RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手毒發 : 1200 大洋 散砌 F104x1

wongbunny 發表於 2015-11-29 22:26:54 | 只看該作者

再唔係就app我話我知......你知啦,到時認錯人就唔好啦,交流變神交..

sfdo 發表於 2015-11-30 15:51:26 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-11-29 19:55
佢連上螺絲都唔識就話零件有瑕疵,仲有咩可以同佢交流呢?

零件瑕疵/水口位有乜咁奇,我裝星星 RM01原裝膠臂膠杯都要麿架啦。
我收螺絲已經係先收半鬆半緊,然後續粒輪流漸漸收緊 (膠件感到唔鬆就OK 千萬不可太緊),有咩問題?
如果你識,咁分享下 F110 頭 M字膠件安裝同件上一對機米同波頭,要點樣上螺絲先至好?

我架 Pro10 同 12仔 都係白色殼螢光綠尾貼蛇仔貼紙。
但唔洗交流啦,反正依家都好似被不停打壓,自信心盡失,唔想出來玩,就少個害人精。你地可以玩得安心D,幾好吖。

DLLL 發表於 2015-11-30 16:57:32 | 只看該作者
唔知係咪果位之前星期五晚天水圍4驱m車蛇行直路果位神級車手
yin@hk 發表於 2015-11-30 19:29:56 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-30 15:51
零件瑕疵/水口位有乜咁奇,我裝星星 RM01原裝膠臂膠杯都要麿架啦。
我收螺絲已經係先收半鬆半緊,然後續 ...

最奇既就係無人話有問題,偏偏剩係你話有問題,又話要磨要執,你講到自己成個高手咁,但係你部車連行直線都有問題,究竟係零件問題定係你本身既問題呢?你話比人打壓,但係好多比你遲開始玩車既人都玩得好過你,好多人都係跟說明書砌咩都無執只係set好部好車已經行得直,我見好多人一路玩一路進步,但係你就活係自己既世界,唔肯面對自己既問題
leo6099 發表於 2015-11-30 20:20:05 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-30 15:51
我收螺絲已經係先收半鬆半緊,然後續 ...

現在已用第二代,你仲講緊上代產品,你係咪時光停留在二三十年前?
CYLeung 發表於 2015-11-30 20:29:28 來自手機 | 只看該作者
DLLL 發表於 2015-11-30 16:57
唔知係咪果位之前星期五晚天水圍4驱m車蛇行直路果位神級車手

不是不是,錯哂啦
sfdo 發表於 2015-11-30 20:32:43 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-11-30 19:29
最奇既就係無人話有問題,偏偏剩係你話有問題,又話要磨要執,你講到自己成個高手咁,但係你部車連行直線都有 ...

我講多DD就被人誤以為高手,真抱歉。事實蛇仔膠件都係中國製,膠件品質唔一定比星星穩定,有機會完美又有機會唔完美。(F110 算好,Sport 版 o個D膠件其實好麻麻)

唱好蛇仔又被人話,講事實又被人話我扮高手,好野...

人地玩 RC 係用心一直練,然自會進步。
我都話左我之前玩 RC 已玩到好有罪惡感而唔玩,但又遇到高人,忍唔住玩反,其實玩時個心都唔太好受。預左冇進步。

最後都希望你地D真心玩 RC o既人,要開開心心一齊交流一直玩落去喎。

sfdo 發表於 2015-11-30 20:38:47 | 只看該作者
leo6099 發表於 2015-11-30 20:20
現在已用第二代,你仲講緊上代產品,你係咪時光停留在二三十年前?

o個架係人地叫我幫佢砌。當時我都同佢講左 F110 二代前臂易 set 好多同轉向順好多。但佢貪平要一代....
yin@hk 發表於 2015-11-30 21:03:34 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-30 20:32
我講多DD就被人誤以為高手,真抱歉。事實蛇仔膠件都係中國製,膠件品質唔一定比星星穩定,有機會完美又有 ...

好心你唔好再搵籍口比自己,你想表達自己係高手但係比人踢爆就話比人打壓,仲有你講果D廢話好假,你無心玩點解仲要比錢買車玩,想威做高手並唔係係而到打幾隻字就得
yin@hk 發表於 2015-11-30 21:05:12 | 只看該作者
leo6099 發表於 2015-11-30 20:20

其實我係KWS都唔見有新既第一代F110賣,但係佢又會買得到,都唔知真定假
sfdo 發表於 2015-11-30 21:28:18 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-11-30 21:03
好心你唔好再搵籍口比自己,你想表達自己係高手但係比人踢爆就話比人打壓,仲有你講果D廢話好假,你無心玩點 ...

我都話我玩 pro10 同 12仔 慢過 M車,何來表達自己係高手呢?
我入某個會 代 執漏 S411 sport / 811E sport ,呢D只係低下工作,相比工場做包裝做手工藝差不多,唔好誤會,
做呢D工作係唔會成高手。

11月21~22 日得知o個個會唔再用我,之後我回想....依家覺得極有罪惡感,後悔了。
今個星期六交架 F110 俾人之後,我自己D車都漸漸賣。

yin@hk 發表於 2015-11-30 21:47:27 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-30 21:28
我都話我玩 pro10 同 12仔 慢過 M車,何來表達自己係高手呢?
我入某個會 代 執漏 S411 sport / 811E spor ...

