RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: LlB
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩四軸機 有無大大可比相關資料我?

byuen 發表於 2014-1-5 00:24:56 | 只看該作者

如果你唔用全人手控制, e 家 d 遙控飛機技術, 基本上全部都係靠飛控, 講白 d 就即係靠一堆 sensor 加塊單板電腦, 無論 Ar Drone, APM copter, DJI Phantom 都係一樣; Ar Drone 唯一有別於其它機, 就係佢用 smartphone/tablet 嚟做用戶介面, 一買番嚟係冇得用掍仔搖控, 除非你去 mod 佢.

我就用番 Ar Drone, APM copter, DJI Phantom 呢 3 隻嚟諗, 睇下邊隻啱玩,
如果想入門 4 軸, 但咩 rc 都冇玩過嘅話, 第一揀 Ar Drone (至少安全 d), 第二先係 DJI Phantom, 第三 APM copter (找死).
如果想入門航拍, 第一揀  DJI Phantom (加 gopro 即刻玩到), 第二先係 Ar Drone, 第三 APM copter.
如果想玩電子嘢, i.e. sensor, imu, esc, 甚至自已寫 firmware, 第一揀  APM copter (arduino based open source), 第二先係 Ar Drone (linux based open source), 第三 DJI Phantom (全 proprietary 冇嘢玩).
如果想當砌模型, 第一揀  DJI Phantom (買散件同 Phantom 殼自已砌隻, 最緊要係砌完靚仔), 第二先係 APM copter, 第三 Ar Drone.
如果想玩 fpv, 第一揀 Ar Drone (即刻玩到), 第二先係 DJI Phantom, 第三 APM copter.
如果想玩 sport flight, 三隻都唔洗揀.
如果想做飛行研究, 其實同玩電子嘢一樣.

DJI Phantom 國內, 香港, 全世界大把人玩, 豐儉由人, 平嘅 Phantom 1 代又得, 貴嘅有 Phantom 2 / Vision, 航拍入門之選.
Ar Drone 鬼佬玩多, 國內冇咩人玩, 所以冇平 parts, 想入門 4 軸 fpv, 俾錢唔想煩之選.
APM copter, 都多高手玩, 但小香港人玩, 豐儉由人, 進級之選.
 樓主| LlB 發表於 2014-1-5 00:26:45 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-5 00:21
$9200. 代理只有一間,唔幫佢買就無保養,在旺角,上佢個網有電話地址。
Phantom Vision係現時最流行嘅 ...

THX               
bigcow 發表於 2014-1-5 01:01:24 來自手機 | 只看該作者
如果係超新手入DJI Phantom 1代學飛先,不要装cam,飛得好,再加cam,就算飛飛下無興趣,都係$3800,放返出去,跌少少錢,好過一炮入$9xxx.抄一野,幾晚瞓唔著,或者入2代淨機$5xxx都ok

bigcow 發表於 2014-1-5 01:06:10 | 只看該作者
solar師兄說得並無錯,终於明白師兄苦心,如$2xxx入ar2.0,不如$37xx入DJI Phantom 1代好過,不過只想玩玩,入國產的四軸玩具機$3xx就好了

樓主| LlB 發表於 2014-1-5 01:11:19 | 只看該作者
byuen 發表於 2014-1-5 00:24
如果你唔用全人手控制, e 家 d 遙控飛機技術, 基本上全部都係靠飛控, 講白 d 就即係靠一堆 sensor 加塊單板 ...

FPV點解呀??

bigcow 發表於 2014-1-5 01:21:17 | 只看該作者
fpv即係圖像傳送系统即是叫航拍,先操控好部機先,部cam連雲台,圖傳$5000走唔到,所以控好部機先再加cam比較好
byuen 發表於 2014-1-5 01:29:20 | 只看該作者

fpv = first person view = 第一視角飛行 = 好似第一身坐響部機上面咁, 其實係睇著個 mon 嚟飛.

慢慢續樣續樣嚟, 反正初玩你都唔會咁夠薑一玩就掛雲台同 gopro, 齋機飛下先, 再買圖傳同 mon, 加硬掛隻 2 舊水嘅  cam 仔嚟飛, 到飛得咁上下, 得心應手後先諗雲台 gopro 都未遲, 到時可能 gopro 4 都出嚟了.

byuen 發表於 2014-1-5 01:52:04 | 只看該作者
你預咗玩呢 d 嘢, 花費好多, 好似倒水咁, 我朋友玩 ar drone 2, 頭嗰幾日已經撞爛個 cam 同 motor, 整咗 8 舊水, 跟著嗰個月, 不斷撞不斷換, 換到怕; 後嚟都係玩番 d 幾舊水嘅大陸玩具機算了, 至少唔洗就著就著玩, 掟極都唔爛, 就算掟爛咗, 換 parts 都係幾廿蚊.

