RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10006|回復: 52
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩四軸機 有無大大可比相關資料我?

LlB 發表於 2014-1-4 00:46:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
除左現成之外,如果想自己整又有咩注意
solaris8x86 發表於 2014-1-4 08:36:19 | 只看該作者
1. 千奇唔好考慮AR Drone,因為九成九改唔到成功。
2. 死都要用Futaba遙控器,受干擾時最定, 因為直升機半秒無咗控就即時收皮, 對別人丶機有一定保章安全。
3. 對電池質量和C rating有較高需求,電池無力,隨時有可能抄機。
4. 要反覆測試很多次,不要盡信GPS回航功能,因GPS不一定可靠。我見過唔少玉兔四軸打咗GPS回航後反而飛走....
5. 不要在人頭多地點飛,4軸失控cup機時有一定殺傷力。
6. 如果係雙瀕(fpv)注意接收器之間不要放得太近。
hongjj 發表於 2014-1-4 11:35:46 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-4 08:36
2. 死都要用Futaba遙控器,受干擾時最定, 因為直升機半 ...

好詳盡的資料
byuen 發表於 2014-1-4 13:41:18 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-4 08:36
2. 死都要用Futaba遙控器,受干擾時最定, 因為直升機半 ...

solaris ching 意見值得參考, 小弟意見如下:

1. 買現成可以考慮 AR Drone, 即刻有得玩唔洗煩, 飛厭咗又可以續 d 續 d 改嘢, 玩味十足.
2. 四軸機唔似直升機, 對搖控嘅要求可以好低; 如果自已砌, 可考慮華科爾 devo 10, 幾舊水平靚正, 抗干擾同性價比甚高; 當然有 $ 就買 Futaba.
3. 四軸機唔似直升機, 對 C rating 嘅要求可以好低; 唔玩 sport flight 一般 450 四軸 25C 都夠用, 當然大 d 都得, 不過 C 越大越貴; 買大牌子電, 質量有保障 d, 格氏, 花牌, 獅子電都得.
4. 自已砌機, 砌機同試機嘅時間, 通常都多過飛嘅時間, 睇你主打玩咩, 玩航拍? 玩電子嘢? 當砌模型? 玩 sport flight? 定係做研究?
e 家 d 靚飛控, i.e. 零度, XA, Naza 咁, 如果 gps 裝得妥當, 跟足 manual 操作, 自動回航一般都甚為可靠.
5. 飛乜都好, 都要跟足 CAD 嘅指引嚟飛, 安全至上.
6. 注意 gps 同 compass 要遠離 emf 干擾源, e.g. 唔好擺咁近電池同鏡頭.

solaris8x86 發表於 2014-1-4 13:48:01 | 只看該作者
>>1. 買現成可以考慮 AR Drone, 即刻有得玩唔洗煩, 飛厭咗又可以續 d 續 d 改嘢, 玩味十足.

你....不要... 對著幹......
bigcow 發表於 2014-1-4 15:55:28 | 只看該作者
solar師兄好奇怪,你自己飛ardrone,但又反對別人入手,其實我也覺得ardrone是入門好機,知道師兄是好言相勸,但如果什麼也不懂,到手可飛,也未嘗不可,小弟是新手,希望可以請教,不是要爭吵,如有得罪各位,見諒
ivanwcs 發表於 2014-1-4 16:40:46 | 只看該作者
bigcow 發表於 2014-1-4 15:55
solar師兄好奇怪,你自己飛ardrone,但又反對別人入手,其實我也覺得ardrone是入門好機,知道師兄是好言相勸,但 ...

bigcow 發表於 2014-1-4 17:39:53 | 只看該作者
ivanwcs 發表於 2014-1-4 16:40
ardrone價錢,真正 Quadcopter 四旋翼飛行器

T450機架

新手的我,真的不懂調,之前看到solar師兄的ardrone真的入了迷,機身又靚,最重要是簡單操作
bigcow 發表於 2014-1-4 17:43:19 | 只看該作者
ivanwcs師兄的四軸,小弟並未能調教到,所以是觀望中
solaris8x86 發表於 2014-1-4 19:41:31 | 只看該作者
bigcow 發表於 2014-1-4 15:55
新手的我,真的不懂調,之前看到solar師兄的ardrone真的入了迷

...不要迷戀我架嘢... 不要同佢談戀愛.... 師兄嘅愛情觀有點扭曲....
bigcow 發表於 2014-1-4 19:45:06 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-4 19:41
...不要迷戀我架嘢... 不要同佢談戀愛.... 師兄嘅愛情觀有點扭曲.... ...

