RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13862|回復: 227
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TLT 要改幾錢先至玩到爬爬架?

大頭妹 發表於 2007-4-10 13:05:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
TLT 要改幾錢先至玩到爬爬架?
 樓主| 大頭妹 發表於 2007-4-10 13:07:30 | 只看該作者
其實我想買 F350 的,不過我見 D 人玩呢隻車又話要升高,又呢樣個樣,會唔會要搞好多錢先爬到架?
mikewu 發表於 2007-4-10 13:09:16 | 只看該作者
原帖由 大頭妹 於 2007-4-10 13:07 發表
其實我想買 F350 的,不過我見 D 人玩呢隻車又話要升高,又呢樣個樣,會唔會要搞好多錢先爬到架?

If you want to buy a crawler, go with a TXT or Chodbuster is much much better than TLT.....
To be honested, both TLT or F350 needs a lot of modifications in order to start to "craw"!  You'll be spending at least another 1k - 2k in order to make it crawable...
 樓主| 大頭妹 發表於 2007-4-10 13:13:38 | 只看該作者
咁 CB 洗唔洗改架?同埋爬波能力強唔好?
定係 F350 強 D 呢?
Evo露筍 發表於 2007-4-10 13:16:48 | 只看該作者
唔改o既CB我覺得比冇改o既350弱
可能我架車真係太原裝,條呔我覺得太軟唔夠力爬爬........

tlt都ok o既,如果唔諗住落本改野,好似幾百蚊有部當儲車都抵~

樓主| 大頭妹 發表於 2007-4-10 13:22:07 | 只看該作者
[quote]原帖由 Evo露筍 於 2007-4-10 13:16 發表
可能我架車真係太原裝,條呔我覺得太軟唔夠力爬爬........

我想買架爬得強 D 架!
但唔知買邊架好
我自己就 CB 或者 F350
但我又驚 F350 要改好多好多錢
CB 多唔多野改架?
同埋孖摩打會好食電
mikewu 發表於 2007-4-10 13:26:52 | 只看該作者
原帖由 大頭妹 於 2007-4-10 13:22 發表
原帖由 Evo露筍 於 2007-4-10 13:16 發表

我想買架爬得強 D 架!
但唔知買邊架好
我自己就 CB 或者 F350
但我 ...

There is nothing in the market that you can buy and craw.... all of them needs modifications so you can buy anything you want...  
But if you do modification, go with CB.............  because the chassis is easier to modifiy than the F350 chassis.
 樓主| 大頭妹 發表於 2007-4-10 13:28:29 | 只看該作者
咁你曾覺得邊架會好玩 D ,爬得勁 D ,多野玩 D ?
我驚買左反黎,爬又爬唔到,改極都 0徒 錢就唔好喇
mikewu 發表於 2007-4-10 13:31:00 | 只看該作者
原帖由 大頭妹 於 2007-4-10 13:28 發表
咁你曾覺得邊架會好玩 D ,爬得勁 D ,多野玩 D ?
我驚買左反黎,爬又爬唔到,改極都 0徒 錢就唔好喇

For the best crawling performance with modification:

1) Clodbuster
2) TXT
3) TLT
4) F350
.
.
.

but for the best look, of course the F350 la...
 樓主| 大頭妹 發表於 2007-4-10 13:35:10 | 只看該作者
下 ! F350 居然排第尾 ?
反而 CB 排第一?
CB 多唔多野改架?
Evo露筍 發表於 2007-4-10 14:04:46 | 只看該作者
cb首選都唔係錯架~首先佢爬爬性能唔比txt弱,原裝車殼又同350一樣有燈杯可以加燈~

而且車價係3架中最平!!!再改裝都平過350($19xx)同txt($19xx)先啦~

mike兄,市面有冇比原裝冇改o既cd 但又比原裝cb呔好爬d硬淨d o既呔可以買呀?
知唔知大概咩價位呀?
mikewu 發表於 2007-4-10 14:08:00 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-4-10 14:04 發表
cb首選都唔係錯架~首先佢爬爬性能唔比txt弱,原裝車殼又同350一樣有燈杯可以加燈~

而且車價係3架中最平!!!再改裝都平過350($19xx)同txt($19xx)先啦~

mike兄,市面有冇比原裝冇改o既cd 但又比原裝cb呔好爬d硬淨 ...

If you don't modify the wheel base to get wider, you can't fit any bigger crawler tires on ga...
For Crawler kits, please see here:

http://www.craftlab.net/index.html
mikewu 發表於 2007-4-10 14:09:25 | 只看該作者
原帖由 Evo露筍 於 2007-4-10 14:04 發表

mike兄,市面有冇比原裝冇改o既cd 但又比原裝cb呔好爬d硬淨 ...

Also you might be able to fit some Proline tires....  as long as it's 2.2 size... the "Moab" is one of the best in crawler tires.
Evo露筍 發表於 2007-4-10 14:26:04 | 只看該作者
thx~
 樓主| 大頭妹 發表於 2007-4-10 15:04:42 | 只看該作者
咁即係買邊架好呀?
買 350 我驚我唔捨得囉黎爬
買 CB 又驚佢車底唔夠高,爬得唔到
TLT 起碼改 千幾蚊,感覺好唔抵,因為架車先幾舊水
mikewu 發表於 2007-4-10 15:12:13 | 只看該作者
原帖由 大頭妹 於 2007-4-10 15:04 發表
咁即係買邊架好呀?
買 350 我驚我唔捨得囉黎爬
買 CB 又驚佢車底唔夠高,爬得唔到
TLT 起碼改 千幾蚊,感覺好唔抵,因為架車先幾舊水

"買 CB 又驚佢車底唔夠高" ---  This shouldn't be a problem in CB........... But many people buy CG just for the front and rear axles... everything else is DYI or buy the Junfac kits...
Evo露筍 發表於 2007-4-10 15:14:51 | 只看該作者

回復 #15 大頭妹 的帖子

其實冇話捨唔捨得,你見果日我o係南生圍o係d咁濕o既泥路咁飛架真係新落地o既車就知啦~
另外感覺上3架車原裝車底都係差唔多高~350過到唔"浪"底o既CB都過到~TLT就唔知喇~因為未買同埋未試過可以cb,tlt,350一齊試.......
玩得大腳都預左改車係會比買架新o既貴好多倍~

其實CB唔改都ok架~lock左個差速其實都好爬得(我未lock所以覺得麻麻)
 樓主| 大頭妹 發表於 2007-4-10 15:24:23 | 只看該作者
唔係話我唔捨得改!而係改左出黎有無野睇姐
CB 本身都強過架 TLT ,咁改完應該仲勁掛
F350 就真係會唔捨得爬喇
Evo露筍 發表於 2007-4-10 15:32:33 | 只看該作者
咁就要從你心態去諗喇~你係想玩像真慢爬定係唔像真慢爬喇~

350有3個波段應付唔同路面,咁誚真爬起上黎個樣好有真車爬山o既感覺
講改左的話,clod應該比350更加好爬......但係個代價有可能係要放棄原裝殼.........即係玩燈冇咁方便......

睇你想向邊方面埋手喇~

p.s.不過有閒錢的話以上幾架車我都一定會買.....(clod除外因為已經擁有左喇)
 樓主| 大頭妹 發表於 2007-4-10 16:22:34 | 只看該作者
唉!好難簡