RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

樓主| 法師傅 發表於 2015-5-18 17:12:12 | 只看該作者
KooLio 發表於 2015-5-13 11:27
多謝法師傅解答, 機架都睇中左幾隻.

1. KIM 240 好似最多人玩緊

揀機架 , 我有個情意結 , 無PCB唔要
例如我玩開0既KIM240 & 新果架300六軸 ,
都有PCB , 接線方便 , 又唔洗加多塊集線板 ,
KIM機架仲會有埋前後LED焊接位及獨立開關 ,
呢樣我好BUY的 , 如果其他品牌機架都有呢D設計 ,
我就可以玩多D唔同牌子機架了

# LS300 PCB
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-18 17:18:25 | 只看該作者
taktaktt 發表於 2015-5-17 02:57
終於set好啦!唔該法師傅

客氣了 !!!
其實之前係咩問題 ?

樓主| 法師傅 發表於 2015-5-18 17:34:53 | 只看該作者
simon540 發表於 2015-5-17 03:50
請教樓主及各位,我用CC3D,跟足樓主一樣USB位放右邊,方向舵正90,更改機頭方向成功,set到水平時發現左右 ...

左ROLL 水平線係 [ \ ]
右ROLL 水平線係 [ / ]
你睇睇係唔係 ?

呢個水平問題 , 好多人理解錯左 ,
國內果邊 , 有一排日日都有人問 XD
simon540 發表於 2015-5-18 18:56:12 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-18 17:34
左ROLL 水平線係 [ \ ]
右ROLL 水平線係 [ / ]
你睇睇係唔係 ?

唔該晒,原來我個水平係正常,已經解決咗 !
simon540 發表於 2015-5-19 00:45:09 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-3-24 23:30
現時用緊Walkera F12E 控, 有鈻箱, 改改間隔就可以放埋Kim240 落去, fit 哂~

師兄,想請教你依家用個F12E有咩評價,開埋FPV電池可以用幾耐 ?是否只可以用原裝電池,5.8G有幾多頻道,Monitor畫面質素如何 ? Thank you
kinkin8888 發表於 2015-5-19 00:56:47 | 只看該作者
simon540 發表於 2015-5-19 00:45
師兄,想請教你依家用個F12E有咩評價,開埋FPV電池可以用幾耐 ?是否只可以用原裝電池,5.8G有幾多頻道,M ...

師兄,想請教你依家用個F12E有咩評價,開埋FPV電池可以用幾耐 ?是否只可以用原裝電池,5.8G有幾多頻道,Monitor畫面質素如何 ? Thank you

5.8G有幾多頻道...........32ch

Monitor畫面質素如何 .............尚可 ( eagle eye 靚D )

開埋FPV電池可以用幾耐...........3-4粒鍾無問題 我用2700mah

個F12E有咩評價............一体唔便煩.....我用futaba T8FG  又要整舊 eagle eye 芒又要加粒2000mah电   好鬼重.....................................

taktaktt 發表於 2015-5-19 01:02:29 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-18 17:18
客氣了 !!!
其實之前係咩問題 ?

個飛控跟你張相set完無事,唔該晒!幾時一齊放機?
simon540 發表於 2015-5-19 01:10:55 | 只看該作者
kinkin8888 發表於 2015-5-19 00:56
師兄,想請教你依家用個F12E有咩評價,開埋FPV電池可以用幾耐 ?是否只可以用原裝電池,5.8G有幾多頻道,M ...

多謝師兄,F12E可以DVR嗎?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-19 01:12:52 | 只看該作者
kinkin8888 發表於 2015-5-19 00:56

衰在F12E只有單5.8接收 , 感覺雙天線接收保險DD ~
同埋睇你玩咩 , 航拍都可以 , 穿越0既話 , 個芒太細好難睇 ,
所以唔少國內F12E玩家最後都係轉曬用眼鏡
simon540 發表於 2015-5-19 02:49:48 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-19 01:12
衰在F12E只有單5.8接收 , 感覺雙天線接收保險DD ~
同埋睇你玩咩 , 航拍都可以 , 穿越0既話 , 個芒太細好難 ...

打算跟你玩穿越嘛,法師你哋通常响邊度玩?可以join嗎?
新手David 發表於 2015-5-19 06:54:44 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-19 01:12
同埋睇你玩咩 , 航拍都可以 , 穿越0既話 , 個芒太細好難 ...

法師傅,而家買眼鏡, 邊隻牌子好D呢? 我都打算買, 但係唔知點揀好.

樓主| 法師傅 發表於 2015-5-19 09:57:22 | 只看該作者
taktaktt 發表於 2015-5-19 01:02
個飛控跟你張相set完無事,唔該晒!幾時一齊放機?

家陣要湊B , 放機 機會少過日全食呀陰公
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-19 09:59:29 | 只看該作者
simon540 發表於 2015-5-19 02:49
打算跟你玩穿越嘛,法師你哋通常响邊度玩?可以join嗎?

跟我玩無問題 , 但可能等到你電池都脹埋 , 我都等左2個月先有機會行開玩幾粒鐘咋
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-19 15:53:11 | 只看該作者

<> FPV 穿越屯門 @ KIM 240V2 <>

kinkin8888 發表於 2015-5-20 00:59:16 | 只看該作者
simon540 發表於 2015-5-19 01:10
多謝師兄,F12E可以DVR嗎?

係無的....我知 eagle eye 有DVR ( 因為我買左)

simon540 發表於 2015-5-20 02:18:18 | 只看該作者
kinkin8888 發表於 2015-5-20 00:59
係無的....我知 eagle eye 有DVR ( 因為我買左)

我買咗雙天線5806,有1080P錄影
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-20 10:07:29 | 只看該作者
simon540 發表於 2015-5-20 02:18
我買咗雙天線5806,有1080P錄影

1080錄影好似無咩用 , 圖傳接收都唔係1080
simson99w 發表於 2015-5-20 12:55:53 來自手機 | 只看該作者

小心Minix 飛控,以下是我對它的評價,
他們得到兩個劣評後,就將產品下架,重新上架

我的穿越機寧願用Naza, 重少少,都不用 Minix

登錄/註冊後可看大圖

http://dl.dropboxusercontent.com/1/view/aj4l2dj949viwwj/Photos/minix.jpeg
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-21 10:37:22 | 只看該作者
新手David 發表於 2015-5-19 06:54
法師傅,而家買眼鏡, 邊隻牌子好D呢? 我都打算買, 但係唔知點揀好.

眼鏡就唔清楚了 , 我興趣不大 , 有時一個人玩帶眼鏡睇唔倒出面環境好似好唔安全咁 !

之前我有朋友都有眼鏡 , 用左幾次就轉番用芒 , 因為佢好怕狗 ,
有次就係半夜用眼鏡 , 飛飛下有野聞佢對手 , 原來係隻大黑狗 ,
嚇到炸曬機 , 以後都話唔用眼鏡 XDDDD

新手David 發表於 2015-5-21 11:32:50 | 只看該作者
simson99w 發表於 2015-5-20 12:55
小心Minix 飛控,以下是我對它的評價,
他們得到兩個劣評後,就將產品下架,重新上架

多謝simon 兄的提醒, 不過我套MINIX, 都OK, 無壞, GPS 都正常, 搵星唔夠P3快, 但係都OK, 上次好大風試機,都可以好定定咁係空中, 比起NAZA佢真係細好多, 我會留意佢係咪好易壞.