RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Yoda
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Mini-Z 週記

Faster-B 發表於 2020-5-1 20:37:18 | 只看該作者
請問Yoda兄,係咪兩個殻嘅offset都一樣?
如果買唔到R-1,買R0可以嗎?
thanks
 樓主| Yoda 發表於 2020-5-1 21:04:56 | 只看該作者
兩款殻基本上同offset. 用R0 要行簿尾呔, 新呔 “Hi” 殻.
G66 發表於 2020-5-1 21:12:44 | 只看該作者
Faster-B 發表於 2020-5-1 20:37
請問Yoda兄,係咪兩個殻嘅offset都一樣?
如果買唔到R-1,買R0可以嗎?
thanks ...

會好易High尾沙板
如果你有下例RWD用車殼可以用佢套尾轆
1.MX5
2.舊NSX街車
3.FT86/BRZ(依隻款比較易搵)

Faster-B 發表於 2020-5-1 21:28:14 | 只看該作者
明白,唔該晒!
 樓主| Yoda 發表於 2020-5-13 16:07:55 | 只看該作者
Classic!!!

樓主| Yoda 發表於 2020-6-8 00:24:21 | 只看該作者

這一段時間京商藍摩8齒GTR活動的反應不俗, 除香港車場外, 國內亦有車友們支持, 在活動時間之外, 平日亦知道有車友們認真地練習, 希望技術有所提升, 一群車友有一個共同目標, 實在高興.
近期無論在車場及工房網站, 都有車友問及關於03 EVO 行走時出錯的成因及解決方法, 很多都有共同的問題, 所以今天我把行走不理想的常見成因總结一下, 好讓新手們容易找到自己車的錯處, 至於解決方案可以各施各法, 按照個人的風格及習慣作出調整及配合, 所以解決方法就交給大家自行處理.

-轉灣翻車/ 吸車
頭彈弓過軟, 車殻撞到地面
頭呔太厚
頭呔過咬
車底重量不足或鉛片分佈得不好
車高問題
車身頂部重心偏高
車身頂部重心偏重
呔角過多(控/車)
車手轉彎技術未夠細緻

-轉向不足/ 推頭
車高不足, 車底與地面磨擦
尾呔過咬, 令前呔受不了尾呔的動力
頭彈弓與尾T板的軟硬度不配合
呔角不足(控/車)

-轉向過多/ 撞灣心
呔角過多(控/車)
頭彈弓與尾T板的軟硬度不配合

-比油時,車加速較緩慢
尾呔呔紋不足
尾呔咬地不足
中撐油壓彈弓及油設定不適當
車架過重
車重量分佈欠佳

-硬件及動力相同情況下, 車的整體表現不及其他人
如果你有此感受, 請接受現實, 在操控技術及車輛設定需要再長時間下苦功, 眼見很多人以為車跑得不好就是車的問題, 但往往就是因為車手的操控技術不足所致.

以上只是一個大約的參考, 令新手容易找到問題, 其他因素例如摩打, 珠义狀態, 車架正形, 車殻各型號重量不同及行走特性.... 等等其他因素都未包括在此討論內, 希望以上資料能幫到有需要的人士!!!

caca 發表於 2020-6-8 17:44:16 來自手機 | 只看該作者
謝謝YODA 師兄分享
 樓主| Yoda 發表於 2020-6-20 16:00:53 | 只看該作者
京商藍摩8T “GTR之夜”活動逢星期五仍然在MMS舉行, 近期此活動已經蔓延到廣州的車場, 國內的京商愛好者都積極參與, 最近香港大角咀的Topzpeed 車場逢 星期五晚上 亦開始了藍摩”GTR之夜”活動, 參加車輛亦有十多二十台, 場面十分熱鬧, 各位新手或高手有興趣的話可以逢 星期五晚上 到這兩個車場高興熱鬧一番, 有競技, 有分享, 香港已經很長時間沒有話題性的”Mini-Z” 活動, 難得香港在這惡劣的環境下仍有一個大圍認同的活動, 可以給大家一個減壓的機會, 希望此活動能夠維持下去, 為日後玩Mini-Z的日子更精彩. 多謝支持.

樓主| Yoda 發表於 2020-7-15 16:13:52 | 只看該作者

由於疫情關係 , 我相信大部車友的玩車活動都減少了或者暫停了 , 大家只可以各自修行 , 隊友 Paul 近期專注於白殻上色 , 已經完成了一個系列的作品 , 他的個人要求是作品盡量 接近真車實物 , 所以開始上色前他都會花很多時間去做資料蒐集 .

Paul Racing Work( 第1彈 ) 麥拿倫萬寶路 P1.

樓主| Yoda 發表於 2020-7-17 21:48:24 | 只看該作者
 樓主| Yoda 發表於 2020-7-19 16:21:25 | 只看該作者
 樓主| Yoda 發表於 2020-7-24 02:07:57 | 只看該作者
 樓主| Yoda 發表於 2020-7-31 18:50:52 | 只看該作者

又有新嘢玩. AMG GT3!!

Offset: F3 R3
 樓主| Yoda 發表於 2020-8-14 23:39:49 | 只看該作者
四年時間, “Mini-Z 週記”的瀏覽次數剛剛超越了100,000人次, 多謝各位的支持, 希望疫情過後有機會與大家再次在車場交流!!!!!!

sum 發表於 2020-8-14 23:47:38 來自手機 | 只看該作者
 樓主| Yoda 發表於 2020-8-15 11:06:24 | 只看該作者

多謝阿Sum 的佛系回應!! Ha Ha....
smallbear 發表於 2020-8-15 18:53:42 | 只看該作者
我是新手, 希望遲D能夠跟Yoda 大師你學習下.
 樓主| Yoda 發表於 2020-8-15 20:28:49 來自手機 | 只看該作者
我唔係大師, 只係一個爛玩的車友, 疫情後車場見!!  
 樓主| Yoda 發表於 2020-8-27 01:09:32 | 只看該作者
由於疫情關係, 已經有兩個多月未到過車場玩車, GTR之夜仍然暫停, 所以多了很多私人時間, 有時候經過模型鋪, 發現買高達模型及模型工具的人亦多了, 大家都多了時間可以在家製作模型, 所以自己亦開始噴製Mini-Z 車殻, 等到限聚令放寬後可以有新戰鬥車殻落場使用, 第一彈就一定是GTR, 以往大多數是用Autoscale的, 到去日本比賽時才用自家車殻, 亦多數是Paul 的作品, 由於近期實在太多私人時間, 所以今次車殻上色就自行負責, 今次選用了紅色, 自己是偏向用Vspec 版本多於Nismo, Vspec 版本多一點靈活, Nismo 原厰加了包圍就偏向穩定, 大家可以自己試一試, 體驗一下兩者之間的分別而决定自己的取向. 車殼製作時的心態是希望接近擺設模型的級別, 正所謂又玩得, 又睇得, GTR 之夜自己是希望用街車的型態進行, 好像有一大班車友聚集飛街的感覺, 所以自己盡量不用Racing花, 希望疫情可以快一點緩和, 大家又可以車場見.  

botaebi 發表於 2020-8-27 01:27:09 | 只看該作者
Yoda 發表於 2020-8-27 01:09
由於疫情關係, 已經有兩個多月未到過車場玩車, GTR之夜仍然暫停, 所以多了很多私人時間, 有時候經過模型鋪, ...

等多一星期應該有得玩