RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 39405|回復: 176
收起左側

新手毒發 : 1200 大洋 散砌 F104x1

IBM 發表於 2015-6-18 19:31:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
F1 新手一名 , 由最初 698元塑膠 104 玩起, 差不多兩個幾月了,由於技術太差, 這段期間, 爛野在所不免

爛野又換下野, 換野又順便 upgrade 下野, 玩玩下就搞到架車變了仟多元了 , 計下計下, 買過的零件和洗左D錢都足夠砌一架

有師兄問起, 架車搞左幾多錢 ? 抵唔抵玩?  

我唯有笑答 : 散砌一架仲好過

http://www.tamiya.com/english/rc/rcmanual/84203.pdf

樓主| IBM 發表於 2015-6-18 19:45:31 | 顯示全部樓層

F104 Ver 2 的零件比較貴, 也不容易找齊, 於是鎖定了 F104x1 做目標, Download 了份說明書, 睇下有無可能散砌一架

粗略計了主要的零件, 大約要 1200 元左右, 這未計 車殼車呔, 頭翼尾翼,

而一些附件, 如螺絲介指, 絲母 O-ring , 波頭仔等, 玩開車本身有些係手, 也沒計在內

於是著手找零件, 除了 KWS, 也有不少要在網上才能找到, 這花了大約 2 個星期, 終於可以開工

樓主| IBM 發表於 2015-6-18 20:04:24 | 顯示全部樓層
先砌尾座, 主要 3 份野

#51379  尾座膠件  
#54166  金屬摩打座
#54222  T 板

尾座完成

樓主| IBM 發表於 2015-6-18 20:35:21 | 顯示全部樓層
車身主體也是 3 份野, 不過用了最多錢也是這 part, 包括

#54163  F104 碳纖底板
#54331  F104x1 二樓板連橫 tube 套件
#84116  電池尾擋板

而這份 F104x1 的二樓板+橫 tube 套件, 特別難找, 價錢也超出想像, 但雙星D野有度好, 螺絲波頭等都跟齊比你

貴還貴, 裝左落個摩打座度又幾靚仔

電池尾擋板  Pivot Post 裝在底板上

車身連上摩打座完成

樓主| IBM 發表於 2015-6-18 20:47:08 | 顯示全部樓層
裝上二樓板, 和一支副廠 50元油壓

樓主| IBM 發表於 2015-6-18 21:07:13 | 顯示全部樓層
1200 多元, 話貴唔貴, 話平都唔平, 但用上的大部份都是想要的 option, 比買部平車再 upgrade 可能較化算

散砌一架 F104, 對玩開的老手來說, 只是小兒科, 可能他們家中的棄置零件也夠砌一架  

但對我這個 F1 新手來說, 郤是充滿趣味和挑戰性, 完成後也特別有滿足感, 希望其他師兄唔好見笑  

之後還有差速和頭擔部份

tre036 發表於 2015-6-18 21:10:31 | 顯示全部樓層
正,不如加多500買trf102
 樓主| IBM 發表於 2015-6-18 21:12:26 | 顯示全部樓層
tre036 發表於 2015-6-18 21:10
正,不如加多500買trf102

我都知有D傻, 都話叫你地唔好笑我洛

樓主| IBM 發表於 2015-6-18 21:36:27 | 顯示全部樓層
TRF102 是雙星最新的 F1, 應該是目前最好的吧, 可惜到我開工砌呢架 104 時, 還未有 1700 元的 TRF102 賣

咁我這個 F1 新手就唯有玩住 F104 先, 攞多D經驗先,

等 TRF102 去到 1700 或以下先至買, 到時再跟 Tre036 師兄學野   

ian_un 發表於 2015-6-18 23:05:44 | 顯示全部樓層
師兄好有心!讚!
tiger1 發表於 2015-6-18 23:25:32 | 顯示全部樓層
not silly, very good!!!
yakuza 發表於 2015-6-18 23:32:59 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-18 22:12
我都知有D傻, 都話叫你地唔好笑我洛

No no no, it is called "Hobby"!
I like your style!
macz_chung 發表於 2015-6-19 01:07:25 | 顯示全部樓層
我都想試下
RGear 發表於 2015-6-19 10:46:39 | 顯示全部樓層
Like your style ! Enjoy the hobby !!
feihome1 發表於 2015-6-19 12:23:56 | 顯示全部樓層
IBM 發表於 2015-6-18 20:35
車身主體也是 3 份野, 不過用了最多錢也是這 part, 包括

#54163  F104 碳纖底板

CHing點解唔用F104wGP塊底板!嗰塊好DD喎!
 樓主| IBM 發表於 2015-6-19 17:32:49 | 顯示全部樓層
多謝幾位師兄的回應和鼓勵, 令我今天更有衝勁砌埋其餘部份   

樓主| IBM 發表於 2015-6-19 17:53:48 | 顯示全部樓層
feihome1 發表於 2015-6-19 12:23
CHing點解唔用F104wGP塊底板!嗰塊好DD喎!

師兄講得對, WGP 的底板兩邊有伸出位用來安裝電子野, 也可用上原裝旳一體過扭腰板, 係好DD

可惜 WGP 的底板較貴, 我在網上搜尋過, 都要 5xx 以上, 比普通 F104 碳板貴一倍有多

日後如果找到筍價的, 或者我會砌多部 WGP 也說不定  

tempo3010 發表於 2015-6-19 18:36:28 | 顯示全部樓層
最緊要自己玩得開心
除左玩車砌車過程都有樂趣
 樓主| IBM 發表於 2015-6-19 18:44:38 | 顯示全部樓層
差速共 4 包零件, 本來打算用成支的碳軸套件, 但怕手車唔好容易撞爛, 又要成套換

反而鋼軸差速可以分開逐 part 買, 覺得會較適合我呢D新手

#84173  F104 尾軸
#54240  Clamp Type 左邊輪胎接合器
#54158  F104 金屬珠差 Housing
#51347  珠差片+珠仔
6x10 啤呤 2 粒, 8x12 啤呤 1 粒

差速安裝完成

樓主| IBM 發表於 2015-6-19 18:50:35 | 顯示全部樓層
tempo3010 發表於 2015-6-19 18:36
最緊要自己玩得開心
除左玩車砌車過程都有樂趣

說得對, 砌砌下, 改改下, 另有一番樂趣  

今次我由刨說明書, 到找零件, 到砌車, 令我對 F104 系列認識更加深