RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: pskyng
打印 上一主題 下一主題
收起左側

gyro(dbox之類) ,

wowo0123 發表於 2008-1-29 23:31:38 | 只看該作者
架車好似極速甩尾之後救返直咁....一d都唔好睇
長崎良尾 發表於 2008-1-29 23:34:03 | 只看該作者
我都係咁話....
ming0916 發表於 2008-1-29 23:37:50 | 只看該作者

我個0704無得教
不過唔用咬地d既呔係無咩作用
可能我有玩開唔用都無問題 所以加左唔多覺有用
傑佬 發表於 2008-1-29 23:38:23 | 只看該作者
單係得速度,冇角度....
長崎良尾 發表於 2008-1-29 23:41:57 | 只看該作者
什麼飄移呀...甩尾先真....
SnackEater 發表於 2008-1-29 23:53:35 | 只看該作者
真係口味不同,有速度嘅drift好睇得多
wowo0123 發表於 2008-1-29 23:56:20 | 只看該作者
果d速度嘅drift真係唔係一般既速度囉....唔岩咀型
SnackEater 發表於 2008-1-30 00:01:49 | 只看該作者
所以我一路都係話兩種玩法,兩種車擺埋根本無得比
ukyo 發表於 2008-1-30 00:56:01 | 只看該作者
...其實真吾明有咩好拗 ...點玩車,用咩都係玩緊玩具車 ..用吾用gyro又如何??師兄手車好勁,吾用gyro咪吾用囉...幾百蚊個冇headlock gyro係好落後的東西,我d新手玩車幾星期,開頭吾用gyro都飄到,.有d新野,放落架玩具車都有錯?? ...有師兄試下新野,分享一下....o岩用咪用,吾o岩咪算囉 ...人人玩法吾同,點解要咁執著對架玩具車??
ukyo 發表於 2008-1-30 01:01:55 | 只看該作者
不過可能個開題吾係太好.."係咪等於drift "自動波 "

我試過..我識答.."吾係"..只係有高速防打白夾轉作用,真車都有,一樣要練習,入彎技巧,時間等..吾係"自動波"... ..
Henry_Ho 發表於 2008-1-30 01:12:31 | 只看該作者
咁真車係咪都有落gyro架...............!?
真既直昇機我就知道一定有裝..!!
咁一句啦~~~~裝gyro..就只係正明自己無技術.......又要想玩....又怕白夾轉!! (咁不如唔好玩啦~講真咩都要比時間去學!!)
wowo0123 發表於 2008-1-30 01:17:31 | 只看該作者
原帖由 Henry_Ho 於 2008-1-30 01:12 發表
咁真車係咪都有落gyro架...............!?
咁一句啦~~~~裝gyro..就只係正明自己無技術.......又要想玩....又怕白夾轉!! (咁不如唔好玩啦~講真咩都要比時間去學!!)

唔好再講呢個話題lu..人地都話玩架玩具車同我地玩法唔一樣
Henry_Ho 發表於 2008-1-30 01:20:18 | 只看該作者

penny. 發表於 2008-1-30 01:23:23 | 只看該作者
原帖由 Henry_Ho 於 2008-1-30 01:12 發表

;P
penny. 發表於 2008-1-30 01:26:12 | 只看該作者
好彩,我真係以為自己OUT左同另類,咁我繼續練我O既飄移LU!!放心哂!
 樓主| pskyng 發表於 2008-1-30 04:37:35 | 只看該作者

就好似3pks 有ABS. 有人開啓來使自己易入彎.有人覺自己手快技術夠冇需要用.若應用其"強勁工能".是否"就只係正明自己無技術" ,,, 師兄又會唔會咁諗呢?    "又要想玩....又怕白夾轉"  玩drift 自然不想白夾轉吧,
師兄講得啱,真係咩都要比時間去學."  有人學drift , 有人想學多0的.知多0的. 了解下gyro .用下gyro.

原帖由 penny. 於 2008-1-30 01:26 發表
好彩,我真係以為自己OUT左同另類,咁我繼續練我O既飄移LU!!放心哂!

師兄真係應該放心 . 一路看 0的 post 完全冇否定過 師兄"drift"的技術. post只是討論drift的新補助方法-gyro/dbox. 頭文字D 的AE86. RX7. 都係2wd, RC 為何會用 4wd來drift呢? 為何要轉用打滑的呔呢? 個人覺得目的是為了在RC car 更能做到隨心所欲的,更像真的drift 吧. 就好似依段片, 在我而言,就是我心目中的drift, http://www.hpiracing.co.jp/contents/movies/dbox.asx, , (thanks 師兄post.我之前未見過這個demo.),最近才知有一些新的方法來補助"高速"drift 的困難,(原來dbox 就是gyro) .令我看到"頭D'一樣的場面.當然希望一試.甚至做到. 所以至出post 問.

