RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pskyng
打印 上一主題 下一主題
收起左側

gyro(dbox之類) ,

walkingfugture 發表於 2008-1-30 14:09:34 | 只看該作者
小弟意見啦﹐有錯唔好打面

我覺得樣樣野都有初學唔初學﹐玩法亦多樣化。
就用直升機黎做比喻。頭先有師兄講話“Gyro係直升機一定有", 事實上﹐響好多年前﹐直升機係無所謂gyro的。你會問...無可能﹐點飛呀﹖﹗我話你知..事實就係甘﹗所以老一輩又玩開直升機的﹐肯定係非一般的高手的高手﹗因為拒地都度過左無gyro 的年代而又可以好輕易地控制到架直升機﹐我亦聽過有人好不禮貌地講話用gyro 咩技術都無啦...之類。但其實家下D直升機有邊架係無gyro??無gryo 時代已過。而家係講緊大眾化﹐各人都可以好輕易地玩到。

就小弟愚見﹐其實遙控模型一樣係趨向大眾化﹐只要係想玩﹐買返黎﹐唔洗煩﹐練兩練就可以去到自己想要的效果﹐呢D就係叫大眾化﹐亦係消費者權益之一。以前﹖D車仔邊有跟甘多野﹖呔都要另外買啦﹗要玩得﹐真係要行雲晒甘多間﹐仲要驚買漏野添。
再講﹐如果係要純玩技術﹐我覺得會少好多人玩囉。對你有咩影響﹖﹖更係有啦﹗多人買﹐零件自然多﹐價錢自然下調﹐對你有無好處﹖

所以﹐小弟覺得﹐而家遙控模型都係一樣﹐一定要吸納埋一班唔係太熟但又好想有果種感覺的玩家﹐當玩到甘上下﹐自然就會再去另一個level。又或者唔想玩。呢D係市場策略﹐有需求就自然有供應。

最後﹐大家都係想玩得開心姐﹐玩得唔開心玩黎做乜﹖你估gyro 平呀﹖  所以我覺得有咩分享都係想大家多個選擇﹐玩得開心。無需要去到甘疆的局面。大家研究唔係仲好咩﹖
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-30 14:29:57 | 只看該作者
原帖由 walkingfugture 於 2008-1-30 14:09 發表
小弟意見啦﹐有錯唔好打面

我覺得樣樣野都有初學唔初學﹐玩法亦多樣化。
就用直升機黎做比喻。頭先有師兄講話“Gyro係直升機一定有", 事實上﹐響好多年前﹐直升機係無所謂gyro的。你會問...無可能﹐點飛呀﹖﹗ ...

gyro 真係唔平... 二手都唔知可以係邊度買. ,工房又冇. 有冇師兄平放個0704比小弟玩下
ming0916 發表於 2008-1-30 14:36:23 | 只看該作者
原帖由 pskyng 於 2008-1-30 14:29 發表

gyro 真係唔平... 二手都唔知可以係邊度買. ,工房又冇. 有冇師兄平放個0704比小弟玩下

我係淘寶買左個對返港錢7x
不過有玩開其實又無咩需要
bcgg 發表於 2008-1-30 15:02:07 | 只看該作者
都唔明有乜好"討論"...
自已錢,鐘意玩乜咪玩乜囉,人地postD新技術出嚟,咪睇吓,參考吓囉,唔鐘意咪得啖笑囉....

玩漂移最緊要係我自已玩得開心,硬係要將自巳套觀念套落人地道,唔通我揸MT車又話你揸AT唔係揸車,
我用倉頡又話你速成手寫板唔係打中文字..........真係食古不化......
即係全世界玩唔掂你玩到就最勁?!
magic-vtec 發表於 2008-1-30 15:36:05 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2008-1-30 03:02 PM 發表
自已錢,鐘意玩乜咪玩乜囉,人地postD新技術出嚟,咪睇吓,參考吓囉,唔鐘意咪得啖笑囉....

