RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

樓主| 法師傅 發表於 2015-7-23 11:26:53 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-7-17 17:58
我都係咁
部4S飛過一次已經放埋一邊了
反而宜加砌左部220

YES , 愈飛愈細 , 我都砌左架細野 , T記200
連圖傳5045槳3S1300  343g重起飛 , 3.6落地飛足10分鐘

chung212 發表於 2015-7-23 22:44:48 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-23 11:26
YES , 愈飛愈細 , 我都砌左架細野 , T記200
連圖傳5045槳3S1300  343g重起飛  , 3.6落地飛足10分鐘  ...

里架一出已經買左
飛左兩轉就拆左
機身太單薄
又係零件保護機身
一路飛一路驚炸機炸爛鏡頭

樓主| 法師傅 發表於 2015-7-24 00:10:28 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-7-23 22:44
里架一出已經買左
飛左兩轉就拆左
機身太單薄

化了 , 愈怕炸就愈易炸 , 家陣心態係"死就死" , 通常都無事 XDDDD機唔止一架 , 一機死仲有幾架鳴 , 洗乜驚 XDDD
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-26 14:54:00 | 只看該作者

>> 玩 CLEANFLIGHT                     
                      一定要玩LED !!!

本來買最右邊果隻 8LED , 點知落單時店主介紹6LED+BB岩岩番貨未上架 ,
就買埋試試 ~
感覺BB唔算好大聲 , 近距飛緊明顯聽倒 , 飛遠左係草堆未知 , 遲D好天出去試下 ~

simon540 發表於 2015-7-27 09:41:22 | 只看該作者
樓主,請問增加圖傳接駁教學圖 ? 因有幾位朋友想加入穿越,但我又唔識教
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-27 10:04:20 | 只看該作者
simon540 發表於 2015-7-27 09:41
樓主,請問增加圖傳接駁教學圖 ? 因有幾位朋友想加入穿越,但我又唔識教

不如叫佢將套圖傳系統影張相放上黎 , 再畫線比佢睇 !!!
就咁講要求教學 , 講完都未必岩佢用 ...

圖傳接駁 , 都係果3條線 , 隻隻主要都係得3條線 ..

黃 / VIDEO
紅 / +
黑 / -

以上3條線 , 將鏡頭 & 圖傳連接就可以 !
供電就另外直接比3S圖傳 , 圖傳會經上面紅黑線分電比鏡頭 ,
就係咁簡單 ...

simon540 發表於 2015-7-27 16:31:17 | 只看該作者
多謝樓主,我copy俾佢哋!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-8-6 16:00:47 | 只看該作者

>> ONESHOT電變 (I)

近幾個月 , 四軸仔硬件變化好大 , 由CC3D轉NAZE32 ...
由3s 轉 4s ...
由普通頻率500Hz電變 轉埋 ONESHOT125 ...
其實外國上年已玩緊 , 就近幾個月國內終於興起 ,
所以我地多數靠TAOBAO生活0既飛友就得益了 XDD

最近見銀燕都出左 ONESHOT 電變 , 12A 比以前0既12A 細成倍 ,
咁岩有隻機炒到痴痴地 ... 又咁岩仲有隻240機架未砌 ,
就試下新野 ....

樓主| 法師傅 發表於 2015-8-19 12:17:24 | 只看該作者

>> ONESHOT電變 (II)
                                                                                    @ CC3D + PPM

繼續 240摺機改 ONESHOT 電變 !!!
之前計劃係用 CC3D玩 PPM接收 + 銀燕12A ONESHOT 電變 !

ter037 發表於 2015-8-20 13:24:08 來自手機 | 只看該作者
想問下禁多c hing...
ter037 發表於 2015-8-20 13:25:22 來自手機 | 只看該作者
想問下禁多c hing...devo7 701接收接cc3d線係點插le??
juniorboy 發表於 2015-8-20 15:55:13 | 只看該作者
師兄, 我冇用oneshot ESC, 但係試過CC3D接PPM都有奇怪現象.

PPM >遙控完全冇反應.
PPM + oneshot > 油門冇反應, Channel 6 亂跳, 其他正常.
PPM + oneshot, pin8 + 接收重新對頻  > 正常番晒.

正如你講, NAZE32用 PPM 係一駁就OK.
 樓主| 法師傅 發表於 2015-8-21 11:40:57 | 只看該作者
juniorboy 發表於 2015-8-20 15:55
師兄, 我冇用oneshot ESC, 但係試過CC3D接PPM都有奇怪現象.

PPM >遙控完全冇反應.

HI !

你意思係 , PPM + oneshot, pin8 + 接收重新對頻  後
完全操作正常 ?

用PPM吉少好多線 , 爽好多
juniorboy 發表於 2015-8-21 22:42:43 | 只看該作者
我冇用oneshot,本來用開PWM,
改用PPM都攪咗好耐都唔得.
最後將RECEIVER PORT 設定做 PPM+oneshot, pin8, 改用1,2,8 pin接駁, 再重新對頻後, 正常操作.
今日試埋改用Flexi 行 spektrum 衛星接收,
估唔到一駁就OK. 下次飛就走去做拉距測試.
 樓主| 法師傅 發表於 2015-8-24 13:04:10 | 只看該作者

>> ONESHOT電變 (III)
                                                                                     @ NAZE32 + PPM

上次講到想用CC3D 夾 PPM接收 & ONESHOT 電變失敗 ,
最後都係換番NAZE32 , 100%順利成功起飛 !

>>接線都係下圖呢3條駁PPM接收就可以
andy123 發表於 2015-10-14 08:53:16 | 只看該作者
法師傳,中咗你D毒, 砌咗架QAV250
想問吓Mobius 808 搏窮人OSD + Amoway 圖傳,係咪唔可以收到聲,Mobius manual 話要Playback mode 先有聲出,點搏先出到聲,謝謝!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-14 10:17:12 | 只看該作者
andy123 發表於 2015-10-14 08:53
法師傳,中咗你D毒, 砌咗架QAV250
想問吓Mobius 808 搏窮人OSD + Amoway 圖傳,係咪唔可以收到聲,Mob ...

GOOD , 多D人玩先熱鬧 XDD邊隻QAV250 ? 得閒貼張相分享下啦 ~

話時話 , 我無諗過要有聲 , 所以從來無去攪過呢樣野 ,
其實MOBIUS 支咪係四軸上雜音好勁 , 基本上係聽倒一堆風聲 ,
同一個位放山狗反而會好聽好多 , 多番D摩打唔同轉速0既聲 !

之前試過隻TS832 圖傳 , 用左半年有次意外中發現有聲 ,
先知原來圖傳上果支咪係一開機就收埋音經圖傳比埋聲你 ,
不過試過一次後都係再無開喇叭 ....   

andy123 發表於 2015-10-14 23:36:42 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-10-14 10:17
GOOD , 多D人玩先熱鬧 XDD邊隻QAV250 ? 得閒貼張相分享下啦 ~

Thanks 法師傅,有聲好似"個引"D : )
我架機,唔記得乜嘢牌囉!

kalt 發表於 2015-10-15 01:19:41 | 只看該作者
我 亦 改 用 Naze32, 摸 索 中 !!!!!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-15 22:43:20 | 只看該作者
andy123 發表於 2015-10-14 23:36
Thanks 法師傅,有聲好似"個引"D : )
我架機,唔記得乜嘢牌囉!

係呀 , 溫馨提示 !!!

少心炸機時粒電向前沖 , 頂爆808個USB , 好多人試過架LA !!!
我試過2隻 , 其中呢隻連底板都痴埋 !!! 無得救 ~