RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pskyng
打印 上一主題 下一主題
收起左側

gyro(dbox之類) ,

SnackEater 發表於 2008-1-28 12:07:13 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-1-28 11:31 發表

我都係看左頭文字D套動畫至對on road drift 有興趣. 其實以前玩buggy. 用單向飄住入彎. 其實已經係一些drift技術.(人手救呔). 不過要做到同cartoon 一樣的.架車唔做下手腳真係做唔到.(真車都係). 我諗用唔用dbox都 ...

絕對讚同,在我黎講,drift應該係車速去到條呔極限所作出嘅滑行,過份減低條呔極限做到嘅慢速drift唔係我想要嘅效果
SnackEater 發表於 2008-1-28 12:11:44 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-1-28 11:15 發表

可惜..
咁那個 esky 0704 gyro 幾錢到? kws 有冇那間推介呀? 因為買車就有經驗..直昇機店就唔知la.

呢類gyro唔值錢,賣都唔知有無人賣,跟機送就大機會啲,我諗二手幾十蚊都有人俾你
penny. 發表於 2008-1-28 12:45:33 | 只看該作者
咁我要見識你地所講o既高速Drift有幾高速?
但係要用DBox至做到,好似小小失左玩車不斷練習同setup嘅樂趣,同向難度挑戰嘅樂趣!
我覺得電子野係幫左好多手,但呢件野好似有小小過左界!
無心頂撞,可能我思想老土,如果人人都玩,咁比賽咪個個都差唔多?
penny. 發表於 2008-1-28 12:47:38 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2008-1-28 12:07 發表

絕對讚同,在我黎講,drift應該係車速去到條呔極限所作出嘅滑行,過份減低條呔極限做到嘅慢速drift唔係我想要嘅效果

言下之意用好咬嘅呔都做到Drift?
即係好似真車用R呔黎飄?
SnackEater 發表於 2008-1-28 14:29:39 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-1-28 12:45 發表
但係要用DBox至做到,好似小小失左玩車不斷練習同setup嘅樂趣,同向難度挑戰嘅樂趣!
無心頂撞,可 ...

有興趣知有幾快可以上YouTube參考下

用左DBox唔表示你唔洗練習唔洗setup,用左一樣要適應,亦都可以不段進步,一樣有另一個level嘅limit俾你挑戰。

我覺得樂趣大左,咁已經達到我目的。

SnackEater 發表於 2008-1-28 14:34:16 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-1-28 12:47 發表

言下之意用好咬嘅呔都做到Drift?
即係好似真車用R呔黎飄?

又唔洗好咬,用咗DBox我用雙星drift呔都已經好快
penny. 發表於 2008-1-28 15:11:51 | 只看該作者
你o係邊玩開?想見識一下!
SnackEater 發表於 2008-1-28 15:30:24 | 只看該作者
好呀!到時大家研究研究,我多數星期六或日夜晚十點去石門,黑紅色Kyosho車袋
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-28 17:14:40 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-1-28 12:45 發表
無心頂撞,可 ...

我都想..不過我連gyro都冇.. , 至於幾快. hpi demo 就有
http://www.youtube.com/watch?v=igGA2GV69fo&NR=1
其實. 我現場第一次看drift 係在上次Emax.  
我都好認同師兄講要不斷練習,因為我在二樓看. 見好多參賽者都係因為在S彎的第二個彎遲了轉而four out. 同drift無關.(因為在二樓會看到. 到自己玩實包尾 ),所以更覺那小朋友勁. 以佢的視平線.能夠入彎咁準.真係佩服.

樓主| pskyng 發表於 2008-1-28 17:19:04 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2008-1-28 12:11 發表

呢類gyro唔值錢,賣都唔知有無人賣,跟機送就大機會啲,我諗二手幾十蚊都有人俾你

thanks r 師兄.
ukyo 發表於 2008-1-29 03:09:03 | 只看該作者
...我用了gyro係用像真呔係馬路回旋處飄,衝到有起碼50~60km..可能有70..一比brack一比呔..控著油架車好似連球咁橫掃過180度彎,有真車響呔聲...好激..我有拍video..裝了cam係車頭,但晚上同埋車速太快..只得鬼影..我追朋友車一齊做..見到尾燈鬼影..好好笑
ukyo 發表於 2008-1-29 03:16:54 | 只看該作者
有咁速度先好玩..用gyro會係另一個玩法

http://www.youtube.com/watch?v=QVHbb0AuvTk&feature=related
ukyo 發表於 2008-1-29 03:22:32 | 只看該作者
orochichu 發表於 2008-1-29 04:21:35 | 只看該作者
咁我都試過6.5R無刷加 唔係DRIFT既呔去玩 我估去到60KM到啦都可以漂到因為我係行6.5R無刷FULL油去漂所以都唔洗加gyro 如果你話drift應該係車速去到條呔極限所作出嘅滑行,可能你真係要睇下我地架轉地龍有幾咬地有幾快有幾漂哪 玩DRIFT唔係玩轉向不足之後再救車漂住入灣傢咩...咁如果用GYRO咁未會令到傢哪回直囉 咁就唔係只轉向不足漂 係叫大馬力令到條呔打橫之後再轉啦RIGHT???? 如果係咁個名應該叫咩呢~~~DRIFT依個名又應該點解呢
原帖由 SnackEater 於 2008-1-28 12:07 發表

saihung281692 發表於 2008-1-29 06:17:18 | 只看該作者
但係各師兄有無諗過,要似真車咁飄,D同波頭損'浩'呢?,重有用咁速度飄,架車玩到幾耐呢?
應該都幾消銀紙
orochichu 發表於 2008-1-29 06:48:03 | 只看該作者
冇錯 咁既速度係 快不過泄得仲快 應該都幾消銀紙纒X2
原帖由 saihung281692 於 2008-1-29 06:17 發表
但係各師兄有無諗過,要似真車咁飄,Dɜ同波頭鮋損'浩'呢?,重有用咁鮋速度飄,架車玩到幾耐呢?
應該都幾消銀紙纒
ukyo 發表於 2008-1-29 07:31:46 | 只看該作者
.... ..套呔好平$80..玩了4晚先食了3成..
ukyo 發表於 2008-1-29 07:49:28 | 只看該作者
原帖由 saihung281692 於 2008-1-29 06:17 發表
但係各師兄有無諗過,要似真車咁飄,D同波頭損'浩'呢?,重有用咁速度飄,架車玩到幾耐呢?
應該都幾消銀紙

最傷係失手..因gyro只係幫dd..都要練..同其他師兄一樣..只係高速冇咁易白夾轉..一失手會成架發埋牆,發埋石博,睇準甩入彎掟出彎..好有快感..係另一種玩法..
penny. 發表於 2008-1-29 09:39:40 | 只看該作者
其實玩到有咁上下嘅人,都已經好小白鴿轉,傻仔地砰埋牆,更加之小!
SnackEater 發表於 2008-1-29 09:54:39 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2008-1-29 04:21 發表
咁我都試過6.5R無刷加 唔係DRIFT既呔去玩 我估去到60KM到啦都可以漂到因為我係行6.5R無刷FULL油去漂所以都唔洗加gyro 如果你話drift應該係車速去到條呔極限所作出嘅滑行,可能你真係要睇下我地架轉地龍有幾咬地 ...

轉向不足?你意思係咪轉向過度?照你所講我想做到就係你嗰個境介了,師兄真利害!