RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <>240四軸摺機架<>開箱砌機文及相片視頻分享(0717轉NAZE32)

KooLio 發表於 2015-5-12 17:03:16 | 只看該作者
新手KIM 240 用致盈動力QAV250 摩打 + ATG 6040  有冇影響? 定用返EMAX?
chung212 發表於 2015-5-12 17:25:28 | 只看該作者
KooLio 發表於 2015-5-12 17:03
新手KIM 240 用致盈動力QAV250 摩打 + ATG 6040  有冇影響? 定用返EMAX?

kim 240唔加長機臂用唔到6吋槳架!
herman93 發表於 2015-5-12 20:10:14 | 只看該作者
herman93 發表於 2015-5-8 00:22
各位C兄,架機起飛和一般都好正常可惜回前和左右就出現掉高的情況,搞佐好耐,reset了十多次都無法解決,請 ...

搞掂最後就好似你咁講因為冇Keep向前所以掉高多謝師傅
danny23418973 發表於 2015-5-12 22:40:20 | 只看該作者
各位C兄, 創興科RC732 DVR , 支架鏍絲擰唔入, 經多重驗証後, 鏍絲無問題, DVR絲帽鏍紋不是相機用規格, 相機用鏍紋是PITCH 1 , 佢部機是PITCH 0.75 , 唔知有無方法解決, 又無維修部, 又無得投訢!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-12 23:27:42 | 只看該作者
danny23418973 發表於 2015-5-12 22:40
各位C兄, 創興科RC732 DVR , 支架鏍絲擰唔入, 經多重驗証後, 鏍絲無問題, DVR絲帽鏍紋不是相機用規格, 相機 ...

芒 , 我諗多數都係 1/4 , 即係相機雲台螺絲通用 ,
尤其呢D FPV 芒 , 都預你上腳架 , 相機雲台都係1/4

我有幾粒 , 都係話相機用 , 蚊幾到十幾蚊粒都有 , 都易上 !
會唔會話明相機用會FIT D ?

類似呢款
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.3-c.w4002-5575380484.27.uKzW5B&id=39456863661

danny23418973 發表於 2015-5-12 23:45:11 | 只看該作者
鏍絲無問題, 可以擰入相機 , 係個芒有問題, D鏍紋錯定係此牌子特別, 上唔到腳架, 頭都大哂, 上網查1/4 鏍絲有2 種鏍紋, 偏偏買到D咁奇怪的貨品
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-13 00:12:05 | 只看該作者
danny23418973 發表於 2015-5-12 23:45
鏍絲無問題, 可以擰入相機 , 係個芒有問題, D鏍紋錯定係此牌子特別, 上唔到腳架, 頭都大哂, 上網查1/4 鏍絲 ...

可能造功差 , 有時愈簡單0既野愈求期 ,之前聽過無螺絲孔都有

taktaktt 發表於 2015-5-13 00:36:00 | 只看該作者
師兄可教我set cc3d飛控,我現在set極都無自穩,救救我唔該
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-13 01:33:41 | 只看該作者
taktaktt 發表於 2015-5-13 00:36
師兄可教我set cc3d飛控,我現在set極都無自穩,救救我唔該

咩都唔洗SET , 最基本已經係自穩MODE ,你用緊邊隻機架 ? CC3D 入面你又選左邊隻機架 ?

另外可睇睇FLIGHT MODE 呢度 , 對應番下面STABILIZATION MODE 係唔係轉左RATE MODE ?
基本上ROLL & PITCH 係ATTITUDE 0既話, 而你又係用呢個 FLIGHT MODE 起飛 , 已經係自穩
KooLio 發表於 2015-5-13 10:25:12 | 只看該作者
chung212 發表於 2015-5-12 17:25
kim 240唔加長機臂用唔到6吋槳架!

明白, 我的問題係, 新手一開始咁改好唔好?

KIM 240 同GE260Z 機架又邊個好D呢?

樓主| 法師傅 發表於 2015-5-13 10:45:33 | 只看該作者
KooLio 發表於 2015-5-12 17:03

QAV250 + ATG6040 , 唔係咩高組別專業設備 , 大人細路都岩玩 XD

其實係睇你想玩咩 , 250級數0既機 , 多數都係5-6吋槳 , 要睇機架而定 ,
玩5吋定6吋好 , 睇你鐘意穩定 / 敏捷 , 5吋反應會快好多 ,
所以好多人穿越都用5吋 , 當然細部D都好穿D ~
另外要諗0既野, 係你睇中邊隻機架 , 人人口味唔同 ,
識得睇仲要睇埋結構得唔得 , 有無集線板或LED等等 ...

用咩摩打 , 用咩槳 , 對飛行表現好大影響 , 但都唔影響自穩 ,
新手未玩過無咩要求都唔洗特別追求 ,
如果5吋槳 , 其實EMAX 12A+1806摩打好夠用 , 如果天氣唔太熱 ,
呢SET野用6吋都無問題 (我上年6-12月都用過, 係夏天熱D)
TAOBAO見過有D  EMAX 有 4隻摩打+電變套裝平好多 ,  有興去搵搵 ~
KooLio 發表於 2015-5-13 11:27:27 | 只看該作者
多謝法師傅解答, 機架都睇中左幾隻.

1. KIM 240 好似最多人玩緊
2 .FPV GE260Z  GE260Z
3. 变种昆虫飞行器 变种昆虫飞行器

控就睇中DEVo 7 同 AT9

唔知法師傅可以比比意見新手呢?
gabriellai 發表於 2015-5-13 21:24:25 | 只看該作者

咁多位師兄這裡有無人玩三軸機??
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-13 21:52:48 | 只看該作者
gabriellai 發表於 2015-5-13 21:24
咁多位師兄這裡有無人玩三軸機??

好怕呢D機架 , 一炸就變曬型

HOBBYKING呢隻三軸我想左幾個月 , 貪佢細細架又摺得

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__68596__Quanum_Trifecta_Mini_Foldable_Tricopter_Frame_KIT_.html
gabriellai 發表於 2015-5-13 23:11:04 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-13 21:52

三軸機飛行姿態好靚,所以上來問下有無師兄玩!
86j 發表於 2015-5-15 12:44:30 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-13 21:52

真的很吸引 ........

taktaktt 發表於 2015-5-17 02:57:23 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-13 01:33
咩都唔洗SET , 最基本已經係自穩MODE ,你用緊邊隻機架 ? CC3D 入面你又選左邊隻機架 ?

另外可睇睇FLIGHT  ...

終於set好啦!唔該法師傅
simon540 發表於 2015-5-17 03:50:20 | 只看該作者

請教樓主及各位,我用CC3D,跟足樓主一樣USB位放右邊,方向舵正90,更改機頭方向成功,set到水平時發現左右是相反,前後正常,應該點set ?

(如圖......914KB圖片都話過大?)
Batmanlun 發表於 2015-5-17 08:10:37 | 只看該作者
simon540 發表於 2015-5-17 03:50
請教樓主及各位,我用CC3D,跟足樓主一樣USB位放右邊,方向舵正90,更改機頭方向成功,set到水平時發現左右 ...

你Disconnect CC3D再Re-connect睇吓仲有冇此情況..
simon540 發表於 2015-5-17 18:31:31 | 只看該作者
樓主及各位師兄,我想由QAV 250轉摺機,請問現時有幾多款240,250size摺機?我見kim 240賣成四佰幾蚊港幣,貴嗎?