RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 47738|回復: 282
收起左側

hino 金牙仔 完結篇

ericsky 發表於 2010-6-24 23:45:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我希望出這個post可以同大家分享。

見大家C兄近期都有野出post , 自己用左3星期抽時間畫架hino舊車,今次係第三次畫車頭,真係要用很多心機去繪製
上次動手做的ISUZU始終都係得一架,用時間動手做和畫差不多,但係畫好後,便可以用CNC做出來覆制,或許,這樣在做工上更精細和準確。
起初有考慮把細車用數碼放大,但係細心考慮這樣會流失放大後的精細部份,放大後可能出現凹凸位和凹線坑會不清釋。
所以只好冒險走出街影相,要快快手,如果唔係分分鍾比人舂!
現在只欠屋仔後的排氣喉,和好似水箱物體似的,(我不太懂大貨車的部件名稱。)

三個星期裏,有些部件真係畫完又改,改完又改.....。少點堅持都不能完成。但係完成第三個車頭繪圖,自學了很多畫3D圖的技巧,對日後畫其他車頭會幫助不少。

日本出的1/14 hino 既 logo 比較厚,適合暴走車用。我還是喜歡用鏡鋼蝕刻的效果。

09年自己曾用膠片做左個初版,並沒有公開過但最後要放棄它,用新技術去制作。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

10年的繪圖過程

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

待check 完圖,CNC 加工後的初版再補相。
lsl86712 發表於 2010-6-24 23:48:29 | 顯示全部樓層
高手
拉登.狂徒 發表於 2010-6-24 23:54:28 | 顯示全部樓層
c師你又散播病毒
wingx2 發表於 2010-6-25 00:02:21 | 顯示全部樓層

見大家C兄近期都有野出post , 自己用左3星期抽時間畫架hino舊車,今 ...
ericsky 發表於 2010-6-24 23:45

請問帥兄, 哪裡可以做CNC首版?
odaan 發表於 2010-6-25 00:02:47 | 顯示全部樓層

見大家C兄近期都有野出post , 自己用左3星期抽時間畫架hino舊車,今 ...
ericsky 發表於 2010-6-24 23:45

鬼面罩 (金色位) 再谷出 D , 車門底兜入少少
lsl86712 發表於 2010-6-25 00:06:14 | 顯示全部樓層
c師你又散播病毒
拉登.狂徒 發表於 2010-6-24 23:54

呢個唔係女身上果個...你又岩?
fung198586 發表於 2010-6-25 00:17:56 | 顯示全部樓層
c兄又新作品
我都係鍾意你比我睇個一個 神密屋仔
pajero22 發表於 2010-6-25 00:33:49 | 顯示全部樓層
師兄,十分期待CNC可以做出來,大約幾錢?
ford 發表於 2010-6-25 01:10:32 | 顯示全部樓層
返工忙到仲有禁多心機整嘢.
mansiu 發表於 2010-6-25 01:41:32 | 顯示全部樓層
又有高手發報新野..恭喜~~努力加油
B仔 發表於 2010-6-25 08:51:51 | 顯示全部樓層
終於又等到大司伕出手的機會,真好!首先,多謝閣下提供制作過程..
冇錯,用3D Scan係會流失很多精細部份,凹凸位和凹線坑會不清釋,所以又要慢慢改畫返D Detail位真係要好有心機。
因為模型冇唸你會裝返頭燈同埋拆燈杯,所有野都要自己唸辨法改!(叫救命)
我出街影嗰D相,都會先問一問司機先,通常都ok ge,因為我自己帶左制作緊
ge模型圖片同圖紙比佢地睇,所以次次都冇問題,佢地仲教埋我分歐3,4期車分別!(其實大部份都好Nice ge)!
請問鏡鋼蝕刻的效果如何?完成後可上圖嗎?
B仔 發表於 2010-6-25 08:56:10 | 顯示全部樓層
鬼面罩 (金色位) 再谷出 D , 車門底兜入少少
odaan 發表於 2010-6-25 00:02

奧單兄:其實外表點分金,銀牙仔ga?我睇之前D post話喺睇屋仔後面Engine位,咁外表係咪一樣o架?
 樓主| ericsky 發表於 2010-6-25 09:23:15 | 顯示全部樓層

回復 11# B仔

通常D手抽位會連屋仔,實晒,放大後會失真。而數碼抄寫都唔平,大陸D手辦廠要收2500人仔。

如果有錯失,2500就冇啦,所以咪迫自己慢慢學畫。

試過有次見到架三零貨車,司機行開左,咪立刻遠遠近近影幾張。司機回來我又唔知,靜候有條友問  "做嘜影相",

我年紀唔細,人地會以為我係咪想偷車做資料。 我話佢知我整模型,個刻...佢得--閒同我講咁多,即刻開車走。

鏡鋼蝕刻是指蝕刻片用光面鋼材,個logo會在沒有蝕刻的地方像鏡一樣反晒光,會好過噴銀油。
B仔 發表於 2010-6-25 09:30:25 | 顯示全部樓層
回復  B仔

通常D手抽位會連屋仔,實晒,放大後會失真。而數碼抄寫都唔平,大陸D手辦廠要收2500人仔。
...
ericsky 發表於 2010-6-25 09:23

Ericsky兄:
所以我D手抽位要拆返開整過晒,而數碼抄數只係幫到1部份,其實返嚟仲要執圖,有排攪..
返上大陸D手辦廠除時Copy左你都吳知,所以我o個架全部都係香港改圖香港覆,方便加Detail同睇進度,吳洗上上落落..
B仔 發表於 2010-6-25 09:35:53 | 顯示全部樓層
回復  B仔

...
ericsky 發表於 2010-6-25 09:23

如果今次H700成功,我就真係好想整Fuso G3或 利蘭FG....不過!想想好了
有勇冇謀 發表於 2010-6-25 09:47:23 | 顯示全部樓層
又有好戲睇啦.....thx eric兄
mtu 發表於 2010-6-25 10:09:50 | 顯示全部樓層
回復 1# ericsky
好正呀帥兄很想和你交流一下心得
odaan 發表於 2010-6-25 10:52:47 | 顯示全部樓層
奧單兄:其實外表點分金,銀牙仔ga?我睇之前D post話喺睇屋仔後面Engine位,咁外表係咪一樣o架?:han ...
B仔 發表於 2010-6-25 08:56

金牙仔係 V8 , 銀牙係直6 , 屋仔後面龍門架 , 一睇個盤頂係直定斜就已經知
odaan 發表於 2010-6-25 10:55:02 | 顯示全部樓層
Ericsky兄:
所以我D手抽位要拆返開整過晒,而數碼抄數只係幫到1部份,其實返嚟仲要執圖,有排攪..  ...
B仔 發表於 2010-6-25 09:30

從來要真數 , 只有大縮細 ; 細放番大 , 所有 R 位錯晒 , 絕對係 "曬 _ 氣" 既
TigerI2010 發表於 2010-6-25 13:28:15 | 顯示全部樓層
好心機,先用电腦软件做辦后加工。
多谢分享