RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

新手David 發表於 2015-5-21 11:37:25 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-21 10:37
眼鏡就唔清楚了 , 我興趣不大 , 有時一個人玩帶眼鏡睇唔倒出面環境好似好唔安全咁 !

之前我有朋友都有眼 ...

我重係用緊個2 百蚊既MON, 想升級, 因為我個人比較唔係咁集中, 成日飛飛下會走去望下隻機, 所以諗住用眼鏡, 咁咪一定唔會走去望啦
chung212 發表於 2015-5-21 12:17:57 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-5-21 11:37
我重係用緊個2 百蚊既MON, 想升級, 因為我個人比較唔係咁集中, 成日飛飛下會走去望下隻機, 所以諗住用眼 ...

http://rc-evo.com/xbbs/thread-352651-1-1.html

simon540 發表於 2015-5-21 15:47:10 | 只看該作者
我現時有部QAV 250用2204+6045槳,
想知如果將2204裝去KIM 240用5045槳,
或者QAV 250用1806+6045槳,效果差別會好大嗎?
新手David 發表於 2015-5-21 16:14:00 | 只看該作者
我部KIM 240 就係用2204  5045 , 感覺上係比我舊時用6030定D, 6045 我未用過
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-21 17:42:11 | 只看該作者
simon540 發表於 2015-5-21 15:47
我現時有部QAV 250用2204+6045槳,
想知如果將2204裝去KIM 240用5045槳,
或者QAV 250用1806+6045槳,效果 ...

都係果句 , 2204比1806 摩打大隻左重左 , 但磁力大左 , 其實推大隻D 0既槳先有著數 , 即係用6吋會著數過5吋 !

1806 就5吋最FIT , 起碼本身輕又有足夠KV ,
最重要用得5吋0既機都唔會重得去邊 (加曬GPS又OSD又2200電果D我唔講)
當然1806用 6吋都頂得順 , 但暴力大上大落未必夠反應 (磁力唔夠) ,
同埋摩打比較熱 , 冬天就OK , 烈日下就唔好攪 !!!

摩打/槳 最好參考整機起飛重量而決定 , 唔係鐘意邊隻就邊隻
仲有架機起飛定唔定 , 唔好懶用咩HARDWARE ,
只係家陣套PID岩唔岩你家陣部機 , 換句話講 ,
架機唔定就應該改下PID , 但PID好難SET , 要慢慢試 ...

當然 ,大家可以話用錢去解決問題 XD  

a21bus 發表於 2015-5-22 19:06:42 | 只看該作者
可否提供cc3d連接JR用的dsm2接收的接線方式
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-25 01:29:24 | 只看該作者
近日成日落狗屎 , 無得飛 , 亂淘D野玩下

COB LED, 外徑40mm , 12V 5W ,

左邊黃色果隻通電後係白色 , 右邊白色果隻係藍色

cyberkohk 發表於 2015-5-25 23:56:27 | 只看該作者
CHING 你套FPV係邊到買
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-26 00:21:48 | 只看該作者
cyberkohk 發表於 2015-5-25 23:56
CHING 你套FPV係邊到買

你好 , 我砌機所有零件都係TAOBAO買 , 回帶去一樓 , 有個零件清單 , 可參考下

==================================
<> 零件清單 <>

不少朋友都想知零件清單 , 就係度簡介一下 , 希望不算是廣告
全部都係TB買的 , 分好多間買的 ,
唔少店間中都會有減價 , 大家格格價吧 ~

# 240 V2 摺疊機架 (約RMB3XX)
# CC3D 飛控 (約RMB7X)
# 銀燕 12A 電調 (約RMB3X)
# 銀燕1806 2280KV 電機 (約RMB7X)
# 窮人OSD  (約RMB8X)
# TS832 600mw 圖傳 (約RMB2XX)
# Mobius 808 II代 120度
(約RMB4XX)
==================================

simson99w 發表於 2015-6-5 23:48:01 | 只看該作者

.

GE260Z Naza GPS, 初試遠程 1.5 公里

遙控用平板天線, 冇改功放, 改埋功放我估去倒2.5公里

畫面搖晃唔係大風, 係gains tune得高左

樓主| 法師傅 發表於 2015-7-17 11:11:30 | 只看該作者
>> 襯熱鬧 , 玩NAZE32 ~~~

# 之前話想玩4S而換定RC2204摩打 0既1代240 ,
因為近排又忙又多野玩 , 其實飛左2次就做左裝飾品 XD
近日拎番出黎 , 搵D野攪攪佢 ...
chung212 發表於 2015-7-17 11:56:21 | 只看該作者
法師傅可以分享受一下你的pid嗎?
我里排都搞緊E隻野
全部用預設時angle回中好快
用開CC3D兩三秒回中而加好唔慣
師傅知唔知想佢回中慢一點應該較邊到呢?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-17 15:24:27 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-7-17 11:56
法師傅可以分享受一下你的pid嗎?
我里排都搞緊E隻野
全部用預設時angle回中好快

PID 呢味野我係初哥 , NAZE32介面仲摸緊  ...
回中慢D , 無攪錯就係加大I ...
我呢部機用 "5-HARAKIRI" 預設PID , 感覺好柔和 , 有D航拍MODE ,
回中我覺得反而好慢 , 但又有D震 (係室內試機)
暫時係咁 ...
ROLL P3.3 I0.05 D30
PITCH P3.3 I0.05 D30
ROLL RATE 0.3
PITCH RATE 0.3
YAW RATE 0.3
其他無改
感覺幾靈活 , 等有機會出去再試 ~  
chung212 發表於 2015-7-17 17:29:47 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-17 15:24
PID 呢味野我係初哥 , NAZE32介面仲摸緊  ...
回中快D , 無攪錯就係加大I ...
我呢部機用 "5-HARAKIRI" ...

我用(1)預設
推完前回中係(彈)返轉頭,好唔慣,返去試下減D I先
不過我就冇乜震
同埋起飛後比如CC3D定
而加換埋oneshot電調,油門反應真係快D

chung212 發表於 2015-7-17 17:36:32 | 只看該作者
仲有花牌出左4S 1500 40C電
又輕又爆,快D買幾粒試下啦
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-17 17:45:39 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-7-17 17:36
仲有花牌出左4S 1500 40C電
又輕又爆,快D買幾粒試下啦

又係果句 , 硬件有 , 係無地方 , 想玩4S都玩得唔爽 XD

chung212 發表於 2015-7-17 17:58:34 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-7-17 17:45
又係果句 , 硬件有 , 係無地方 , 想玩4S都玩得唔爽 XD

我都係咁
部4S飛過一次已經放埋一邊了
反而宜加砌左部220
越飛越細
Firebird_hk 發表於 2015-7-23 00:05:31 來自手機 | 只看該作者
改裝了天線再加頭燈
Firebird_hk 發表於 2015-7-23 00:07:42 來自手機 | 只看該作者
Firebird_hk 發表於 2015-7-23 00:05
改裝了天線再加頭燈

晚上飞無問題了
Firebird_hk 發表於 2015-7-23 00:09:46 來自手機 | 只看該作者
Firebird_hk 發表於 2015-7-23 00:07
晚上飞無問題了

晚上飞無問題了