以前玩直昇機的師兄沒有"gyro"時.自然會練出相關技術去克服. 現在有gyro.他們又會在這幫助下在其他技術上提升. 相信冇師兄會因為有"gyro"出現而不玩直昇機. 卦... , "咁我繼續練我O既飄移LU!!" , 就如師兄所說, 每個人也有自己的飄移.:)

若對gyro for drift 有興趣咪討論下. 唔好咁擔心la.:)

Henry_Ho 發表於 2008-1-30 05:54:16 | 只看該作者
帥兄...講真呀!........玩drift最主要係玩咩呢!!???
我相信係控制到"轉向同油門"在自己可以控制之下去做出橫向既動作~~~!!!
咁講真呀~!....又要用gyro去幫你....咁.......我諗同玩racing car 無咩分別........!!!(真係無曬玩drift既樂趣)
and.........什麼 ~~""以前玩直昇機的師兄沒有"gyro"時.自然會練出相關技術去克服. 現在有gyro.他們又會在這幫助下在其他技術上提升. 相信冇師兄會因為有"gyro"出現而不玩直昇機. 卦... , "咁我繼續練我O既飄移LU!!" , 就如師兄所說, 每個人也有自己的飄移. ""

希望你要明白.....直昇機就算有個gyro幫條尾.....佢都要不停去hold住前後左右同up down.........成6樣野..(講真車仔得2個ch..都要裝咁多野去幫..連2ch都玩唔點...咁生存係呢個世上都真係... 唉)
.車仔又唔同直昇機. .....車仔都只係得轉向跟油門..........連轉向都要幫............咁.....油門又洗唔洗加特制gyro......如果唔係又可能比多左油.......

樓主| pskyng 發表於 2008-1-30 06:40:06 | 只看該作者
原帖由 Henry_Ho 於 2008-1-30 05:54 發表
帥兄...講真呀!........玩drift最主要係玩咩呢!!???
我相信係控制到"轉向同油門"在自己可以控制之下去做出橫向既動作~~~!!!
咁講真呀~!....又要用gyro去幫你....咁.......我諗同玩racing car 無咩分別........!!!( ...

其實想試用gyro. 真係想"試下"而已.好奇心, 可能一試就唔想用都唔出奇. 問過 esky 0704A 要$250.... 都好貴.  師兄講得都好有道理.  我諗係唔同類型卦. 因為之前"信和" 有 日本真車drift片播. 一種係慢drift,好多煙.對頭打圈那種. 一種係好似頭D咁. 係好快在跑街drift. 我喜歡看後者. 前者反而冇咩興趣.  就如之前個師兄咁講.唔同玩法卦. 因為想"drift racing 好似hpi demo. 唔用gyro. 我諗自己都幾難做到. 唔係hpi都唔會出dbox. . 正正就係師兄咁講. 滿足一0的人又想drift 又想 racing 的.  因為要令架車可以有racing的速度 ,所以張drift 難度降低.

我諗依0的係另類drift 玩法. 同主流drift 唔會有衝突.  當然.若一個有dbox 的車放在冇dbox 的車一起drift.我諗會冇人同佢玩都似.. . 相反,當一架冇dbox 的車同架架都係有dbox幫助的放埋一齊玩.我諗一樣唔好玩.

orochichu 發表於 2008-1-30 08:05:28 | 只看該作者
完全應同~~X2X3X4
原帖由 長崎良尾 於 2008-1-29 23:28 發表
其實用左d-box.係唔可以drift幾耐.....有影片你睇.同真係飄移係兩樣野..大家睇影片便明..http://www.hpiracing.co.jp/
http://www.hpiracing.co.jp/contents/movies/dbox.asx
原帖由 Henry_Ho 於 2008-1-30 05:54 發表
咁講真呀~!....又要用gyro去幫你....咁.......我諗同玩racing car 無咩分別........!!!( ...
magic-vtec 發表於 2008-1-30 12:06:00 | 只看該作者
算啦...拗到面紅耳綠咁...歡喜咪得Lor.....

多人鐘意既野自自然然能夠生存,興旺......
睇下最多飄移死仕既日本咪知Lor.....
冇話邊種正中d架...大家都唔係fr車

呢d車仔雖然係似但始終都係玩具...
玩具係逗人開心...大家開心咪得Lor