RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: hkmario
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請小心飛行

關閉 [複製鏈接]
solaris8x86 發表於 2014-2-3 20:10:58 | 只看該作者
hkmario自插

>>其他發展

Parrot內部小道消息指年底出爈嘅AR Drone 3.0不用改機便能最少爽飛1,000米以上,消息雖由內部傳出,但規格未能完全証實,有可能最後不成事也說不定,大家不要有太大奇望。

138168 發表於 2014-2-3 20:42:14 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-3 16:53
但過年好Q悶哎,又未到3月,第10話#0010最終回又未係時候出爈,新型甲蟲車Parrot Jumping Sumo又要等6月先 ...

師兄, "無敵是最寂寞"相信適合你, 師兄的飛行技術超高, 小弟佩服之至.
小弟學飛直升机20幾年, 近年玩船較多, 對多軸机從未玩過, 但見師兄post文, 又覺有些興趣,
可否請師兄多介紹些玩法, 望能引起買机興趣.
小弟有2部富記14mz(退役貨), 能用於多軸机否?
多軸机對小弟是真正新手一名, 謝了
solaris8x86 發表於 2014-2-3 22:08:12 | 只看該作者

catmay 發表於 2014-2-11 00:50:30 | 只看該作者
成日話部野有幾勁幾貼地, 勁乜柒啫, 部機佢做出嚟咩? 咪又係買...
個程式自己寫咩? 咪又係買.....
貼到部機鬼五馬六, 咪又係買......
攪到複雜過乜先好飛啲, 咪垃圾機囉!!
想做多啲動作都無, 來來去去都係兜圈, 唔知以為好勁.
原來重係廿年前cvic仔思維響喉星鈴大尾翼
講到有幾咁無危險, 係就表演下螺旋槳刨眼角, 唔見血咪叫聲你師傅囉

最基本守則都未識

如何選擇飛行地點

選擇適當的飛行地點不僅可以減低發生意外的可能性,更可提高飛行的樂趣。下列為選擇適當飛行地點的一些要訣。

適當的模型飛機飛行地點,除須顧及航空安全外,還須:

(i)遠離建築物、人群及直升機坪
byuen 發表於 2014-2-11 09:30:32 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-2-11 00:50
成日話部野有幾勁幾貼地, 勁乜柒啫, 部機佢做出嚟咩? 咪又係買...
個程式自己寫咩? 咪又係買.....
貼到部機 ...

咁話時話, 就算 catmay ching 你出得起錢, 響街都買唔到隻可以來回飛越 1.6km 嘅 AR Drone 2, 咁都俾佢買到隻番嚟, 都算佢本事.
catmay 發表於 2014-2-11 11:06:11 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-2-11 09:30
咁話時話, 就算 catmay ching 你出得起錢, 響街都買唔到隻可以來回飛越 1.6km 嘅 AR Drone 2, 咁都俾佢買 ...

近年航模用哂電子野之後就無哂基本功/技術,
以為曉飛兜下圈就大師上身, 其實九成靠設計廠嘅本事!
上下外國forum問下人點砌之後就扮代表認屎認屁,又話幾受歡迎!!
你真係想認識咩叫勁? 望下船版啲人點砌船, 落南生圍睇下人點樣買鋁料, 唔跟圖紙砌一部兩米飛機出嚟!!
啲師傅重無私咁教你, 幫你買埋料,
自己成部鬥出嚟先叫勁, 用錢改人啲野..........有幾勁?
flyarr 發表於 2014-2-11 11:55:40 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-2-11 11:06
近年航模用哂電子野之後就無哂基本功/技術,
以為曉飛兜下圈就大師上身, 其實九成靠設計廠嘅本事!
上下外 ...

勁唔勁都係佢講, 有返咁上下見識都知乜嘢先叫勁.

1.6KM真係好小事, 大把人做到, 一上youtube , 求其SEARCH下, 都見到四軸遠航,
http://www.youtube.com/watch?v=PZwjt5BpboI
呢個做到4KM都無周街同人講..

如果用飛機, 10KM都大有人在.

不過咁, 比佢勁到好似NAZA上月球又點, 最後如果傷到人, NAZA都要負全責, 所以人地真係做足安全措施,

一個唔注重安全的人, 只係遙控界敗類, 累人累物,傷咗人,  搞串個場差佬做嘢封場,  大家無得玩, 到時又咪大把理由講到唔關自己事

solaris8x86 發表於 2014-2-11 12:04:10 | 只看該作者

>>catmay自插

solaris8x86 發表於 2014-2-11 12:12:00 | 只看該作者
flyarr自插

Ah, 亦辛苦你喇,作為個跑腿送你過格離台,你尚算有點用... 但EQ麻麻....
solaris8x86 發表於 2014-2-11 12:21:50 | 只看該作者
byuen自插

thanks byuen兄,但這兩位不論在教育丶科學丶或EQ均明顯在本台常規人員之下,其中一人更為本台棄子,本貼就留比我作為過年玩樂好了。
flyarr 發表於 2014-2-11 12:27:56 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-11 12:12
Ah, 亦辛苦你喇,作為個跑腿送你過格離台,你尚算有點用... 但EQ麻麻....

果然去到呢個位, 開始9唔搭8
solaris8x86 發表於 2014-2-11 12:40:15 | 只看該作者
flyarr自插

只係你自己IQ logic有限,我一直在利用你在格離台吹騙, 引多喲sample過黎,於是我昨日再張本貼上半部內容刪除,  等你以為自己好掂,歸根到底你只我哋台一隻改咗新名嘅棄子,一開始你就係預設嘅軌跡上運行。無䐉人,今次辛苦你...
catmay 發表於 2014-2-11 12:52:21 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-11 12:04
>>catmay 發表於 2014-2-11 11:06

嘩............唔知以為你係壇主添, 呢度要唔要表揚一下你呀??
我要表現一下驚恐嗎??
又話自己部神器符合法例上限,
原來知道部垃圾一直唔見得光, 話要出重手喇
喂........記住飛遠啲喎, 同埋加多幾個鏡頭呀,
你知啦, 部機盲點多, 好多野都睇唔到㗎!!
近排電視台牌照問題令到我多左認識OFCA, 係時候要了解多啲
solaris8x86 發表於 2014-2-11 12:56:08 | 只看該作者
catma自插

catmay 發表於 2014-2-11 12:57:18 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-11 12:21
thanks byuen兄,但這兩位不論在教育丶科學丶或EQ均明顯在本台常規人員之下,其中一人更為本台棄子,本貼 ...

其實過份自大都係精神病一種,
香港社會經常遇見,
放心.......定時服藥可舒緩病情
catmay 發表於 2014-2-11 13:02:38 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-11 12:56
多得各下肯自願上吊演出,我吔大家睇得好高興哎...

只要啲智障兒童睇得開心,
我地做義工嘅會義不容辭!!
solaris8x86 發表於 2014-2-11 13:03:43 | 只看該作者
catmay 自插

catmay 發表於 2014-2-11 13:05:55 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-11 13:03
係你自己弱啫,本台啲師兄個個都有寫下教學嘅,南生圍啲飛機唔係好似你個架咁keep住係鐵絲網旁邊抄落黎嘅 ...

我都想OFCA啲人睇下你有幾強
solaris8x86 發表於 2014-2-11 13:08:52 | 只看該作者
catmay自插

好哎,咪睇睇尚差8倍 (4000mW) 先至到法律上限嘅AR Drone (500mW)
catmay 發表於 2014-2-11 13:11:19 來自手機 | 只看該作者
咁天真?重有大把人招呼你……除咗部机原來你乜都唔識!