RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ericsky
打印 上一主題 下一主題
收起左側

hino 金牙仔 完結篇

yin1992 發表於 2010-8-14 03:27:13 | 只看該作者
Jazz_Wan 發表於 2010-8-14 04:07:49 | 只看該作者
祝你早日康復
MRX-2 發表於 2010-8-14 10:09:33 | 只看該作者
我都試過扒街尾指骨裂
lyboy 發表於 2010-8-13 20:11

你用一陽指落地呀?
kwcgary 發表於 2010-8-14 10:31:58 | 只看該作者
回復  yin1992

唔係冇左消息 , 只係希望集齊配件,下星期會有相post。

自己隻右手打緊石膏,尾指四 ...
ericsky 發表於 2010-8-13 09:19

Take care。。。
祝君早日康復。。。
kwcgary 發表於 2010-8-14 10:36:04 | 只看該作者
我都試過扒街尾指骨裂
lyboy 發表於 2010-8-13 20:11

最緊要唔係中指骨裂
lyboy 發表於 2010-8-14 11:00:32 | 只看該作者
乜手指d骨咁易裂架真係要留意留意
yin1992 發表於 2010-8-14 03:27

真係話都冇咁易(尾指).. 腳尾指都骨裂過, 原因係踢波球鞋使用不當

你用一陽指落地呀?
MRX-2 發表於 2010-8-14 10:09

我冇d咁既本事

大家離題了...
 樓主| ericsky 發表於 2010-9-4 22:59:48 | 只看該作者

近期工作很忙,只有把 金,銀 牙  的製作放在一旁先。 今天,因為有些工作上的配件必要直接到國內廠家交代。所以順便跟進之前order了的貨車配件。點數後才知道還欠  金牙面罩, 風隔鼓和屋仔金屬支撐架,會一星期後才補做。只能帶來已做好的配件回港先。

因為還要繼續工作,屋仔未上色,暫時用膠紙固定樣子。

同場加上,冇冷氣旅遊巴車。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

金屬門抽,手抽,倒後鏡,膠水潑。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

一件過用CNC 車出來的水潑,

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

好厚料的bumper ,定得死人!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

longman0072 發表於 2010-9-5 01:42:38 | 只看該作者
Eric 兄真的是有心人!! 旅遊巴車殼勾起唔少30歲以上的人回億~~~~~~
wyman18 發表於 2010-9-5 09:36:51 | 只看該作者
c ching 你隻金牙仔真系好毒丫
   我系日本網站搵極都搵唔到個金牙仔屋仔
     大師級手藝!!
        期待你ge新作品
lyboy 發表於 2010-9-5 10:34:05 | 只看該作者
兩部都咁靚
rabbitmomo 發表於 2010-9-5 18:40:03 | 只看該作者
靘 ~ 到 ~ 嘔 ~
yin1992 發表於 2010-9-5 20:14:02 | 只看該作者
好期待好期待....希望可以買到手
wyman18 發表於 2010-9-5 22:15:49 | 只看該作者
好期待好期待....希望可以買到手
yin1992 發表於 2010-9-5 20:14

應該好多c ching 都系咁霖~
rabbitmomo 發表於 2010-9-5 23:55:45 | 只看該作者
近期工作很忙,只有把 金,銀 牙  的製作放在一旁先。 今天,因為有些工作上的配件必要直接到國內廠家交代。 ...
ericsky 發表於 2010-9-4 22:59

ERICSKY 兄希望你唔好介意, 我覺得隻港式軨唔係好全神, 係咪制作過程限制o左?
B仔 發表於 2010-9-6 00:08:57 | 只看該作者
近期工作很忙,只有把 金,銀 牙  的製作放在一旁先。 今天,因為有些工作上的配件必要直接到國內廠家交代。 ...
ericsky 發表於 2010-9-4 22:59

Eric部旅遊巴做得好Detail..
**有冇整埋窗框?
 樓主| ericsky 發表於 2010-9-6 00:57:31 | 只看該作者
回復 194# rabbitmomo

ERICSKY 兄希望你唔好介意, 我覺得隻港式軨唔係好全神, 係咪制作過程限制o左?

O...........傻啦,制作過程上基本冇乜限制,我畫得出,廠就會跟做,但繪圖時也要考慮CNC機 能否方便落刀,鋁材的厚度要足夠。
前令的羅C 是一件鋁車出來,當然,這樣比起要自己上羅C的車令在車工上煩好多,車工也貴很多。前令內藏了一粒磁石,這是唯一有限制的東西。

後令要用把假羅C用機逐粒打實,相當麻煩,廠家老細媽媽聲,比錢都唔想咁晒人工去咁做。

我也明你所講港式令欠全神的地方,是否這種你所想的?

登錄/註冊後可看大圖

這種令的車工費貴好多,如果買車頭跟車令用這種令會超支,............有幾何買屋仔咁價錢會跟埋車令及其他金屬配件!

或者第日獨立出套這種令吧。
 樓主| ericsky 發表於 2010-9-6 01:03:35 | 只看該作者
回復 195# B仔

Eric部旅遊巴做得好Detail..
**有冇整埋窗框?
THANKS.
窗框自己用LASER 造,到時用深籃色做玻璃窗,現只欠BUMPER 未落ORDER 造。
老古 發表於 2010-9-6 01:06:49 | 只看該作者
甚麼隻港式軨唔係好全神?,真是雞蛋挑骨頭,難道要人能坐進駕駛室才稱得為全神,別忘記這只是一台遙控模型.
chi_ming30 發表於 2010-9-6 08:13:09 | 只看該作者

經典重現!!!
個鈴cool好難做
馬輝 發表於 2010-9-6 12:48:36 | 只看該作者
馬輝細個都係坐呢D旅遊巴返學...