主師兄~
dazesin 發表於 2009-10-2 10:37:32 | 只看該作者
都好難可以有佢既設備整T.T想郁人都幾難