玩漂移最緊要係我自已玩得開心,硬係要將自巳套觀念套落人地道,唔通我揸MT車又話你揸AT唔係揸車,
我用倉頡又話你速成手寫板唔係打中文字
..........真係食古不化......
即係全世界玩唔掂你玩到就最勁?!

c兄咁樣既比喻唔係咁好....都唔啦姦既....
你既比喻係大家都做緊同一樣野...只不過係以唔同方式...
但係佢地可以話係做緊唔同既野喎

大家唔嘈就算喇.c兄唔好再係度9g66

bcgg 發表於 2008-1-30 16:05:07 | 只看該作者
原帖由 magic-vtec 於 2008-1-30 15:36 發表

c兄咁樣既比喻唔係咁好....都唔啦姦既....
你既比喻係大家都做緊同一樣野...只不過係以唔同方式...
但係佢地可以話係做緊唔同既野喎
大家唔嘈就算喇.c兄唔好再係度9g66

我又唔覺有乜"唔啦姦"喎...做緊唔同既野?,條片用Dbox+HPI漂吠,我承認係快車速+甩尾多過漂移,
但又有冇show過用Dbox+水喉喺點先?換轉你唔好用水喉,用HPI漂吠,你都甩尾多過漂移...
我比喻唔係咁好?Dbox,AT車,手寫扳都係幫你慳左D功夫去做到一樣野,但就有人話練乜練物,下幾多苦
功去批評依D新野,唔係食古不化,係乜,你要練咪練囉,人地用D輔助野做到D你死練嘅野又唔抵得,我
係想講依樣野唧....
仲有,好似你話,如果佢地話係做緊唔同既野喎,咁人地講甩尾,你地嚟講漂移,就唔知邊個係度"9g66"喇....
長崎良尾 發表於 2008-1-30 16:46:54 | 只看該作者
其實如果幾佰錢.可以容易玩到飄移都幾底...但講到角度同華麗依個野.真係差"d".......
magic-vtec 發表於 2008-1-30 16:53:17 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2008-1-30 04:05 PM 發表

我又唔覺有乜"唔啦姦"喎...做緊唔同既野?,條片用Dbox+HPI漂吠,我承認係快車速+甩尾多過漂移,
但又有冇show過用Dbox+水喉喺點先?換轉你唔好用水喉,用HPI漂吠,你都甩尾多過漂移...

我比喻唔係咁好?Dbox,AT車,手寫扳都係幫你慳左D功夫去做到一樣野,但就有人話練乜練物,下幾多苦
功去批評依D新野,唔係食古不化,係乜,你要練咪練囉,人地用D輔助野做到D你死練嘅野又唔抵得,我
係想講依樣野唧....
仲有,好似你話,如果佢地話係做緊唔同既野喎,咁人地講甩尾,你地嚟講漂移,就唔知邊個係度"9g66"喇.... ...

你知唔知自己講緊乜野呀
有個c兄正正就係咁.只不過係用星星呔.
咁佢地係咪做緊同一樣野呀
at同mt都係渣緊車
倉頡,速成同手寫板都係打中文字
但係問題係佢地而家唔係做緊同一樣野嘛
仲有...呢句堅唔知你up乜
唔通你覺得飄移同甩尾係...

長崎良尾 發表於 2008-1-30 16:56:52 | 只看該作者
其實有機會可以到tc玩下...你便會知飄移同甩尾分別....
bcgg 發表於 2008-1-30 16:58:47 | 只看該作者
原帖由 magic-vtec 於 2008-1-30 16:53 發表

你知唔知自己講緊乜野呀
有個c兄正正就係咁.只不過係用星星呔.
咁佢地係咪做緊同一樣野呀
at同mt都係渣緊車
倉頡,速成同手寫板都係打中文字
但係問題係佢地而家唔係做緊同一樣野嘛
仲有...呢句 ...

我就堅唔知你Up乜,算把啦,
你當我乜都唔識啦...
magic-vtec 發表於 2008-1-30 17:03:01 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2008-1-30 04:58 PM 發表

你當我乜都唔識啦...

我知你識...只係唔想你係唔清楚件事就係度9g66 ja
都唔知你有冇睇晒成個post
長崎良尾 發表於 2008-1-30 17:03:21 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2008-1-30 16:58 發表

你當我乜都唔識啦...

唔洗咁火爆..吹下水...青年人....
Henry_Ho 發表於 2008-1-30 17:04:44 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2008-1-30 15:02 發表

玩漂移最緊要係我自已玩得開心,硬係要將自巳套觀念套落人地道,唔通我揸MT車 ...

咁你都話自己錢.....咁..你就快D去比錢...自己去定買一二角玩啦...再唔係咪用水喉呔lor.......

