RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pskyng
打印 上一主題 下一主題
收起左側

gyro(dbox之類) ,

ukyo 發表於 2008-1-26 14:16:59 | 只看該作者
gyro用在直昇機上係用來做反扭同埋有headlock就可鎖頭做平衡,係起飛機上通常係用在高速jet機上,係衝刺爬升時,因地面不太平加上機身震盪,吾用gyro好難full power係跑道直行升空,上年都聽過有人放gyro落車,現自己無啦啦玩車放落去試..好得意..
walkingfugture 發表於 2008-1-26 23:13:47 | 只看該作者
ukyo 兄~
哈哈~係我呀~  我真係未諗過gyro 可以用響車到~ 聽你甘講好似真係好正禾~  
我剛剛睇完D說明書﹐原來我架V.E. 套 BL motor 都可以放到落去1:10車仔用架~ 哈~ 可以save 一筆﹗不過個ESC得brake! 無得reverse,好似唔知點甘....我仲未放落去。。。。原本諗住今日買個330 電變﹐點知行晒成條KWS 都無得買~ 。。唉....都好~ 逼我睇返有咩用得返~
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-27 03:35:21 | 只看該作者
原來已經咁多post 回仲有片看...  看來gyro 用0係buggy 同 drift 會有好好效果,

咁 , gyro 幾錢呢 . 有咩牌子選擇. 等我買時有個參考la.
ukyo 發表於 2008-1-27 03:54:54 | 只看該作者

回復 22# 的帖子

hi~我來緊會用放係到冇用的直昇機資源用落架車到.. ..不過d esc係冇倒車..現改用直昇機用吾到的鋰電用落車..好爆..用黑豬馬達19t+61t..可玩28分鐘..改用24t+58t就20分鐘..
ukyo 發表於 2008-1-27 03:59:07 | 只看該作者

回復 23# 的帖子

hi~pskng兄..吾使好貴..幾百蚊..用冇headlock的就可以,冇headlock會好平,因直昇機現冇人用冇headlock,買了有headlock要用直昇機控先可關個headlock,..
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-27 04:34:03 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-1-27 03:54 發表
hi~我來緊會用放係到冇用的直昇機資源用落架車到.. ..不過d esc係冇倒車..現改用直昇機用吾到的鋰電用落車..好爆..用黑豬馬達19t+61t..可玩28分鐘..改用24t+58t就20分鐘..

你就好la..有得試.. ..若3xx我要諗諗 lu ..因為仲貴過我架TT01.. , 下次去問下賣直昇機的問下先..
SnackEater 發表於 2008-1-27 10:00:42 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-1-27 03:59 發表
hi~pskng兄..吾使好貴..幾百蚊..用冇headlock的就可以,冇headlock會好平,因直昇機現冇人用冇headlock,買了有headlock要用直昇機控先可關個headlock,..

唔洗一定直升機控先關到headlock,車控有啲有3 channel㗎,我支3PK都有,用到,仲可以用扭扭制黎set,唔洗入manual添。
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-27 14:39:28 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2008-1-27 10:00 發表

唔洗一定直升機控先關到headlock,車控有啲有3 channel㗎,我支3PK都有,用到,仲可以用扭扭制黎set,唔洗入manual添。

師兄. 你個gyro 咩牌仔同型號呀. 係邊間買架? thanks r.
SnackEater 發表於 2008-1-27 21:07:51 | 只看該作者
如果個控有3 channel, 機本上咩牌子gyro都set到,我除左隻DBox之外其他未試,等我攞返隻Esky gyro就會試,到時再同大家報導。

今日試左放落TT01跑rally,好正!整好啲相就出post。
ukyo 發表於 2008-1-27 21:23:55 | 只看該作者
..昨晚落下停毛毛雨..又凍..用rally呔..直路狂衝..一樣飄..有gyro呢個時侯..架車可橫滑3~4秒甩個大彎...係真車的回旋處到甩.... ..用星星飄移呔..凍到地都咬吾到,係咁打滑..10分鐘條呔重係凍.. ..
ming0916 發表於 2008-1-28 03:04:05 | 只看該作者
唔知esky隻0704得唔得呢??
penny. 發表於 2008-1-28 09:46:45 | 只看該作者
用咗好似冇咁好玩喎!!
就好似玩單車加輔助look,俾你天下無敵都無用!
SnackEater 發表於 2008-1-28 10:24:18 | 只看該作者
0704係non-headlock gyro,可以用,如果係0704A無記錯的話default係headlock mode,就要多個channel先得set到non-headlock
SnackEater 發表於 2008-1-28 10:35:32 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-1-28 09:46 發表
用咗好似冇咁好玩喎!!
就好似玩單車加輔助look,俾你天下無敵都無用!

用輔助轆唔係咁貼切,我諗用Lancer嘅AYC可能好啲,真正賽車唔會用AYC
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-28 10:43:45 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2008-1-27 21:07 發表
如果個控有3 channel, 機本上咩牌子gyro都set到,我除左隻DBox之外其他未試,等我攞返隻Esky gyro就會試,到時再同大家報導。

今日試左放落TT01跑rally,好正!整好啲相就出post。

唔好淨係相la 師兄 . 整段video 上youtube. 會毒0的...
SnackEater 發表於 2008-1-28 10:46:56 | 只看該作者
我都想,朋友無黎,無手拍
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-28 11:09:01 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2008-1-28 10:35 發表

用輔助轆唔係咁貼切,我諗用Lancer嘅AYC可能好啲,真正賽車唔會用AYC

但gyro係自動救呔喎. 真車唔知F1 會唔會有呢 . "高智能方程式"呀車人反而有用

penny. 發表於 2008-1-28 11:13:27 | 只看該作者
AYC同佢差距好遠!!我始終覺得玩Drift加呢個野好似有小小過份左!
簡單D講"本末倒置"!
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-28 11:15:18 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2008-1-28 10:46 發表
我都想,朋友無黎,無手拍

可惜..
咁那個 esky 0704 gyro 幾錢到? kws 有冇那間推介呀? 因為買車就有經驗..直昇機店就唔知la.
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-28 11:31:07 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-1-28 11:13 發表
AYC同佢差距好遠!!我始終覺得玩Drift加呢個野好似有小小過份左!
簡單D講"本末倒置"!

我都係看左頭文字D套動畫至對on road drift 有興趣. 其實以前玩buggy. 用單向飄住入彎. 其實已經係一些drift技術.(人手救呔). 不過要做到同cartoon 一樣的.架車唔做下手腳真係做唔到.(真車都係). 我諗用唔用dbox都可以做到drift, 不同係.你的人為失誤同車速. youtube好多drift片.高速行駛而又做到準確drift. 真係好小. 所以看到HPI 那Dbox demo 同 youtube那油車drift.你會好開心.. 但drift太慢..就算drift 到..我個覺得唔係自己想要的drift.  
個人想法炸.