真的啊,ardrone是很好的入門,而solar師兄又咁了解,應該推動下而非封殺佢
bigcow 發表於 2014-1-4 19:49:17 | 只看該作者
雖然dji現在巳不貴了(但未有fpv),而2代有fpv又$9xxx,所以要玩fpv入門ardrone2是好選擇,720p夠玩下啦,又輕巧,出街都方便
solaris8x86 發表於 2014-1-4 20:06:07 | 只看該作者
bigcow 發表於 2014-1-4 19:45
真的啊,ardrone是很好的入門,而solar師兄又咁了解,應該推動下而非封殺佢

AR Drone 2.0跟本唔係RC遙控飛機一類技術,所以跟本談不上入門,如果有人真係當佢係一部入門機,咁嗰個人就一世入唔到RC世界既大門。佢實際上係一部百份百既Linux電腦,一部全電腦嘅無人機對香港人來說有點不太適合,因為對科學性理解的需求很大,故只有頂尖科學為主導嘅國家才會流行玩AR Drone 2.0, 如德國丶法國丶美國便非常流行,因為這些民族很愛好物理科學,會用數學去理解技術與結果既關係。香港人會比較合適玩科技水平需求較普通既門路,如DJI Phantom丶或"插幾條電變電綫丶有個現承接收器丶上幾口縲絲有個雲台"就有得玩一類,為了迎合大家既口味,我一直不支持各位接觸AR Drone 2.0既相關核心技術,以免大家玩起來時有太大錯敗感,這就是我一直叫大家玩Phantom嘅原因。

目前我只有同德國那邊有直接技術交流,香港這邊要靠大家自己努力,如有興趣的話...但䢖議最好別玩...AR DRone 2.0 Router改型需求最少3種非常規物理科學知識, 上月12月時低空橫越吐露港海峽一事,連Parrot總公司位於法國巴黎的headquarter本部在上星期亦有來信問過,可見這些改造科學技術連生產商自己亦未能明白,"不合適大家"就是這個意思。
"封殺佢"其實為大家好 - ... 不知便是福

.......大家不知便是福

....大家不知便是福
..大家不知便是福

它就是這麼吊 .... 大家還不明白 (我的苦心) 嗎!   (<---避免被AR Drone玩死)

樓主| LlB 發表於 2014-1-4 22:45:42 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-4 13:41
solaris ching 意見值得參考, 小弟意見如下:

1. 買現成可以考慮 AR Drone, 即刻有得玩唔洗煩, 飛厭咗又 ...

哇真係好多野!!!
咁我應該買左架現成先啦!!!
但我想知有邊間有得買同信譽好D??

樓主| LlB 發表於 2014-1-4 23:14:44 | 只看該作者
我想問 上邊提及到既  ESC   C rating   係咩黎
自己整其實係要有咩架???
我知既係機架 飛控 搖控 摩打 螺旋槳  電變 電池 GPS 云台  仲有無其他野
我想玩既係航拍
solaris8x86 發表於 2014-1-4 23:40:45 | 只看該作者
LlB 發表於 2014-1-4 23:14
我想問 上邊提及到既  ESC   C rating   係咩黎
自己整其實係要有咩架???
我知既係機架 飛控 搖控 摩打 螺 ...

師兄,你嘅處竟,飛機相關知識明顯 = 0,要直接最有效,有高質量又有得玩航拍 = DJI Phantom Vision,我肯定你買完後會返黎多謝我無老點你,自切一架要失敗好多次,掉好多錢落海,或買咗AR Drone 2.0啲話,你可能要跳樓。去7/F吧,係你現時嘅唯一出路。
 樓主| LlB 發表於 2014-1-5 00:01:35 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-4 23:40
師兄,你嘅處竟,飛機相關知識明顯 = 0,要直接最有效,有高質量又有得玩航拍 = DJI Phantom Vision,我肯 ...

0知識  因為個時番學無咩$玩!!
但前排睇到水上機好吸就開始搵,搵搵下見到4軸航拍真好吸引

但C兄有無D咩好既店舖介紹
DJI Phantom Vision  搖控係唔係令外買?
如果係應該買邊重?
http://www.futaba-rc.com/systems/air.html
  麻煩晒C兄
solaris8x86 發表於 2014-1-5 00:05:42 | 只看該作者
LlB 發表於 2014-1-5 00:01
0知識  因為個時番學無咩$玩!!
但前排睇到水上機好吸就開始搵,搵搵下見到4軸航拍真好吸引

>>DJI Phantom Vision  搖控係唔係令外買?

唔係,一套全包所有嘢,記得帶老豆上去找數。
 樓主| LlB 發表於 2014-1-5 00:13:23 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-5 00:05
>>DJI Phantom Vision  搖控係唔係令外買?

要幾多$呀
你咁講我好驚   可唔可以報個大既價位比我
要準備$  廢事到時唔夠$$

PS  呢個都係好想知既問題:有無話邊間特別差或好???

真係唔好意思係咁煩到C兄你  但唔該晒!!!!!!!!!!!!!!
solaris8x86 發表於 2014-1-5 00:21:17 | 只看該作者
LlB 發表於 2014-1-5 00:13
要幾多$呀
你咁講我好驚   可唔可以報個大既價位比我
要準備$  廢事到時唔夠$$

$9200. 代理只有一間,唔幫佢買就無保養,在旺角,上佢個網有電話地址。
Phantom Vision係現時最流行嘅一件過航拍專用4軸,連中年女人都飛得到。

http://www.flying-hobby.com/contact-us-ezp-51.html