自己又要話"都唔明有乜好"討論".....但自己又要係到討論(真係自打嘴巴).....又AT又MT.......又人地又自己.........知唔知自己係到講咩架...!!!

PS:你最好唔好回我帖呀.......你回帖就係..係到同我討緊論.... (我不是要跟你吵,只係希望你知道自己想"說什麼"同志)

magic-vtec兄...千萬個十仆你!!!
bcgg 發表於 2008-1-30 17:33:31 | 只看該作者
原帖由 Henry_Ho 於 2008-1-30 17:04 發表

咁你都話自己錢.....咁..你就快D去比錢...自己去定買一二角玩啦...再唔係咪用水喉呔lor.......

自己又要話"都唔明有乜好"討論".....但自己又要係到討論(真係自打嘴巴).....又AT又MT.......又人地又自己...... ...

Sorry,我就真係唔明有乜好討論先嚟討論,你話"裝gyro..就只係正明自己無技術.......又要想玩....又怕白夾轉"依D喺討論?踩人呀?
"又AT又MT,又人地又自己"你唔知我up乜你嘅事,就正如人地比錢裝gyro又點啫,我裝我無技術,你無裝咪你勁晒囉,ok?
PS? "你最好唔好回我帖呀" 喂,你嚇鬼呀,我不嬲冇話唔討論,同我都唔係同你吵,同志...
bcgg 發表於 2008-1-30 17:35:08 | 只看該作者
原帖由 長崎良尾 於 2008-1-30 17:03 發表

唔洗咁火爆..吹下水...青年人....

冇火爆喎,討論野啫,都冇離題...
magic-vtec 發表於 2008-1-30 17:41:52 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2008-1-30 05:33 PM 發表

Sorry,我就真係唔明有乜好討論先嚟討論,你話"裝gyro..就只係正明自己無技術.......又要想玩....又怕白夾轉"依D喺討論?踩人呀?
"又AT又MT,又人地又自己"你唔知我up乜你嘅事,就正如人地比錢裝g ...

最大問題唔係用咩咩box去玩...
而係用咩呔....
你唔係同我講..你用電車裝星星/hpi出果d所謂飄移呔玩到飄移呀
你自己都話果d似係快車速+甩尾多過漂移
都話佢地根本就唔係玩緊同樣既野架啦
bcgg 發表於 2008-1-30 17:46:52 | 只看該作者
原帖由 magic-vtec 於 2008-1-30 17:03 發表

我知你識...只係唔想你係唔清楚件事就係度9g66 ja
都唔知你有冇睇晒成個post

我比你攪到我一頭???
個問題係個Dbox有冇用?ok?
有人post條link出嚟,show條片話裝左Dbox飄唔遠,唔靚,唔係飄移,係甩尾,
而我指出唔關Dbox唔Dbox問題,係條Hpi漂吠問題,亦唔知道如果換了水喉效果會如何,
會唔會本身技術加埋依舊野會好咁解啫..
我絕對冇唔認同純用手指去控一部車依件事,我都係咁做梗,只係覺得加依舊野亦都係一個
唔錯嘅選擇咁解..
bcgg 發表於 2008-1-30 17:52:05 | 只看該作者
原帖由 magic-vtec 於 2008-1-30 17:41 發表

最大問題唔係用咩咩box去玩...
而係用咩呔....
你唔係同我講..你用電車裝星星/hpi出果d所謂飄移呔玩到飄移呀
你自己都話果d似係快車速+甩尾多過漂移
都話佢地根本就唔係玩緊同樣既野架啦

咁ok喇,嘅然佢地根本就唔係玩緊同樣既野,咁仲乜鬼咁緊張解釋乜野叫"漂移"
人地玩梗"甩尾",你係要叫人漂移?!9588
magic-vtec 發表於 2008-1-30 17:55:24 | 只看該作者
原帖由 bcgg 於 2008-1-30 05:52 PM 發表

咁ok喇,嘅然佢地根本就唔係玩緊同樣既野,咁仲乜鬼咁緊張解釋乜野叫"漂移"
人地玩梗"甩尾",你係要叫人漂移?!9588

我一路以來都冇解釋乜野係飄移 9587
bcgg 發表於 2008-1-30 17:57:44 | 只看該作者
夠喇,投降喇!
有機會我攞埋D,diy車過嚟TC,教吓我啦!!