RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: hkmario
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請小心飛行

關閉 [複製鏈接]
solaris8x86 發表於 2014-1-13 23:48:01 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-1-13 23:19
我又咁睇....
好多人故意行近飛友放機位置!!
為左表達呢個係公眾地方...
tc3driver 發表於 2014-1-13 23:48:31 | 只看該作者
軟槳都有一定殺傷力,特別是眼睛,整傷人就累人成世,要小心飛行
solaris8x86 發表於 2014-1-13 23:52:06 | 只看該作者

solaris8x86 發表於 2014-1-14 00:03:07 | 只看該作者

kevin-ysl 發表於 2014-1-14 01:09:31 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-13 23:48
haha... 你足之黎啦...!
但我想繼續睇睇玩車仔啲師兄同一般市民既觀點有乜唔同呢,點解過去兩年嘅星 ...

補充一下先~~~我從來都係飛機友!!!
包括操飛機同放飛機~~~
觀點睇怕都冇邊幾點同閣下相同!!
偶有對街外人睇唔過眼發表兩下而已~~~
solaris8x86 發表於 2014-1-14 01:21:39 | 只看該作者

kevin-ysl 發表於 2014-1-14 01:25:36 | 只看該作者
危險與否...貴乎態度!!
黑心起上來...固意用張紙都可以令人永久失明!!
但一定比唔覺意飛張紙出去整盲人嘅機會率高~~~
態度唔好果個...唔一定係傷人者!!
受傷者都可以係...
佢故意用身體去證明你錯...吹咩!!
作為飛友嘅...盡可能啦~~~
保持平靜心態...傷左人!!自己都唔會好過...
忍佢老味囉~~~
想用身體去挑戰人嘅!!!自己諗下啦...

好似揸車嘅我...經常都比d行人同單車挑釁!!
我可以忍到95%!!
有時放工心情懷透...遇到呢d人...真係會忍唔到~~~
出手後當然唔會有好下場!!!
但係挑釁者係咪用條命去換我唔啱???
我唔啱我唔使死!!!
你去挑戰死神...未必要死...但會傷殘一世!!值唔值呀???

一人讓一步啦~~~
solaris8x86 發表於 2014-1-14 01:39:55 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-1-14 01:49:56 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-14 01:39
... 倒轉頭....好似要你自己先泠靜啲先....haha... 好搞笑....haha.. 其實車仔師兄們只係發表從佢地係玩 ...

講冷靜...邊有咁容易傢!!!
你個方向係去教育大部份人喎!!
理念幾GOOD...可以度下~~~
kinomoto 發表於 2014-1-14 07:47:11 來自手機 | 只看該作者
你未試遇high到人少少俾人要幾千蚊做湯藥費既感受,不過我講你都唔聽架勒
 樓主| hkmario 發表於 2014-1-14 09:09:39 | 只看該作者
kevin-ysl 發表於 2014-1-14 01:25
危險與否...貴乎態度!!
黑心起上來...固意用張紙都可以令人永久失明!!
但一定比唔覺意飛張紙出去整盲人嘅機 ...

師兄, 對你既遭遇表示同情. 香港地少人多, 放飛機本來就好多限制. 唯有大家小心, 盡量遠離人群
同時亦很支持Solaris兄以近乎貼地既高度飛行, 等大家開下眼界之餘,
途人如遇危險可一腳踼走包軟槳維他奶. 進一步減低風險

solaris8x86 發表於 2014-1-14 09:58:16 | 只看該作者

byuen 發表於 2014-1-14 10:10:54 | 只看該作者
我律師朋友都話, 如果遇到 d 咁嘅情形, 響公眾地方覺得俾部飛機滋擾, 想去揼實放機兜友嘅話, 只要用手機影低隻飛機同背景, 同即刻打 999 揾差佬嚟搞就得, 唔洗客氣! 有証有據, 差佬想做嘢嘅話, 可以用"公眾地方行為不檢"罪嚟入佢, 隻機就會扣起做証物, 最少都半年先攞得番, 仲要個個月去差館簽簿, 等律政署起唔起訴.
solaris8x86 發表於 2014-1-14 10:25:49 | 只看該作者
byuen自插

byuen 發表於 2014-1-14 11:16:35 | 只看該作者
差佬 by default 係唔想拉人, 拉咗又要開 file 又要作文, 所以一般都係趕走你就收隊, 除非你串串貢, 迫於無奈, 佢可以響你隻機降落後就拉人, 橫掂都影晒相有証有據.
反而如果你放緊飛機, 有差佬或者任何人向你作出騷擾, 佢哋可能已經違法!
而民航處就只係出指引, 亦都冇權拉人, 因為 e 家跟本冇法例規管放 7kg 以下模型飛機, 除非你用隻模型飛機去撞人哋隻 747, 危害人哋嘅飛行安全!
solaris8x86 發表於 2014-1-14 11:23:41 | 只看該作者
byuen自插

啲確....其實差佬一直都拉唔到仼何一個富山嘅師兄,反而電訊管理局就拉到人,真係天下奇聞,我其實舊年已在友台RCPRO寫過一編有關使用RC無線電指引,仲[置頂]咗,有部份師兄就係唔聽,死要用1.2GHz,唉,真係我哋香港遙控介嘅不幸。
byuen 發表於 2014-1-14 11:56:46 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-14 11:23
啲確....其實差佬一直都拉唔到仼何一個富山嘅師兄,反而電訊管理局就拉到人,真係天下奇聞,我其實舊年已 ...

2010 年已經有拉過啦, 社民連成員盧嘉傑, 飛 ardrone 示威, 俾差佬拉咗, 控埋 "公衆地方行為不檢" 了, ching 你冇留意新聞咩?

http://dailynews.sina.com/bg/chn/chnpolitics/mingpao/20110607/14312506361.html

solaris8x86 發表於 2014-1-14 12:07:39 | 只看該作者

solaris8x86 發表於 2014-1-14 12:19:45 | 只看該作者

http://rc-evo.com/xbbs/thread-308913-2-1.html
>>>>如果想入門 4 軸, 但咩 rc 都冇玩過嘅話, 第一揀 Ar Drone (至少安全 d), 第二先係 DJI Phantom, 第三 APM copter (找死).

Hahaha.... 你先去飲杯咖啡醒醒神,返黎我吔再玩過.... haha....真係笑死我 (我無惡意...)....hahha
byuen 發表於 2014-1-14 12:26:45 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-14 12:07
個儍佬又點同哎,社民連喎,佢當時故意撞向行政長官,為有動機滋擾及傷人行為,又係市中心發生,基本上已 ...

"公衆地方行為不檢" 呢條罪係百搭嫁, 拉偷拍裙底又得, 拉示威者又得, 拉放飛機都得, 既主觀亦都冇時限, 隨時可以秋後算帳, 至於拉唔拉你, 係睇下拉你對差佬有冇 so, 拉咗告你唔入要放人, 佢地白做又冇 face, 咁就叫做冇 so. 好自為之啦 solaris ching.

補: 我律師朋友俾我嘅忠告係:你放機最好飛高 d, 人哋睇唔到就唔會覺得俾你滋擾, 影相影唔到隻機同背景就冇憑冇據, 差佬都吹你唔漲!