你點會唔係高手呀,你搬咁多理論出黎,我睇都睇唔明呀,可惜你手車出賣左你自己,之前得我一個人話你果陣你仲話我無心機set車架喎,而家多左人話你就成個態度轉左,擺明係想得到其他人既認同,可惜而家又比人踢爆左先認低威,你空虛寂寞既話未出去識多D朋友囉,係到扮野就算比你得到虛榮感都唔會有朋友架
sfdo 發表於 2015-11-30 22:49:31 | 只看該作者
我唔係話你 無心機set車,只係話你未夠耐性 set。簡直講,F110 一代 前臂需要額外俾多D耐性先至 set 得好。
你都仲未話俾我地知應識點樣上螺絲好?

嗰個會 11月21~22日 (巧合同選區議會同日) 選一D人繼續做。
11月21 前當然要極力唱好蛇仔 (好似拉票咁,吹得就吹),
但已知自已冇被選到即 11月22日後,態度轉左係唔出奇。
聽起上來都幾謊缪,就當我作故仔算了。

如果可以為某個會做野從而提升蛇仔o既RC市場地位居然有虛榮感啦,真可惜,你都講得對,我手車唔多得,點吹都冇用。

再之前我有玩 Mini-Z,都識D朋友架,但玩玩下玩到有罪惡感而唔玩。
yin@hk 發表於 2015-11-30 23:12:36 | 只看該作者
你都係算吧啦,作故仔都唔好作到咁大,衰左未認囉,你一直都唔肯認只係識得一路將個故仔作落去有咩用,仲要拎部過時既車出黎講有瑕疵,你連果份件最大既問題係咩都無講,你唔係以為咁就呃到人下話
sfdo 發表於 2015-12-1 18:30:41 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-11-30 23:12
你都係算吧啦,作故仔都唔好作到咁大,衰左未認囉,你一直都唔肯認只係識得一路將個故仔作落去有咩用,仲要拎部 ...

直到 11月22日後,故事算係完了。(在此唔講了,想知更多詳情再 PM ...)
都知自已衰,為自己榮利而不斷 硬銷 蛇仔,更在此呃post 銷自己,對 樓主 的確好唔尊重,又無意中誤導新手,真抱歉。

咁請你話俾我地知 F110一代應識點樣上螺絲好,順便諗下有咩計裝 servo 裝得穩固D?
仲有講下 F110一代最大既問題,對於想買車o既人等佢地自行決定應唔應該貪平買一代好,對於玩緊 F110一代o既人可針對問題改善。

leo6099 發表於 2015-12-1 19:20:50 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-12-1 18:30
直到 11月22日後,故事算係完了。(在此唔講了,想知更多詳情再 PM ...)
都知自已衰,為自己榮利而不斷  ...

你一陣話舊膠有水口,一陣又話servo唔穩,遲D會唔會個地有問題所以行唔直,你知最大問題是什麼嗎?
sfdo 發表於 2015-12-1 20:05:22 | 只看該作者
leo6099 發表於 2015-12-1 19:20
你一陣話舊膠有水口,一陣又話servo唔穩,遲D會唔會個地有問題所以行唔直,你知最大問題是什麼嗎? ...

F110一代 servo 頂只用兩粒蟔絲固定,感覺唔太穩固,星星o個D兩面用雙面膠紙貼感覺穩固好多。(純個人感覺,實際兩樣都可能一樣咁穩)
以前玩過人地D F110 就好似好勁,冇得頂 (係我當時覺得冇得頂,實際可能有其他車比蛇仔更勁o既車我未玩過),但自己砌o個架都未認真試 (星期六臨交車時再試),所以唔知有其他大問題。

sfdo 發表於 2015-12-7 20:21:01 | 只看該作者
leo6099 發表於 2015-12-1 19:20
你一陣話舊膠有水口,一陣又話servo唔穩,遲D會唔會個地有問題所以行唔直,你知最大問題是什麼嗎? ...

F110 小試過,前擔真係唔知有咩問題喎。
反而係 Side-link 波頭用 2mm厚介子執高。用手按壓車架感覺 Side-link 會屈住,唔知呢個係唔係問題 (其他車如 S120 S100 或 星星F104V2 o個個位都冇墊介子)

註:星期六因落雨冇收交,之後又失去聯絡,架 F110 可能要自已硬食或放二手。

sfdo 發表於 2015-12-10 19:42:23 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-11-30 23:12
你都係算吧啦,作故仔都唔好作到咁大,衰左未認囉,你一直都唔肯認只係識得一路將個故仔作落去有咩用,仲要拎部 ...

你話份件有大問題,但又唔講係咩問題,其實你係唔係都呃人?
一味只話我亂吹,對我來講就冇所胃。(反正我正想搵人來打壓我得而絕己望)
但為其他人,假若你地識o既話又可唔可以俾D實際建議呢?
yin@hk 發表於 2015-12-10 19:58:05 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-12-10 19:42
你話份件有大問題,但又唔講係咩問題,其實你係唔係都呃人?
一味只話我亂吹,對我來講就冇所胃。(反正我 ...

其實已經無人想理你,你仲要係到推post做咩呢?部車已經out左架喇,你想知未自己玩多D部車,不過你玩得咁差應該都唔知咩問題架喇,我係唔係呃人並唔需要你認同,大家一齊係車場跑返轉未知邊個堅料囉,我深信係車場認得我既人唔會覺得我呃人囉,而你就繼續活係你既世界做隻井底之蛙啦