RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pskyng
打印 上一主題 下一主題
收起左側

gyro(dbox之類) ,

bcgg 發表於 2008-1-30 17:58:46 | 只看該作者
magic-vtec 發表於 2008-1-30 18:12:27 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2008-1-30 05:57 PM 發表
夠喇,投降喇!
有機會我攞埋D,diy車過嚟TC,教吓我啦!!

唔好喇...你d車部部都咁勁...
我的確係好欣賞你整出黎果d車...黎到tc擺低睇下好喇
我請你飲野又點話
bcgg 發表於 2008-1-30 18:14:35 | 只看該作者
原帖由 magic-vtec 於 2008-1-30 18:12 發表

唔好喇...你d車部部都咁勁...
我的確係好欣賞你整出黎果d車...黎到tc擺低睇下好喇
我請你飲野又點話

"擺低睇下好喇",即係唔同我玩RC啫
我車勁,人唔勁
bcgg 發表於 2008-1-30 18:16:20 | 只看該作者
原帖由 Henry_Ho 於 2008-1-30 17:04 發表

咁你都話自己錢.....咁..你就快D去比錢...自己去定買一二角玩啦...再唔係咪用水喉呔lor.......

自己又要話"都唔明有乜好"討論".....但自己又要係到討論(真係自打嘴巴).....又AT又MT.......又人地又自己...... ...

咪鬼討論落去喇,老友!
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-30 18:24:00 | 只看該作者
原來"飄移"同"甩尾"唔同 .咁我真係誤會左. 我以為HPI依種係飄移. 因為佢同"頭文字D"卡通很像. 而頭d內的車視為飄移,http://www.youtube.com/watch?v=wqdxTzQY8R0 , 依段片算係飄移定甩尾呢?

飄移車的殼比較華麗.
真實rally常用的就是甩尾吧?

同想問下師兄 esky 0704 同 0704A 有冇唔同架? thanks r.
SnackEater 發表於 2008-1-30 18:37:50 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2008-1-28 10:24 發表
0704係non-headlock gyro,可以用,如果係0704A無記錯的話default係headlock mode,就要多個channel先得set到non-headlock

兩隻唔同㗎,33樓講左
Henry_Ho 發表於 2008-1-30 18:56:46 | 只看該作者
估唔到呢個post可以講咁耐!!
不過,唔想講住啦...要出門口入TC.......哈哈!!
各brother....8點後TC入面見啦!!!

樓主| pskyng 發表於 2008-1-30 19:00:49 | 只看該作者
原帖由 SnackEater 於 2008-1-30 18:37 發表

兩隻唔同㗎,33樓講左

check check 先 . thanks r.
orochichu 發表於 2008-1-31 07:41:48 | 只看該作者
哈哈 睇住你地講咁耐 都忍唔到手想打字 樣容比你杜睇 我一路睇一路笑 哈哈
ukyo 發表於 2008-2-1 00:32:34 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2008-1-31 07:41 發表
哈哈 睇住你地講咁耐 都忍唔到手想打字 樣容比你杜睇 我一路睇一路笑 哈哈

.... ;P 我都係師兄..
fungkc223 發表於 2008-2-1 01:03:50 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-1-30 18:24 發表
原來"飄移"同"甩尾"唔同 .咁我真係誤會左. 我以為HPI依種係飄移. 因為佢同"頭文字D"卡通很像. 而頭d內的車視為飄移,http://www.youtube.com/watch?v=wqdxTzQY8R0 , 依段片算係飄移定甩尾呢?

飄移車的殼比較 ...

我個人認為,你呢條片都叫飄移,但橫滑時間keep唔得耐lor!!!

以下是我在網上找來的一段解釋,唔知有冇錯,我個人認為ok,可以參考一下:

「咩叫飄移?拉拉手掣,架車擺一擺,咁又點啊?型囉!!」這句眾所周知的對白,相信個個看過頭D電影版的朋友都耳熟能詳.至於飄移一詞英文為Drift,而日文漢字則是「橫滑」,其實「飄移」是當年由台灣翻譯過來,今天不少飄移技術訓練組織,都以「橫滑」一詞為名。 但飄移並不是大家所想的這麼容易.飄移是甩尾的進化版,在說飄移前,我們先探究一下甩尾.當一架車(尤其是搖控車)在直路上奔馳時,一煞車轉彎,如果你的車不咬地或種種原因令車子打滑,車子重心便會轉移至前輪,尾部會不受控製而失控.飄移的原理也是一樣,不過,甩尾是突然其來的失控,飄移本身是預料之內,受控製的.飄移是一種轉彎技術,在直路上奔馳時一煞車轉彎,四輪打滑,車子一擺,車子便在路上滑行,但前輪伋然指向彎角又向前,由於這樣入彎佚,所以可以在人家利用先煞製後入彎的咬地跑法時搶到最佳行車路線,並在入彎超前.飄移亦可以練故車的技術.但不要認為飄移是最快的轉彎技術,因為飄移時車子打滑的關系,出彎時會比咬地跑法慢,如果人家能夠看準時幾,便能在出彎時超前,而且飄移十分浪費電源!!

飄移歷史:
其實早在八十年代,日本賽車界便開始研究飄移技術,後來更將此項技術列入花式表演項目,並在比賽中以三項標準去評分,對油門控制、速度及甩尾的美感作出評審。最重要是由於當年AE86是首部將賽車性能引入民用的「尾轆」車,所以當時坊間不少人都以AE86作為玩甩尾的首選。
magic-vtec 發表於 2008-2-1 12:40:40 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2008-1-31 07:41 AM 發表

你忍唔到手打左d咩未出黎
magic-vtec 發表於 2008-2-1 12:40:59 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-2-1 12:32 AM 發表

.... ;P 我都係師兄..

你咁都睇得明;P
 樓主| pskyng 發表於 2008-2-1 14:05:20 | 只看該作者
原帖由 fungkc223 於 2008-2-1 01:03 發表

我個人認為,你呢條片都叫飄移,但橫滑時間keep唔得耐lor!!!

以下是我在網上找來的一段解釋,唔知有冇錯,我個人認為ok,可以參考一下:

「咩叫飄移?拉拉手掣,架車擺一擺,咁又點啊?型囉!!」這句眾所周知的對白,相 ...

原來係咁. thanks r 師兄. .
ukyo 發表於 2008-2-1 20:50:43 | 只看該作者
walkingfugture 發表於 2008-2-4 01:06:27 | 只看該作者
gegegum 發表於 2008-2-4 01:20:50 | 只看該作者
原帖由 walkingfugture 於 2008-2-4 01:06 AM 發表

精彩﹗﹗多謝分享﹗

呢條片n咁耐喇!
walkingfugture 發表於 2008-2-4 01:59:06 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2008-2-4 01:20 發表

呢條片n咁耐喇!

唔好意思﹐小弟未睇過禾﹗
ukyo 發表於 2008-2-5 01:34:05 | 只看該作者
原帖由 walkingfugture 於 2008-2-4 01:59 發表

唔好意思﹐小弟未睇過禾﹗

..因新手..未睇過...hehe