有一次佢隻 ar drone 2, 都試過飛飛下失控, 隻機無啦啦走佬飛走咗, 大話夾好彩冇掟襯人, 仲要奇蹟地執得番!
ckcgary 發表於 2014-1-5 02:40:28 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-4 20:06
AR Drone 2.0跟本唔係RC遙控飛機一類技術,所以跟本談不上入門,如果有人真係當佢係一部入門機,咁嗰個人 ...

師兄,我之前都有欣賞過條片,請問橫越吐露港海峽咁遠,要用咩技術同設備加強遙控距離?係咪用好似死光槍嗰支嘢?
kinkin8888 發表於 2014-1-5 02:58:24 | 只看該作者
哪....練武工....必須自宮
       玩四軸....必須自軸.........................
自軸....意思是買散件 DIY .........每個零件自己裝起知道有乜用...四軸裝起跟住調較...每一個細節  清 清 楚 楚 .......這才有意思
唔明就問人....網上有很多有心人的........我未玩四軸之前咪又係乜都唔識.......
 樓主| LlB 發表於 2014-1-5 04:03:35 | 只看該作者
原來係咁!

DJI Phantom 國內, 香港, 全世界大把人玩, 豐儉由人, 平嘅 Phantom 1 代又得, 貴嘅有 Phantom 2 / Vision, 航拍入門之選

咁就買一代玩玩先啦
2代或其他野就儲下$  玩識先算
但DJI Phantom同AR Drone佢地有無電腦練習個軟件?
solaris8x86 發表於 2014-1-5 09:33:23 | 只看該作者
LlB 發表於 2014-1-5 04:03
原來係咁!

但DJI Phantom同AR Drone佢地有無電腦練習個軟件?...

仲問AR Drone....
solaris8x86 發表於 2014-1-5 09:51:38 | 只看該作者
kinkin8888 發表於 2014-1-5 02:58
哪....練武工....必須自宮
       玩四軸....必須自軸.........................
自軸....意思是買散件 DIY ...

全對,但衣位ching明顯相關知識 = 0, 所以首先要飛得到佢要玩航拍既要求 (Phantom), 不然興趣好快退卻。日後毒引發作,便可keep住玩自切,一件一件,直至破產為止。
solaris8x86 發表於 2014-1-5 10:06:05 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2014-1-5 02:40
師兄,我之前都有欣賞過條片,請問橫越吐露港海峽咁遠,要用咩技術同設備加強遙控距離?係咪用好似死光槍 ...

我上面都話過佢唔係只加插幾條接收電缐或router就玩到,你亦考慮加入玩Phantom吧。
ckcgary 發表於 2014-1-5 10:39:09 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-5 10:06
我上面都話過佢唔係只加插幾條接收電缐或router就玩到,你亦考慮加入玩Phantom吧。
...

師兄放心,我只係好奇問下,航拍一入深似海,海裡中毒會死人,所以我暫時都係企喺出面欣賞下你地嘅技術就夠。
 樓主| LlB 發表於 2014-1-5 14:28:08 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-1-5 15:43:44 | 只看該作者
LlB 發表於 2014-1-5 14:28
http://www.flying-hobby.com/phantom-quadcopter-with-gps-ready-to-fly-new-version-p-11023.html

入手 ...

solaris8x86 發表於 2014-1-5 19:42:28 | 只看該作者
儍妹收到AR Drone聖誕禮物自拍上網,大家收到Phantom時不要學….
http://www.youtube.com/watch?v=vlHlNG7hkfI
byuen 發表於 2014-1-6 09:50:12 | 只看該作者
LlB 發表於 2014-1-5 14:28
http://www.flying-hobby.com/phantom-quadcopter-with-gps-ready-to-fly-new-version-p-11023.html

入手 ...

冇睇呢檔嘢個 website 一排, 改晒版冇咗港紙價錢, d 中文自動翻譯又鬼五馬六, 賺咁多連個 website 都唔整好 d, 好似唔想做本地生意咁.

Jack05101 發表於 2014-1-20 00:49:30 來自手機 | 只看該作者
遙控器用咩牌子好?