RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: LlB
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩四軸機 有無大大可比相關資料我?

solaris8x86 發表於 2014-1-20 00:50:37 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2014-1-20 00:49
遙控器用咩牌子好?

Futaba.
Jack05101 發表於 2014-1-20 00:54:48 | 只看該作者
好貴呀
Jack05101 發表於 2014-1-20 00:57:28 | 只看該作者
華科爾,富斯,天地飛
呢幾隻牌子可以嗎?
solaris8x86 發表於 2014-1-20 01:04:45 | 只看該作者
直升機此終用Futaba有保章,因1秒半秒無控就收皮,但如果你只玩定翼機,就天地飛都無乜所謂。
littlestep 發表於 2014-2-25 07:31:13 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-4 23:40
師兄,你嘅處竟,飛機相關知識明顯 = 0,要直接最有效,有高質量又有得玩航拍 = DJI Phantom Vision,我肯 ...

我原全明白太陽兄所講
唔改,佢只係一件玩具..談不上航拍更談不上模型
要改, 對LINUX 及固中所有軟件要有好高強知識.
玩左幾十年直昇機,至今都比3軸GRYO 搞到暈暈地,面對隻VBAR 都係飛得就算,仲講OPENSOURCE 真係怕怕.
DJI PHANTOM 真係RTF 到不得了, 既可簡單又可專業. 睇你想燒幾多銀紙.性能也不錯

micsiu 發表於 2014-2-26 16:27:46 | 只看該作者
都想搭單一問,以前有玩過油動直升機,對遙控直升機有初階程度認識及操控能力,想問問有經驗o既朋友,現時的四軸飛行器,例如Phantom,難操控嘛?
如果直升機難度係10,四軸飛行器難度可評為多少?
謝謝指教
Chungyin3610 發表於 2014-2-26 17:03:31 來自手機 | 只看該作者
唔難,以前我玩開trex450都交左好多學費,囀玩phantom右唔駛hold機,基本上你識上下左右都玩到,係每次飛時要較compass.我由phantom 2玩起,初時無加雲台,控制到部機先再加其他野,不過舊電真係好貴成千銀.
micsiu 發表於 2014-2-26 17:15:16 | 只看該作者
唔該晒.
直升機真係要交好多學費,尤其我當年玩油機,都無依家可以係電腦操下機咁好,最初真係成跌完又整,整完又跌,廿年前玩,跌親埋單幾舊水最低消費,大漿、直軸、fly bar、尾通、尾漿 但又係當中學懂唔少機械知識.
見依家D四軸咁過癮,想買返部玩下,不過當然穩陣地,都係向有經驗o既師兄討教下先啦.
solaris8x86 發表於 2014-2-26 17:20:20 | 只看該作者
飛行難度:

0 = Phantom (南生圍禮拜六不時見中年女人都玩,升空後可盲目推杆 (即所謂Blind Flight) 向任何方向飛直至失控 ,飛機亦會自動降落回航 (GPS)。)
1 = AR Drone (識用Apple Acelerometer, 容易到連成年人"褲浪"空隙都穿得過, 但一般師兄由杆控轉用平面控制要花很長時間適應,一般傳統RC人都會放棄。)
4 = Blade 350QX (一般師兄丶大部分正常人hold機無難度,但玩花式視乎個人技術而定。)
4 = DJI FXXX 4丶6軸 (一般師兄丶大部分正常人hold機無難度,但玩花式視乎個人技術而定。)
5 = APM 4丶6軸 (因屬DIY類別,是否夠定很視乎set機是否完美,set得掂唔會比DJI FXXX差。)
7 = 玉免 (hold機有少少難度,要飛直缐就更難,在多軸世界算係要手技高手至飛得掂。)

ericlam 發表於 2014-2-26 17:28:55 | 只看該作者
Chungyin3610 發表於 2014-2-26 17:03
唔難,以前我玩開trex450都交左好多學費,囀玩phantom右唔駛hold機,基本上你識上下左右都玩到,係每次飛時 ...

C Hing, 乜原來每次飛都要set compass, 我飛Blade 350QX 說明書又無提過wor!
micsiu 發表於 2014-2-26 18:15:09 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-2-26 17:20
飛行難度:

0 = Phantom (南生圍禮拜六不時見中年女人都玩,升空後可盲目推杆 (即所謂Blind Flight) 向任何 ...

咁我可以放心買phantom了... 始終無直升機咁大壓力就好了
Chungyin3610 發表於 2014-2-26 22:27:52 | 只看該作者
真的,玩直昇機好大壓力
Vickyjim007 發表於 2014-2-28 22:30:15 來自手機 | 只看該作者
Blade 350 邊道買,我都想買隻玩,可否用 Walkera 接收? 大約幾錢